Kisalföld logö

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 24°C Még több cikk.

Sózzunk vagy ne sózzunk?

A konyhasó kémiai vegyület, melynek nátriumtartalma árthat a magas vérnyomásos embernek.

A konyhasó kémiai vegyület, amely nátrium- és kloridionból tevődik össze, és ezek közül a nátrium az, amely a magas vérnyomásos embernek árthat.

Régóta ismert a sóbevitel és a magas vérnyomás közötti kapcsolat, de nem tisztázott pontosan, milyen szerepet játszik az állapot kialakulásában. Azt tudjuk, hogy azon országokban, ahol kicsi az átlagos sófogyasztás, gyakorlatilag nincsen magas vérnyomás, és azt is, hogy a túlzott sóbevitel az állapot rosszabbodását idézi elő magas vérnyomásban és szívbetegségekben.

A legtöbb ember napi sófogyasztása körülbelül 20–40-szer magasabb a feltétlenül szükségesnél. Összehasonlításképpen: körülbelül egytized teáskanálnyira lenne szükségünk, és ehelyett legtöbben kettő-négy teáskanálnyit fogyasztunk. Ha több sót fogyasztunk, az több víz felvételét, illetve bennmaradását jelenti a vérben és egyéb testfolyadékokban. Egy teáskanálnyi konyhasó (körülbelül 10 gramm) elfogyasztása több mint egy liter víz vérben való visszatartását eredményezi a vérben, amely a szív- és érrendszer túlterhelését okozhatja. Ráadásul a túlzott sóbevitel gátolja egyes vérnyomáscsökkentő szerek hatását. Ezek közé tartoznak a vizelethajtók és a konvertáz enzim (ACE-) gátlók is.
A fokozott sóbevitel (pl. az ételek utánsózása) kifejezetten egészségtelen, de nem csak a magas vérnyomástól szenvedő betegek körében.

Néhány tanács

Ha önnek magas vérnyomása van, nagyon fontos, hogy csökkentse napi konyhasófogyasztását. Ennek eléréséhez a következő jó tanácsokat adhatjuk:
– Ne tartsa a sótartót az étkezőasztalon!
– Próbáljon meg minél kevesebb sóval vagy teljesen sómentesen főzni!
– Kerülje a magas sótartalmú ételeket! Ilyenek a sült krumpli, sós mogyoró, sós sütemények, füstölt húsok és kolbász, egyes sajtfélék stb.
– Mielőtt újfajta élelmiszert vásárol, nézze meg az összetételét! Ha a konyhasó az első három vagy négy összetevő között szerepel, ne vegye meg azt az ételt!

Magas vérnyomás esetén a sófogyasztást mindenképpen korlátoznia kell. A csökkentett sófogyasztás segítheti, fokozhatja a vérnyomáscsökkentők hatását.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Év elejétől alkalmazható az ekho

A január 1-jétől szerzett bevételekre, az ezekkel összefüggő kötelezettségekre már alkalmazható az… Tovább olvasom