Kisalföld logö

2017. 10. 20. péntek - Vendel 8°C | 20°C Még több cikk.

Sorra jelentik be a malmok a lisztáremelést

A malomipari termékek árait döntően az alapanyag, az energia és az üzemanyag árának változása befolyásolja. A kialakult piaci helyzetben 2007 elején újabb, 8-10 százalékos áremelésre kényszerült a szegedi Izabella-malmot is birtokló ABO vállalatcsoport – állítja Vida Mihály, a holding MILL divíziójának igazgatója.
Az ország éves gabonaszükséglete 1,6-1,7 millió tonna. Erre a belső felhasználásra és az exportra a nyáron betakarított közel 4 millió tonna búza biztosít fedezetet. Vida Mihálynak az a véleménye, hogy a termelőknél, kereskedőknél, malmoknál rendelkezésre álló készletek valószínűleg szűkösen elegendőek lesznek az aratásig. Más kérdés természetesen, hogy melyik feldolgozó és milyen áron tudott vagy tud hozzájutni az alapanyaghoz.

A nyíregyházi székhelyű, Szegeden is érdekelt ABO vállalatcsoport 2007 elején 8-10 százalékkal emelte árait. A jelenlegi árszint még mindig csak a 80-85 százaléka a Nyugat-Európában általánosnak – mondta a divízióigazgató. Természetesen a külföldi kereslet, illetve az alapanyag-kínálat jelenlegi trendektől eltérő alakulása befolyásolhatja az árakat, de a tavasz közepéig korai lenne ezen tényezők hatásait megbecsülni. Szerinte az egy főre jutó hozzávetőlegesen évi 86 kilós lisztfogyasztásból kiindulva, havi szinten 50-100 forintos drágulást érezhetnek meg a családok.


Gabonahelyzet 2006

A magyar gabona számára az elmúlt időszakban kedvezően alakult az európai piac. Az északabbra eső államokban – Németország, Csehország, Lengyelország – nem sikerült az esős idő előtt betakarítani a gabonát, a hagyományos dél-európai piacokon – Bosznia-Hercegovina, Olaszország – pedig az aszály okozott termeléskiesést. A növekvő kereslet árfelhajtó hatást gyakorolt a hazai termésű szemesekre, amit tovább erősített, hogy itthon tavaly gyakorlatilag csak jó vagy kiváló minőségű búzát arattak. Emiatt Magyarországon a piaci árszint tartósan az intervenciós ár fölött maradt. Ez magától értetődően csökkentette az érdeklődést az intervenciós értékesítés iránt. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Totóeredmények

6. hét: 1, X, 1, X, 1, 1, 1, 2, X, 2, 1, 2, 1 + 1. Tovább olvasom