Kisalföld logö

2017. 01. 22. vasárnap - Vince, Artúr -9°C | 2°C Még több cikk.

Sporttörténelem képekben

Kis soproni sporttörténelem címmel fotókiállítás nyílt a Gárdonyi Géza Általános Iskolában. A kiállítás gerincét Németh Péter jó másfél évtizedes anyaga adja, amelyet kiegészített néhány archív, jóval régebbi fotóval.
A megnyitón díszvendégként jelen volt a „Sopron sportjáért” díjjal kitüntetett Szabó József, Zergényi Győző és Fekete Imre. Ott volt napjaink néhány soproni születésű, válogatott sportolója is, köztük az U20-as EB-ezüstérmes s már a felnőttválogatottban is bemutatkozott kosaras, Honti Kata, valamint a soproni EB-futamon döntőbe jutott, ott 5. helyezést elért BMX-versenyző, Radasics Vilmos.
A kiállítás megtekintői gondolatban végigfuthatnak az elmúlt bő másfél évtized soproni labdarúgásának viharos eseményein. Láthatják a kispad feszültségét olyan szakemberek „előadásában” a képeken, mint régebben Csernai Pál, Csongrádi Ferenc vagy Supka Attila. A jelen felé haladva a látogató tanúja lehet az élvonalba való feljutásnak, láthatja, milyen szuggesztív erővel bírt a tragikus körülmények között, fiatalon elhunyt szakvezető, Simon Tibor.
Természetesen „megvan” képen a város labdarúgása legnagyobb sikerének kovácsa is, a 2005. évi Magyar Kupa-győzelmet edzőként jegyző Pintér Attila. Hálás fotótéma! A kiállítás sokrétű anyagában fontos szerep jut az érzelmeknek. Látható: a gólöröm, a bajnoki cím ünneplése – női kosárlabda 1998 és 2002 – mind-mind részei a sportnak, amely elsősorban a szurkolókért van. Azokért a szurkolókért, akik közül sokan saját magukat is felfedezhetik a felvételeken, egy-egy győzelem ünneplésekor. Persze a kiállítás arról is árulkodik: Sopronban nemcsak futball és kosárlabda létezik, más területeken is igen intenzív sportélet folyik. A különböző kerékpáros- és küzdősportszakágak, a vízi sportok, az atlétika – a leggyorsabb magyar Németh Roland –, a vívás, a teke és még jó pár más sportág is „képben van” a kiállításon. Amelyet már csak azért is érdemes megtekinteni, mert lehet, hogy valaki épp e kiállítás megtekintése után, a sport sokszínűségét, érzelemgazdag világát látva kap kedvet valamely sportághoz.
A kiállítás a Gárdonyi aulájában február 1-jéig tekinthető meg. Február 2-tól 23-ig új képanyaggal, új helyszínre, a Fenyő Téri Általános Iskolába költözik a nemzeti sportváros sportéletének egy újabb szegletét bemutató tárlat.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Küzdelem az iskoláért

A harkai képviselő-testület úgy döntött, mindent megtesz a község iskolájának jövőjéért. Az… Tovább olvasom