Kisalföld logö

2018. 07. 15. vasárnap - Henrik, Roland 16°C | 28°C Még több cikk.

Sörgyári végnapok költözéssel

A Komáromi Sörgyárban már csupán azt a sört palackozzák, ami az érlelőtartályokban van, több főzés nem lesz. Folyamatosan lebontják és Sopronba szállítják a gyártóberende- zéseket, a Heineken-cégcsoport komáromi üzemét bezárják.
Éppen húsz éve vették fel a Komáromi Sörgyár első alkalmazottait, akik a betanulást követően még szlovák sört palackoztak, aztán azt az italt, amit maguk főztek: a komáromi világost. A holland Heineken-csoporthoz tartozó komáromi üzemben tavaly november 13-án, munkásgyűlésen viszont azt jelentették be világosan és visszavonhatatlanul, hogy rövidesen bezár a gyáruk. Az a rövidesen idén április végével lejár. A Heineken többségi tulajdont szerzett a Brau rt.-ben, ezért koncentrálja a termelést, a komáromi üzemében megszünteti a gyártást, s a mintegy félmilliárd értékű berendezések egy részét Sopronba szállítják. Az Amstel Sörgyár Rt. és a Brau Union Hungária Rt. összevonását követően soproni központtal, Brau Union Hungária Rt. néven működik tovább az új cég.
A fénykorában évi mintegy félmillió hektoliter sört előállító komáromi üzem utolsó heteit éli. Azokat a berendezéseket, amelyekben nem volt sör, már részben leszerelték.

A gyár bezárása Komáromban 150 alkalmazottat érint. A társaság üzemi tanácsa és szakszervezete másfél hónapon át tárgyalt a dolgozóknak nyújtandó végkielégítésről és egyéb juttatásokról, s a kollektív szerződésben kikötöttnél háromszor, négyszer nagyobb összeg kifizetését sikerült elérnie. Az Amstel nagyvonalúnak bizonyult, nem hagyja magára alkalmazottait: hogy új munkahelyet találjanak, segítő központot hozott létre a gyárban, tanácsadó cégek adnak útmutatást a munkatársaknak az elhelyezkedéshez.

– A tavaly novemberi bejelentés letaglózta az embereket, pánik volt a gyárban, mára megváltozott a hangulat – mondja Szőcs Bencéné szakszervezeti vezető. Mára a munkatársak mintegy 80 százaléka már tudja, hol fog tovább dolgozni. Az ötven felettiek néznek a legnagyobb nehézségek elé. Szőcsnét (52) a városi ipari parkban várja új munkahelye. Diós László emberi erőforrás igazgató, akinek osztályrészéül jutott a megszűnés levezénylése, hat éve tölti be ezt a tisztet. Rá számít a későbbiekben is a társaság. Józsa László a pionírok közé tartozik, 1984-ben került a céghez. Műszaki vezető volt a főzőházban. Lesz munkahelye, de ha nem zárna be a gyár, onnan ment volna nyugdíjba.

Kámfor László tizenöt éve ette a sörgyár kenyerét, volt sörfőző és léhűtő (ez komoly poszt egy sörgyárban). A kérdésre, hogy kinél dolgozik majd a jövőben, azt válaszolja, kiknél. Magával élcelődött, ugyanis egyelőre senkiknél, mert eddig hiába próbálkozott. Ötvenöt éves, s valami olyasvalamivel kellene kirukkolnia, hogy beszél hat nyelven és van három egyetemi diplomája. Ezek hiányoznak, ezért aztán főhet a feje, hogyan alakul az élete.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyermek segít gyermeken

Egy nyolcéves angol kislány úgy segített a győri gyermekotthonnak, hogy 160 hosszot úszott a… Tovább olvasom