Kisalföld logö

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 18°C | 30°C Még több cikk.

Söprűnyél a biciklikerékben

A tűzvédelem nem a tüzet védi, az árvízvédelem sem az árvizet. A környezetvédelem is a környezetet védi, de a mi érdekünkben.

Gazdaság és környezet harmonikus egyensúlya lenne kívánatos – ebben egyetértünk. De egyre többször van az az érzésem, hogy néhány erőszakos „zöldharcos", mintha nem a többség, mintha nem a mi érdekünkben, hanem valamely általam nem látott indok, érdek mentén vetné be a nyilvánosság jól kiismert fegyvertárát.

Példáim: Bizonyára nagyon fontos a Zengő tetején őshonos növény fennmaradása, de azt gondolom, hogy az egész ország lakosságának védelme, amit egy radarrendszer biztosíthat, talán többet nyom a latban. Aztán: lehet, hogy van, akinek a szépen megformázott szélkerekek látványa nem tetszik, de az egyéb, „tiszta" energiaforrásokban jóval gazdagabb Ausztriában évek óta több száz termeli a „kezünk ügyében" lévő, ingyen légmozgásból az energiát. És eddig egyetlen madártetemet sem találtak körülöttük, úgy látszik, a madarak ésszerűbben viselkednek, mint néha mi, emberek gondolnánk. És ott van az M0-s körgyűrűt összekötő Duna-híd. Szigetmonostor polgármestere még érthető. Ő csak azért próbálja megakadályozni az építését, mert a hozzájuk vezető hídleágazás nincs tervbe véve. Persze arra hivatkozik, csakúgy, mint a hazai ökobiznisz nagyágyúja, a Levegő Munkacsoport, hogy ha megépül a körgyűrű, akkor megnő környékükön a forgalom. Ami persze igaz, és annak a néhány ezer embernek kellemetlen, viszont általa az ország fővárosa lélegzik fel a nyomasztó átmenő forgalom alól, és fuvarozók, autósok tízezrei takarítanak meg sok millió tonna üzemanyagot.

De vehetünk győri példákat is. Nem tudom felfogni, kinek jó az, hogy elhagyott ipartelepeken évekig csak a gyarapodó patkánycsaládok futkosnak, csak azért, mert valakik valahol élnek jogaikkal, és megakadályozzák a terület rehabilitációját. A legszörnyűbb győri példa szegény Frigyes-laktanya. Hosszú hányattatás után végre van vállalkozó, aki tisztességgel figyelembe is akarja venni a műemléki szempontokat, ám a felügyelőknek nem tetszik az üvegfolyosó. Az elszánt műemlékvédőknek ajánlom a párizsi Louvre barokk udvarában magasodó modern üvegpiramis megtekintését.

Egyszóval az az érzésem, hogy a kelleténél többször hivatkoznak rám mint köznépre egyes hivatalnokok vagy társadalmi aktivisták. És eddig elég sokszor sikerült is betenni a söprűnyelet a biciklikerékbe. De ennek mi is okai vagyunk. Nem kellene engednünk.

Dusza András

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy Skóciában lelőtt vadkacsa tesztje is pozitív

A brit kormányzat vizsgálatot kezdeményez, hogy Angliát is elérte-e a madárinfluenza, azután hogy… Tovább olvasom