Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 2°C Még több cikk.

Spar: a jogelődök kötötték a jogsértő szállítói szerződést

A bíróság által kifogásolt beszállítói szerződést nem a Spar Magyarország Kereskedelmi Kft., hanem még a jogelőd Plus Élelmiszer Diszkont Kft. kötötte - közölte Fehér István, a társaság kommunikációs vezetője az MTI megkeresésére szerdán.

A Bicskei Városi Bíróság első fokon hozott ítélete szerint - amelyről kedden kapott tájékoztatást az MTI - a Spar Magyarország Kft. és jogelődjei megsértették az agrárpiaci rendtartásról szóló törvényt, amikor a jogszabályban rögzítettnél hosszabb fizetési határidőben állapodtak meg beszállítóikkal. Az ítélet nem jogerős.

Fehér István elmondta: az első fokú bíróság megállapította, hogy a Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. jogelődje 2004-ben kötötte a kifogásolt fizetési határidejű szállítási szerződéseket a szállító hozzájárulásával. Ezeket a szerződések már megszüntették.

Fehér István kiemelte: a bíróság a szerződésnek a szabályostól eltérő határidejű előírásának a részbeni érvénytelenségét állapította meg azzal, hogy egyidejűleg a szerződés ezen pontját a bírósági határozathozatalig hatályossá nyilvánította, vagyis a szerződő felek között alkalmazni rendelte. Dr. Káldor Zsombor, a társaság jogtanácsosa az MTI-nek magyarázatként hozzáfűzte: a Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. számára ez azt jelenti, hogy nem kell a késedelmi kamatot megfizetnie a szállítónak.

A kommunikációs vezető hangsúlyozta: a magyarországi Spar minden esetben a korrekt üzleti kapcsolatok követelményei szerint végzi kereskedelmi tevékenységét.

Az áruházláncot egyik volt beszállítója perelte be. Az MTI birtokába került ítéletben szerepel, hogy a cég, valamint az alperes Spar és jogelődjei között 2004-ben létrejött szállítási szerződésben 30 napnál hosszabb fizetési határidő szerepel, ezt a pontot a bíróság most érvénytelenítette.

A bíróság indoklásában emlékeztet arra, hogy az agárpiaci rendtartásról szóló törvény szerint az élelmiszeripari termékek beszállítói szerződéseiben a felek által meghatározott fizetési határidő nem haladhatja meg az áru átvételétől számított 30 napot. A bíróság hivatkozott arra, hogy a törvénnyel a jogalkotó célja az volt, hogy maximalizálja a fizetési határidőket, és ezzel megszüntesse, de legalábbis elfogadható mértékűre csökkentse a termelők, beszállítók kiszolgáltatottságát a nagykereskedelmi láncokkal és az áruházláncokkal szemben.

A Magyar Nemzet információi alapján az MTI arról is hírt adott, hogy a Gazdasági Versenyhivatal is eljárást indított a Spar Magyarország Kereskedelmi Kft.-vel szemben, mert valószínűsíthetően megsértette a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény jelentős piaci erővel való visszaélés tilalmáról szóló rendelkezését. Az ügyben a GVH Versenytanácsa fog dönteni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egymillió forint nyomravezetői díj a Villányi úti rablás ügyében

Bruttó egymillió forint nyomravezetői díjat ajánlott fel Budapest rendőrfőkapitánya annak, aki… Tovább olvasom