Kisalföld logö

2018. 09. 25. kedd - Eufrozina, Kende 8°C | 14°C Még több cikk.

Soványság- és kövérségvírus

Egy új tanulmány szerint a kövérséget „elkaphatjuk" a barátainktól. De az A listás sovány sztárok körében ez nem „fertőző".

Amikor Victoria Beckham és Eva Longoria vacsorára érkezett a Los Angeles-i Chateau Marmont Hotelbe, az evés egyáltalán nem volt felvéve a programjaik közé. A ragyogó pár csevegett és fehérbort kortyolgatott, de szinte alig nyúltak a vacsorájukhoz.

A született feleség Posh sovány csapatának legújabb tagja, ez pedig egy válogatott társaság olyan nőkből, akik arra törekszenek, hogy a ruhaméretüket nullásra redukálják. És a számuk egyre nő.
Amikor a Spice Girls tagjait legutóbb közösen fotózták, az újságok arról tudósítottak, hogy a lányok közül egyik sem akart Victoria mellé állni – és nem azért, mert nem kedvelik. Hanem mert annyira vékony és pici, hogy ha valaki mellé állna, kövérnek és nagynak érezné magát, akkor is, ha egyáltalán nem az. Pont, mint Katie Holmes.

Amikor Victoriát legkedvesebb pajtásával, Katie-vel tavaly lefotózták a párizsi divatshow-n, a sovány színésznő úgy nézett ki, mintha három számmal nagyobb lenne Victoriánál.

Azóta azonban Katie is egyre csak zsugorodik. Cruise kisasszony legalább két méretet ment össze azóta, hogy másfél évvel ezelőtt világra hozta Suri nevű gyermekét, és a jól tájékozottak tudni vélik, hogy a fogyókúratippeket brit barátnőjétől kapta: rengeteg eper, szusi és tengeri hínár. Az 1 méter 70 cm magas Katie ugyancsak sovány, és a csípője is vékonyabb lett. De ez még mindig nem elég.

A vékony híresség fűzőt hord a ruhája alatt, és azon az „Isten hozott" partin, amit Victoria és férje tiszteletére rendezett az angyalok városában, Katie – biztos, ami biztos – alacsony kalóriatartalmú gyümölcsitalokat kínált a hizlaló koktélok helyett.

Szakértők szerint az elhízottság ragályos a társadalomban, és a kövérség „elkapható" a barátainktól, pontosan úgy, mint egy vírus. Ennek az új jelenségnek már neve is van, kövérségi vírusnak nevezik.

Egy személy attól válik kövérré, hogy megváltoztatja azokat a dolgokat, amelyek a teste méreteiért felelősek. Azok a túlsúlyos emberek, akik körül szintén túlsúlyosak vannak, úgy gondolják, hogy ez a normális. És ezt a felfogást terjesztik.

De működik-e ez másképp is? Ha valaki soványak között él, akkor azt fogja gondolni, hogy a kis ruhaméret a rendes méret? Ez a soványsági vírus?

Akár igen, akár nem, az emberek a többieket figyelik, amikor arról döntenek, hogy mit egyenek, mennyit tornázzanak, és mi az a súly, ami már „túl soknak" számít. A társadalmi hatások sokkal erősebbek, mint azt az emberek gondolnák. Fontos emlékezni arra, hogy nem csupán a kövérség ragályos, de a soványság is.

Tetszik vagy nem, mindannyian környezetünk kreációi vagyunk. Ha egy olyan szobába megyünk be, ahol mindenki alszik, mi is álmosak leszünk. Ellenben ha egy bálterembe lépünk be, akkor rögtön készek vagyunk, hogy táncoljunk.

Amanda Baten táplálkozási pszichológus egy kognitív viselkedési terápiát vezet. – Azok a nők, akiket a médiában látunk, megtestesítik az ideális nő típusát. Gyakran látom azt, hogy a kamasz lányok egymást a kilóik miatt szólják meg, hashajtókat szednek és kalóriaégető tornára járnak.

A táplálkozási pszichológus szerint az a szükséglet, hogy soványak legyünk, nagyon is nőies válasz. – A férfiak versenyeznek az üzleti életben, a sportban, a játékokban. A nők is versenyeznek, de csendben teszik ezt, méghozzá a súly és a szépség területén. A férfiak versenyezhetnek abban, hogy ki eszik többet közülük, a nők azonban abban fognak versenyezni, hogy ki eszik kevesebbet. Hallották már valaha, hogy az egyik nő azt mondta a másiknak: „Láttad azt a nőt, mennyit evett?" Nem hinném, hogy férfi szájából ilyen mondat elhangozhatna.
Ki tudná elfelejteni a csontváz kinézetű Teri Hatcher fotóját? Csontjai fájdalmasan kitüremkedtek. Önfeláldozó tornája miatt nem egy barátot elveszített. Nem sokkal a fotók készítése után Terit a született feleségekben szereplő társával, Marcia Cross-szal látták egy indiai étteremben. A szemtanúk állítása szerint feketesügért rendelt, de csak csipegetett belőle, és a gyümölcslevét sem itta meg.

Úgy tűnik, a soványsági vírus egész Hollywoodban elterjedt. A Szex és New York sztárja, Kristin Davis azt mondta: „Rengeteg sovány nővel voltam együtt. Egész nap sovány nők mellett álltam, és kezdtem azt gondolni, hogy ugyanúgy kellene kinéznem, mint ők. Mindenki a fogyókúrájáról beszélt meg a zsírégető tornákról, ez pedig arra ösztökélt engem, hogy elmenjek az étkezőbe, ahol a stáb részére mindenféle étel volt, és ettem. Ez volt az én reakcióm."

A pszichológus azt mondja: „A kollektív megszállottság hozzájárulhat ahhoz, sőt, parancsot ad arra, hogy mit gondoljunk »ideális« testsúlynak. Ez gyakran valódi betegségekhez vezet, ráadásul az emberek önbecsülése is egyre kisebb lesz."

Fordította: Nyemcsok Éva
Nőies válasz

Azt esszük, amit a barátaink?

És mi a helyzet az ételek „visszatükrözésével"? Azt esszük, amit a barátaink?
Amanda Baten azt mondta: „Olyan embereket szeretnénk találni, akiknek hasonló az érdeklődése, mint a miénk, ugyanolyan ruhákat hordanak, mint mi és egy kicsit hasonlítanak is ránk. Ez a hasonlóság abban is kifejezésre jut, hogy mit eszünk. Így nyilvánvaló, hogy a baráti kör étkezési szokásai, tekintet nélkül arra, hogy az egészséges vagy sem, ragadósak, legalábbis addig, amíg a kör tagjai együtt esznek."
Azt tanácsolja, hogy szerezzünk valós információkat a jojóeffektusról és a kalória korlátozásáról. – A legtöbb nő önszántából nem vállalná a koplalást, ha ismerné annak hosszú távú, a szervezetre gyakorolt hatásait.
A szakértők azt ajánlják, minél több időt töltsünk olyan emberekkel, akik egészségesen táplálkoznak: „A szokások, akár jók, akár rosszak, ragadósak. Arra bátorítom a pácienseimet is, hogy olyan társaságba járjanak, amelynek tagjai egészséges viszonyban vannak az ételekkel és a testükkel. Ha magunkévá tesszük mások ételeit, akkor a világnézetünk is változni fog, el tudjuk fogadni azokat, akik mellettünk sétálnak."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMS 10.17.

Tovább olvasom