Kisalföld logö

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 19°C | 30°C Még több cikk.

Soron kívüli szúnyogirtást követelnek a balatoni önkormányzatok

Újabb, soron kívüli szúnyogirtást követelnek a balatoni önkormányzatok a múlt heti irtás eredménytelensége miatt.

A sok panasz miatt hétfő délután felmérést is kezdeményezett a BSZ, hogy kiderüljön, mindenhol gond volt-e a legutóbbi szúnyogirtással, és pár órán belül már több mint 20 önkormányzat jelezte vissza a teljes elégedetlenségét. Balázs Árpád beszámolója szerint akadnak, akik a múlt heti szúnyogirtás szakszerűségét vonják kétségbe, mert nem látták a repülőt a térségben, vagy mert a hatóanyag kiszórásában kételkednek.

"Ilyenre az elmúlt években nem volt példa, eddig mindig elégedettek voltunk az irtást végzőkkel, pedig voltak az időjárás szempontjából hasonlóan kritikus időszakok" - tette hozzá. Az önkormányzatok a múlt heti beavatkozást nem kívánják kifizetni, helyette újabb elrendelését követelik, amire a méhészek értesítését követően várhatóan csütörtöktől, a hatósági engedélyek megszerzését követően kerülhet sor - mondta Balázs Árpád.

Sáringer-Kenyeres Tamás, a balatoni szúnyogirtást irányító szakértői bizottság vezetője az MTI-nek elmondta: vis maior helyzet történt a Balatonnál, a szúnyogok szaporodásának rendkívül kedvező, különlegesen csapadékos és meleg időjárás, valamint a déli szél miatt. A szúnyogirtást 250 méteres sávban végzik a tó körül, ami ilyen időben kevésnek bizonyult a nem vegyszerezett részekről történő bevándorlás miatt, és csak igen rövid enyhülést hozhatott.

Az önkormányzatok panasza jogos, szakmailag indokolt az újabb irtás elrendelése, hiszen a napokban már ismét 60-120 csípésszámot mértek óránként a térségben (a 60 csípés/óra/fő a kritikus határ, ami felett intézkednek) - mondta a szakember, figyelmeztetve arra, hogy a célra rendelkezésre álló keret az e hetin kívül még egy szúnyogírásra elég. Ha nem érkezik állami támogatás, vagy a balatoni önkormányzatok nem tudnak újabb áldozatokat hozni a cél érdekében, a nyár közepére kiürülhet a kassza - tette hozzá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

OGY - Áfa-mentes lesz az adományozás

Egyhangúlag fogadta el az Országgyűlés az adományozás áfa-mentességét megteremtő fideszes javaslatot… Tovább olvasom