Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

soproni kötődésű kosaraslegendák

A hétvégi kosárgálán – az ötven éve Európa-bajnokságot nyert magyar férfiválogatott tiszteletére – az elmúlt fél évszázad ötven legendás játékosát, valamint hasonló jelzővel illethető kitűnő szakvezetőjét, edzőjét tüntették ki.

kosárlabda

A jelöltekre a kosarasszakma mellett a közönség is szavazhatott, és így alakult ki a magyar kosárlabdázás legnagyobbjainak, ha úgy tetszik, halhatatlanjainak „mezőnye”. A dicsőséglistára felkerült sportemberek között jó néhánynak volt vagy van igen erős soproni kötődése.

Winter és balogh

A legnagyobbak közé bekerült Winter Ilona bár Mezőberényből indult és honi kosaras-pályafutása legnagyobb részét Miskolcon, a Diósgyőr színeiben töltötte, több mint háromszázszoros válogatott, tagja, sőt, meghatározó játékosa volt az első soproni női bajnokcsapatnak. Balogh Juditot különösebben senkinek nem kell bemutatni a hűség városában. A legnagyobbak közül is talán az egyik legjobb honi kosarashölgy, az összes nagy soproni sikernek egyik fő letéteményese. Részese volt ugyanúgy mindhárom bajnoki címnek, mint a Ronchetti-kupa-diadalnak.

férfiak – csak edzőként

A férfivonalon a még az „ősidőkben” edzősködő id. Gyimesi Jánosnak a fia edzősködött Sopronban, ő volt az, akinek nemrég megjelent könyve az 1955-ös Európa-bajnok csapatról. Az edzőlegendák sorából nem maradhatott ki a pár éve elhunyt Szabó Ödön sem, aki legfényesebb sikerét a BSE csapatánál érte el – Ronchetti-kupa-győzelem – természetesen női vonalon Sopronban is dolgozott egy ideig. Végül, de természetesen nem utolsósorban meg kell említenünk azt a Heinrich Róbertet, aki játékosként került fel, természetesen teljes joggal – hiszen négy alkalommal is az év játékosának választották – a listára férfi, majd pedig női utánpótlásvonalon is edzősködött Sopronban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az uniós pénzszerzésről tanácskoztak Szegeden

Sok pénzt adott az unió egy kis dán sziget lakóinak, hogy vágják ki az összes almafát, ne… Tovább olvasom