Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 13°C Még több cikk.

Sorstalanság – felolvasóest a József Attila Színházban

"A Sorstalanság elolvasását nem pótolhatja semmi. Ez az előadás sem. Kertész Imrét folyamatosan, egész életünkön keresztül kell olvasni: mindennapi szellemi - emberi - etikai táplálékunkká kell válnia, ha meg akarjuk érteni az életünket, történetünket és talán a jövőnket is."
Miután megtudta a világ, hogy a 2002. évi irodalmi Nobel-díjat Kertész Imre kapja, a magyar író számos interjúban, így az első hazai sajtótájékoztatón is elmondta: a szekrényben egy csontváz van, amelyről mintha az emberek többsége nem szeretne tudomást venni. Ezért inkább ki se nyitja a szekrény ajtaját.

Azóta viszont már több, mint 170 ezer példányban fogyott el a Sorstalanság, s ha csak két olvasóval számolunk kötetenként, nyugodtan állíthatjuk: valami elkezdődött.

Ezúttal a József Attila Színház kis, 80 fős stúdiójában járult hozzá a színház vezetősége és Darvas Iván ahhoz, hogy elinduljon egy társadalmi katarzis. Tegyük gyorsan hozzá: nem a Nobel-díj hatására. A teátrum igazgatója, Léner Péter ugyanis már 2002 tavaszán elhatározta, hogy fölveszi a mostani évad bemutatói közé a Sorstalanságot, s amint mondja: a Nobel-díj csak segítséget nyújt, hogy sokkal többen érdeklődjenek ezen felolvasás iránt. Léner Péter úgy vélte, ahogy Kertész Imre maga is gyakran hangoztatta a legutóbbi hónapokban: Magyarországon elmaradt a múlt több fontos korszakának a feldolgozása, a társadalom nem nézett szembe például a holokauszttal sem, márpedig aki nem ismeri, nem gondolja át a múltját, az nem képes feldolgozni a jelenét sem.

Léner Péter csaknem egy évvel ezelőtt úgy gondolta: mintha az idő megérett volna arra, hogy az ország lakói olyan témákról kezdjenek beszélni, amelyek elmaradtak, s ehhez a József Attila Színház is szeretne a maga módján hozzájárulni. Az csak szerencsés plusz, hogy erre az önvizsgálatra a Sorstalanság ma sokkal alkalmasabb, mert a Nobel-díj természetesen tömegek figyelmét irányította Kertész Imre életművére.

Az előadást hárman hozták létre: Horgas Péter, Léner Péter és Morcsányi Géza, aki nemcsak kitűnő színházi dramaturg, hanem a Kertész-életművet gondozó Magvető Könyvkiadó igazgatója is. Léner Péter kezdte a munkát, ő ugyanis mindent ceruzával a kezében olvas, fontos részeket megjelöl, kiemel, aláhúz. Ebből indultak ki, amikor elkezdték húzni-gyúrni a rendkívül sűrű, egységes stílusú, feszesen megírt regényt. Aztán odaadták Szokolay Brigittának, a színház dramaturgjának, hogy szerkessze meg ezt a változatot. Csakhogy utána jött Darvas Iván, akit Kertész Imrével együtt választottak ki erre a felolvasásra, s hozta azon részeket, amelyeket ő tartott fontosnak. Majd Kertész Imre következett, aki közölte: csináljanak, amit akarnak...Csak egyet kért: minél több összefüggő rész legyen a körülbelül másfél órás felolvasásban.

Most pedig ott ül Darvas Iván a lecsupaszított, szűk térben, ül egy asztalnál, kis pohár víz társaságában, s olvas. Nem lakja be intenzíven a teret, nem nyargalássza körbe a színpadot, nem rajzol észbontó tempóban és bámulatos ügyességgel, nem elevenít meg ő maga egyszerre több figurát, mint tette azt legendás egyszemélyes, parádés estjén, Gogol Egy őrült naplója című előadásán.

Itt csak ül, olvas, s jól érzékelhetően szándéka is volt, hogy mellőzzön minden teatralitást. Itt magának a szövegnek kell hatnia. De tegyük hozzá: természetesen Darvas Iván tolmácsolásában, akinek súlya van már attól is, hogy bejön a színpadra.

Amint a színház által kiadott műsorfüzet elején olvasható: "A Sorstalanság elolvasását nem pótolhatja semmi. Ez az előadás sem. Kertész Imrét folyamatosan, egész életünkön keresztül kell olvasni: mindennapi szellemi - emberi - etikai táplálékunkká kell válnia, ha meg akarjuk érteni az életünket, történetünket és talán a jövőnket is." Ha csak 80 néző hallja is egy estén, ha néhányan el is olvassák utána a könyvet, s ha valóban sugározza majd a Magyar Televízió a felolvasás rögzített változatát, már elmondhatjuk: biztos, hogy zsugorodni kezdett az a bizonyos csontváz a szekrényben.

A Sorstalanság februárban a következő estéken hallható a József Attila Színházban: 5-én, 9-én, 28-án, minden alkalommal fél 8-tól.

artitura.hu

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogynak a kereskedők?

A kereskedelmi mikrovállalkozások jelentős része 2003-ban életképtelenné fog válni. Igazából már a… Tovább olvasom