Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 22°C Még több cikk.

Soproni siker a filmszemlén

Folytatás az 1. oldalról.

Madarász Gábor zeneszerző és Szatmári Péter operatőr szintén ebben a városban született, együtt érettségiztek a Berzsenyi-líceumban, sőt, jó barátok a mai napig. – „Legalulról” indultunk mindhárman és klipek, reklámok készítésénél dolgoztunk már együtt, de ez az első nagy közös alkotásunk. Az elismerés tehát a barátságunknak is szól – folytatta Rohonyi.
A sikert fokozta, hogy az alkotás megkapta a legjobb nagyjátékfilmnek járó „filmhu”, valamint a

TV 2 25 millió forintos közönségdíját. Rohonyi Gábor elmondta: – Azért boldogság számomra az elismerés, mert idén két teljes értékű, nem megosztott fődíjat adtak át. Bollók Csaba, aki a szerzői fődíjat kapta Iszka utazása című filmjével, évfolyamtársam volt a főiskolán és tudni kell, hogy mi egy „nem létező filmes generáció” tagjai vagyunk. Ez annyit jelent, hogy diplomázásunk idején minimális esély nyílt arra, hogy az ember színvonalasat alkosson. Azóta megérkezett a szakmába a várva várt friss fuvallat, de abból a generációból eddig szinte senkinek nem sikerült kitörni.
A Konyec a „műfaji film” fődíját nyerte el, ami azért meglepő, mert nehéz volna műfaji „skatulyába” helyezni.
– Egyszerre vígjáték és dráma, de van benne feszültség, lírai érzelmek és „road movie”-s elemek – folytatta Rohonyi Gábor. – Ez talán a filmek bekategorizálásának végét vetíti előre, aminek én örülnék. Az újságokban elismerően nyilatkoznak a Konyecről, de érdekesebbnek tartom, ahogy különböző internetes oldalakon a közönség vélekedik. A visszajelzések azt mutatják, hogy a közönség is díjazza a műfajilag meghatározhatatlan alkotásokat. Úgy tűnik, megtalálták azt a szerethető erényét, amiért született.
A Konyec 200 millió forintos költségvetésből valósult meg és körülbelül két év munkája „fekszik” benne. – A kétszázmillió forint egy átlagos magyar nagyjátékfilm költsége, anélkül, hogy hatalmas filmes trükköket vagy méregdrága díszleteket tartalmazna – tette hozzá a rendező, aki az M&M Produkcióval közösen készítette a Konyecet. A producerek, Mesterházy Ernő és Mécs Mónika segített korábban Gábornak az Ázsiáról készült dokumentumfilmjeinek munkálataiban is. – Azonban tudom, a stáb összes tagja szívvel-lélekkel, szeretettel dolgozott. Szerintem a filmeknek nem pusztán szórakoztatni kell, hanem gondolkodtatni és érzéseket ébreszteni. A visszajelzésekből úgy tűnik, sikerült egy szerethető mozit csinálnunk.

Névjegy: Rohonyi Gábor rendező

Rohonyi Gábor a Berzsenyi-líceumban érettségizett. A Színház- és Filmművészeti Egyetem rendezői szakán A bűvész című kisfilmjével diplomázott 1997-ben. Az elmúlt tíz évben főleg reklámok és videoklipek rendezésével foglalkozott, összességében több száz alkotást rendezett. 1993 és 2004 között tizennégy dokumentumfilmet készített Indiáról, Indokínáról, Burmáról, Laoszról és Vietnamról.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közel 1,4 millió támogatási igénylés

Január végéig közel 1,4 millió támogatási igénylés érkezett a gázszolgáltatók részére ügyfeleiktől.… Tovább olvasom