Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Sorozatlövés a rendőrpalotára

Rálőttek a rendőrség Teve utcai székházára a fővárosban tegnap hajnalban. Rendkívül nagy erőkkel kezdődött meg a nyomozás. A történteket a miniszterelnök rend- kívül súlyosnak, példátlannak nevezte, az országos főkapitány ötmillió forintos nyomravezetői jutalmat tűzött ki. A pártok elítélik a támadást.
A rendőrség épületének megtámadása precedens nélküli, rendkívül súlyos tett – jelentette ki Gyurcsány Ferenc, miután Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszterrel közösen megtekintette a rendőrségi Igazgatási Központ fővárosi, Teve utcai épületét, melyre éjszaka, feltehetően géppisztolyból sorozatlövést adtak le. A kormányfő a támadás okozta károk megtekintése után úgy fogalmazott: „nem lehet nem észrevenni, hogy az egyre radikalizálódó cselekményeknek felépül egy láncolata, ami arra figyelmeztet bennünket, hogy ezen az úton nem szabad továbbmenni”. A miniszterelnök hangsúlyozta: a köztársaság egyik alapintézményét érte támadás.

Katonai lőfegyverből

Bene László országos rendőrfőkapitány sajtótájékoztatóján elmondta: éjjel 0 óra 33 perckor adtak le eddig ismeretlenek – valószínűleg egy elhaladó gépkocsiból – sorozatlövő fegyverrel nem célzott lövéseket. A hatodik és tizenharmadik emelet között érték lövések az épületet, személyi sérülés nem történt. A nyomozók találtak 14 lőszerhüvelyt.
Az országos rendőrfőkapitány kora esti nyilatkoztában az épület biztonsági kameráinak felvételeiről úgy nyilatkozott: „a látási viszonyok és a távolság miatt nem valószínű, hogy értékelhető felvételek készültek a lövéseket leadó személyről”. A főkapitány megjegyezte: „egyelőre annyi bizonyos, hogy 7,62 milliméteres lövedéket lőttek ki a székházra, de a szakértő még dolgozik a fegyver azonosításán.
Az azonban kétségtelen – mond-

ta –, hogy az ilyen típusú lövedékeket elsősorban az AK 47-es, más néven Kalasnyikov fegyverből szoktak kilőni. Többek között a Magyar Honvédség és a rendőrség is rendelkezik ilyen fegyverrel.

Rendkívül nagy erőkkel

Rendkívül nagy erőkkel, minden nyílt és „más egyéb eszközzel” folyik a nyomozás az elkövetők felderítése és elfogása érdekében – jelentette ki Szabadfi Árpád, az országos rendőrfőkapitány helyettese. A székházban három rendőri szervezet is dolgozik, szavai szerint egyelőre nem tudják biztosan megmondani, melyik szervezetre irányult a támadás.
A büntető törvénykönyv (Btk.) módosítását kezdeményezi Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter azért, hogy hasonló bűncselekmények elkövetőit tettük súlyának megfelelően lehessen büntetni.
Szilvásy György polgári titkosszolgálatokat felügyelő kancelláriaminiszter a támadást követően úgy nyilatkozott, hogy nem konkrétan erre, de ilyen típusú fenyegetésekre utalt, amikor a titkosszolgálati jelentésekről beszélt a napokban. Hozzátette, reméli, hogy csak elszigetelt jelenségről van szó. Ugyanakkor hangsúlyozta: már korábban közölték, hogy fegyveres készülődésről szereztek tudomást.
A Nemzetbiztonsági Hivatal „egy eszkalálódó történet részének” tekinti a rendőrpalota elleni támadást, ezért a jövőben fokozottabb figyelemmel kísér minden információt – mondta a hivatal egyik, magát megnevezni nem kívánó vezető munkatársa.
Ötmillió forint nyomravezetői díjat ajánlott fel az országos rendőrfőkapitány annak, aki érdemi információval segíti a rendőrség székháza elleni támadás nyomozását. (mti)

A pártok elítélik

Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke sajnálatosnak tartja a Teve utcai rendőrszékház elleni támadást, de nem gondolja, hogy az esetnek politikai vetülete lenne.
A Fidesz azt várja a rendőrségtől, hogy minél hamarabb tisztázzák, mi történt, és kik az elkövetők – mondta Varga Mihály alelnök. A politikus hangsúlyozta: nem ért egyet azokkal a véleményekkel, amelyek a Kossuth téri kordon és a lövöldözés között vázoltak fel összefüggést, anélkül, hogy pontos információk lennének az éjszaka történtekről. Megdöbbentőnek és furcsának nevezte a rendőrpalota elleni támadást Simicskó István, az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának kereszténydemokrata elnöke.
Nyakó István, az MSZP szóvivője szerint közös erővel kell fellépni az ilyen esetekkel kapcsolatban, „mert Magyarország legnagyobb kincsét veszélyeztetik, a félelem nélküli szabad életet, a hétköznapok rendjét és biztonságát”.
Az SZDSZ azt várja a magukat demokratikusnak valló politikai erőktől, hogy ne tegyék politikai viták tárgyává a Teve utcai rendőrszékház elleni támadást.
Kerék-Bárczy Szabolcs, az MDF szóvivője hangsúlyozta: ameddig nem zárul le a nyomozás, addig senki nem nyilatkozhat felelősen a támadás szándékáról és semmiféle találgatás nem lenne szerencsés az ügyben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

EU-döntés az Irán elleni szankciókról

Jóváhagyták az Európai Unió tagországainak külügyminiszterei hétfőn az Irán elleni ENSZ-szankciók… Tovább olvasom