Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 13°C Még több cikk.

Soproni „THANulók " nyerték a versenyt

Az ország 52 középiskolai csapatából 20 – köztük a soproni Roth-középiskola három csapata – jutott annak a tanulmányi versenynek a budapesti fináléjába, amelyet a Magyar Kémikusok Egyesülete fennállása 100. évfordulójára rendeztek. Az első helyezett is a rothosok közül került ki.

– Szakkörre is járunk, s örömmel veszünk részt minden kémiai megmérettetésen – mondták a győztesek, Csontos Júlia Diána, Suller Barnabás és Németh Márk, a THANulók jeligét választott csapat tagjai. A döntőbe jutást megelőzően egy, a lakóhelyükhöz kötődő tudós életét, munkásságát kellett feldolgozni. A THANulók Nikolics Károly gyógyszerészprofesszort, Sopron díszpolgárát választották. Diána – aki amúgy is gyógyszerésznek készül – több alkalommal is felkereste a tudós özvegyét, Mária nénit, akitől sok segítséget kapott a csapat. Barnabással és Márkkal múzeumokba, az Oroszlán- és a Than Ká-

roly-patikákba jártak.
– A döntő szóbeli, írásbeli és gyakorlati feladatai érettségi szintqek voltak – vette át a szót Horváth Lucia kémiatanár. – Márk még csak 10. osztályos, ezért 13. osztályos társai segítségének, a jó csapatszellemnek is köszönheti, hogy derekasan helytállt, s így országos győztesek lehettek. Az első három helyezett csapat díjait a tervek szerint Oláh György Nobel-díjas tudós Sopronban, a májusi vegyészkonferencián adja át.
Az országos tanulmányi verseny 3. helyét a Roth-középiskola Ige nevq csapata szerezte meg. Török Imre, Nagy Gergely és Juhász Erika (felkészítő tanáruk Horváth Lucia) Schenek Istvánról, a selmecbányai akadémia egykori kémiaprofesszoráról állított össze posztert. Az 5. helyet is Roth-csapat érdemelte ki, a Boros Bianka, Glück Norbert, Orbán Balázs összeállítású Ásványos. Felkészítő tanár: Kiss-Huszta Pálma. Ők Kitaibel Pál munkásságát méltatták.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vetkőzőshow

Ami ebből a témából kiaknázható volt, azt megtette a bulvársajtó. Előbányászták a… Tovább olvasom