Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Sötétben volt az ország

Március 26-án 20.30-kor ismét kialudtak a világ nagyvárosainak díszfényei. Számos település csatlakozott az immár hagyománnyá vált Föld Órája akcióhoz.

Március 26-án 20.30-kor ismét kialudtak a világ nagyvárosainak díszfényei. Számos település csatlakozott az immár hagyománnyá vált Föld Órája akcióhoz.

A 2007-ben Sydney-ből indult kezdeményezés mára a világ legnagyobb önkéntes akciója lett, melyhez 134 ország csatlakozott 2011-ben.Az akció szervezője, a WWF, idén a Japán katasztrófára emlékezve egy perces csenddel kezdte az elsötétedés óráját.

Lekapcsoltak a főváros fényei is, és felvillantak a tűzzsonglőrök lángjai. A dobosok dübörgése és az érdeklődök megtöltötték a Budai vár teraszait.

Az esemény szervezője, a WWF idén a fenntarthatóság jegyében jelnyelvi tolmáccsal tette a rendezvényt még többek számára élvezhetővé.

A vendégek, Varga Líviusz, a Quimby frontembere, Gaál Noémi, Professzor Dr. Mika János, a Külügyminisztérium, az Európai Parlament és az Európai Bizottság közös Kapcsold ki! kampányának klímanagykövete a WWF-fel együtt kapcsolták le a fényeket.
A 60 perc sötétséget fényfestők tették még érdekesebbé. Líviusz alakja
ördögszarvakkal kiegészítve került megörökítésre, míg mások már a jövő évre készülve a Föld Órája 2012 feliratot rajzolták meg fénnyel.

Szerencsés véletlen, hogy a 3500 fős rendezvény az időjárás előrejelzések ellenére eső nélkül zajlott.

A WWF másik helyszíne, a szegedi esemény kevésbé volt ezen a téren szerencsés, ott az eső miatt a rendezvény belső helyszínre kényszerült.

Ez azonban nem szegte kedvét az érdeklődőknek, a lekapcsolásra és a tűzzsonglőr-bemutatóra még így is több százan érkeztek, s megtapasztalhatták, hogy legalább olyan nehéz együtt, a kezeinkben tartott gyertyák épület tetejéről visszatükröződő fényeiből megalkotni a 60-as számot, mint együtt egy aprócska fogadalmat tenni Földünkért.

Az estének Közép-Európa legzöldebb egyeteme adott otthont, és a WWF áramfejlesztő biciklije segítségével azt is megtapasztalhatták a látogatók, mennyi energia kellene egy izzó működtetéséhez.

A magyarországi események után a világban még van, ahol javában zajlik a Föld Órája. A felkapcsolásunk pillanatában alszanak ki a London Eye fényei, de New Yorkban és Rio de Janeiróban órákkal később érkezik csak el a várva várt pillanat, míg Sydneyben órákkal a magyar lekapcsolás előtt véget ért a 60 perces elsötétülés.

A WWF, a világ egyik legnagyobb természetvédelmi szervezeteként arra kérte a csatlakozókat, idén emlékezzünk meg a Japánban történt katasztrófa áldozatairól.

A kezdeményezéshez a világ számos pontján csatlakoztak, köztük Magyarország is. Japánban a kezdeményezésről tudomást szerezvén, a katasztrófa által érintett terület egyik fogadója úgy döntött, csatlakozik a Föld Órájához. Ezzel válaszol a világ együttérző gesztusára.

Bár a csatlakozás szimbolikus, hisz nincs áram a területen, mégis, otthonukat és családjukat elvesztett emberek csoportjai töltötték együtt a fogadóban a Földnek szentelt órát, így kapcsolódva a világhoz.

"Ismét megmutatta a Föld, hogy ha összefog az emberiség, hatalmas dolgokra képes. Erre van szükség ahhoz, hogy bolygónk és lakói egy szebb jövő elé nézhessenek." -- bizakodott Dakó Andrea, a szervezet kommunikációs igazgatója. 134 ország vett részt 2011-ben a Föld Óráján, és ezúttal nem csak a 60 perc volt a tét.

"Ebben az évben a cél az volt, hogy mindannyian elgondolkodjunk, hogyan tudunk tudatosabban, fenntarthatóbban élni.

Visszajöttek a fények, rajtunk a sor, hogy mindennapjainkban is megtartsuk a Föld Óráját!" -- szólított fel mindannyiunkat cselekvésre a vezető.

Olvasóink írták

  • 2. dünnyögő 2011. március 28. 21:03
    „A sötétség maradt. Hiába kapcsolgatják a villanyt.”
  • 1. Fürgeszarvas 2011. március 27. 09:30
    „"Sötétben volt az ország" ............

    Volt ?
    Van !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sugárzó anyagot találtak egy budapesti lakásban

Sugárzó anyagot találtak egy budapesti lakásban lomtalanítás közben - közölte a rendőrség szombaton. Tovább olvasom