Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 24°C Még több cikk.

Spóroljunk! I.

Spórolni nem nehéz, ha tudjuk, hogyan kell. Továbbmegyek: mindenki tudja, hogyan kell(ene) spórolni, csak nem teszi. Lustaságból, szétszórtságból, figyelmetlenségből.

Pedig már kapható magazin, amelyik havonta sulykolja, hogyan járnánk jól, és nincs női havilap se pénzügyi rovat nélkül. Most tehát mi is hozzáfogunk a tudatosításhoz: hogyan spóroljon ezen a héten?

Sorozatunk nőknek is szól. Hiszen csupán negatív előítélet, hogy a nők kevésbé értenek a pénzhez, mint a férfiak. Az, hogy ők kevésbé törődnek kiadásaikkal és inkább férjükre bízzák a háztartási költségvetést, már inkább igaz. Éppen ezért fontos, hogy tanácsaink alapján egy szolid, és könnyen kiépíthető bázist alakítsanak ki – amiből aztán saját kedvükre gazdálkodhatnak. Ha az ember úgy gazdálkodhatna a pénzével, ahogy azt a befektetési tanácsadók, az újságok gazdasági rovatai, a bankok vagy a tőzsdecápák javasolják, mással se foglalkozhatna egész nap.  Ráadásul mindennap valami újjal kellene számolnia: számításba kell venni a kamatokat, a kiadásokat, a költségeket, a hiteleket, a biztonságot, a kezelési költségeket – és még sorolhatnánk. Van, amikor akciós papírokat vásárolunk, aztán fontban fektetünk be, biztos nyereségre megyünk – még szép, hogy rámennek az idegeink a sok spekulációra.

Persze a férfi olvasókra is számítunk: ők azok, akik „képesek" félretenni, de nem gondolnak a napi „elfolyó" összegekre. A magyarok ugyanis, amint megugrik a jövedelmük, inkább költenek jobb minőségű ételre (trappista helyett vesznek francia camembert-t, az ásványvizes palackok helyett is megjelenik a hűtőben a gyümölcslé). Tehát inkább gyorsan akarunk jobban élni. Egyetemistaként nem gondolunk a nyugdíjra, szülőként nem teszünk félre újszülöttünk külföldi ösztöndíjára, aktív munkavállalóként nem nyitunk betegellátási magánszámlát. A legtöbben hitelre vásárolnak tartós használati cikket – akkor is, ha így majdnem a dupláját kell kifizetni érte.

Szóval hogyan spóroljunk?

– Például vegyük figyelembe, hogy minden lehetőség megismétlődik még egyszer. Ugye tapasztalta ezt már például karácsonyi bevásárláskor? Óvakodjon tehát a „soha vissza nem térő alkalmak"-tól! Idő hiányában, határidőktől szorítva ne döntsön fontos kérdésekben! Az esetek 99 százalékában újra lesz lehetősége hasonló befektetésre, vagy egyéb pénzügyi tranzakcióra. Ha tartja magát az ön által felállított szigorú szabályokhoz, miszerint minden lehetőséget többször jól átgondol, akkor jó esélye van arra, hogy nem dől be a dörzsölt befektetési tanácsadóknak.

– Tartsa észben azonban, hogy nem lehet mindent előre kigondolni: ember tervez, Isten végez. Még a pénzvilágban is vannak biztonsági ráhagyások. Ha Ön egy befektetés mellett dönt, amit mondjuk havi részletekben törleszt, számítson arra, hogy a legaprólékosabban előkészített tervet összekuszálhatja egy kis extra kiadás. Nem lehet fillérre kiszámolni a havi kiadásokat. Hosszú távon pedig közbejöhet egy munkanélküliség, egy terhesség, betegség, a gyerekeknek kiszámíthatatlan iskolaszer vagy ruhanemű stb. Sok minden csökkentheti bevételeit. Tehát vagy legyen az egyhavi részlet mennyisége el-
enyésző, vagy ne vállalja túl hosszú, beláthatatlan távra. És mindig legyen tartaléka, ahová vészhelyzetben nyúlhat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Charlie jön, de nem balettozik

Charlie-ról, a sokszoros aranylemezes zenészről szinte mindenki tudja, hogy jéggel issza a dupla… Tovább olvasom