Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Sopronban rendbontás nélkül tüntettek

Sopronban tegnap este ismét tüntetők zajától volt hangos a belváros. Különböző becslések szerint ezúttal két-háromezren gyűltek össze a Fő téren, hogy követeljék Gyurcsány Ferenc és a kormánya lemondását.
Hét óra előtt néhány perccel egy 40-50 tagú, fiatalokból álló csoport érkezett a Fő térre és a ria, ria Hungária jelszót kiabálva, zászlókat lengetve „elfoglalták” a Szentháromság-szobor talapzatát. Ezt követően egyre többen lettek a téren és mire jött a hír, hogy ismét jön Szokolay Sándor zeneszerző, már alig volt talpalatnyi hely a sokat látott téren. Közben a kemény mag különböző rigmusokat skandált a tömeggel: Dezső, gyere ki, hol vagy, Dezső, Gyurcsány, takarodj, igazságot Magyarországnak, kormányváltást, új választást akarunk, ébredj, magyar, igaz médiát! Hét óra után tíz perccel a téren lévők elénekelték a Himnuszt, majd hatalmas ovációval fogadták Szokolayt, aki rövid beszédet mondott, amelyben utalt a hétfő esti budapesti televíziós ostromra és felidézte 1956-os emlékeit. Véleménye szerint a televízió évekig deformálta a magyar szabadságot, hazudott. Majd felolvasott egy részletet a református egyház tiltakozásából, végül pedig arra kérte a jelenlévőket, hogy méltósággal tüntessenek, fogjanak össze, „mert itt az ördögök kezdenek uralkodni a világon”. A zeneszerző szólt arról is, hogy abban a Magyar utcai épületben, ahol az MSZP irodája van, a szocialistáktól független családok is élnek, ezért legyenek rájuk tekintettel. Ezután ismét elénekelték a Himnuszt, majd felcsendült „Az édes hazám, Magyarország” egyházi ének, utána pedig a már jól ismert rigmusok következtek.
A tüntetők ezután a zeneszerző kérésére a Széchenyi téri Hűségzászlóhoz vonultak, ahol ismét tüntettek a kormány ellen, felharsantak a jelszavak, majd a résztvevők közösen mondták el a Nemzeti dalt, és elénekelték a Kossuth-nótát, majd a Himnuszt. Az alkalmi rendezők közben egyeztettek a rendőrséggel és a tüntetők a Várkerület járdáján indultak vissza a Fő térre, ahol folytatódott a tüntetés, immár kisebb létszámban, de kitartóan, körülbelül kilenc óráig. Mint elhangzott, ma este hétkor folytatják, s egyesek szerint az egyetemre vonulnak, hogy a diákok is csatlakozzanak hozzájuk.
A tüntetésen ismét jelen volt Borsányi Zoltán, aki a hétfői demonstráción hangosbeszélőn jelentette be, hogy „amíg nem történik változás az ország kormánya élén, minden este idejövünk”.
– A Hír TV-ből értesültem, hogy Sopronban is lesz demonstráció, amely spontán módon szerveződött. Az idézett mondatot bárki bemondhatta volna, véletlenül éppen én álltam ott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adna kedvezményt győrieknek itteni szolgáltatásokra?

Megkérdeztük a győri polgármester-jelölteket arról, adna kedvezményt győrieknek itteni… Tovább olvasom