Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 4°C Még több cikk.

Sorra bezárnak a kispatikák

Győr-Moson-Sopron - Valóra vált a gyógyszerészek rémálma: sorra mennek tönkre a kis forgalmú vidéki patikák. Megyénkben ötöt bezártak, tíz pedig a működőképesség határán egyensúlyoz. Több ezer gyógyszerész hiányzik a szakmából, s a helyzetet súlyosbítja, hogy már utánuk is két kézzel kapnak külföldön.
A patikaliberalizációt megelőzően, úgy tizenöt évvel ezelőtt volt utoljára kiegyensúlyozott a gyógyszertári ellátás Magyarországon. Meghatározott lakosságszámra és területre előírt számú patika jutott és működött, függetlenül a forgalomtól.

Ma már bárki nyithat gyógyszertárat, az ellátás érdekei elé pedig befészkelte magát a profit. Miközben a városok bevásárlóközpontjaiban, benzinkutakon, s másutt újabbak kezdenek működni, vidéken sorra mennek tönkre: az elmúlt két évben megyénkben Pázmándfalun, Rábapordányban, Rábacsanakon és Sopronkövesden végleg, Bágyogszováton pedig ideiglenesen szűnt meg. Egyeden fiókgyógyszertárrá alakult a patika, amely alacsonyabb szintű ellátást, korlátozott nyitva tartást és árukészletet jelent. Tíz patika ezeken kívül ma is gazdaságtalanul működik, s csak idő kérdése, meddig bírják.

Pázmándfalun ebben az épületben működött a gyógyszertár. Végleg megszűnt. Az elmúlt két évben még négy kispatika esett a piac áldozatául. Fotó: Bertleff András
Pázmándfalun ebben az épületben működött a gyógyszertár. Végleg megszűnt. Az elmúlt két évben még négy kispatika esett a piac áldozatául. Fotó: Bertleff András

Dr. Kárpátiné dr. Gangl Teréz, a megyei gyógyszerészkamara elnöke a Kisalföldnek azt mondta: aggasztó, hogy valóra vált az, amire a szakma évekkel ezelőtt figyelmeztetett. A kizárólagos gazdasági érdekek miatt egyre nagyobbak az aránytalanságok. A multik elszívják a kispatikák elől a forgalmat, s bár ők azok, akik betömhetnék az ellátás falain keletkezett repedéseket, nem teszik. Egy nagy patikalánc soha nem fog gyógyszertárat nyitni egy vidéki kistelepülésen.

A kamaraelnök hozzátette: míg tíz-tizenöt éve a gyógyszerészet vonzó területnek bizonyult a pályakezdők számára, két évvel ezelőtt már nyolcszáz patikus hiányzott az országból, most pedig ennek a többszöröse. A szakemberhiányt súlyosbítja, hogy a külföldi szaklapok hirdetései egyre gyakrabban szólnak a patikusoknak; főleg angliai és norvégiai állásokat kínálnak a magyaroknak.

Olvasóink írták

 • 4. miracle 2009. március 09. 11:49
  „Már megint a csúsztatás.
  A bágyogszováti kispatikát vajon a bágyogszováti Tesco, vagy a bágyogszováti 4 nagy benzinkút valamelyike tette tönkre?”
 • 3. Judytka 2009. március 09. 09:24
  „"Egy nagy patikalánc soha nem fog gyógyszertárat nyitni egy vidéki kistelepülésen."Pedig ott is emberek élnek,sok az idős,aki már nehezen tud eljutni a szomszédos városba,vagy faluba,hogy kiváltsa a gyógyszereit.Én őket sajnálom,mert ők az igazai vesztesei.”
 • 2. Primax 2009. március 09. 09:20
  „lenk # 1
  Miért ? Ez nem a szocializmus, ha nem megy a bolt , hát becsuk.
  Ennyi.”
 • 1. lenk 2009. március 09. 08:21
  „Szegények.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olcsóbb ügyek

Az éves forgalom akár egy-két százalékát is megspórolhatja az a vállalat, amelyik áttér a papíralapú… Tovább olvasom