Kisalföld logö

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 10°C | 17°C Még több cikk.

Sopronban jól érzi magát a ciklámen

Egyes szakemberek szerint Európában ötven éven belül teljesen eltűnik a ciklámen. Sopronban legutóbb 2001-ben mérték fel az állományt egy 25 négyzetkilométeres mintaterületen.
A mintaterületen a felmérés során 197 helyen találtak cikláment. A legtöbb lelőhelyen egy-két tő előfordulása a jellemző, de mintegy tucatnyi olyan lelőhely van, ahol a száz tövet is meghaladja az állomány. A legújabb hírek szerint egyes szakemberek azt jósolják, hogy ötven éven belül Európában teljesen kipusztul a ciklámen.
– A Soproni-hegységben egyelőre jól érzi magát a növény – mondta el lapunknak Takács Gábor, a Fertő–Hanság Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa. – Az, hogy az utóbbi években a lucfenyvesek helyett több helyen tölgyet és bükköt telepítenek, tovább növelheti az életterét. A túrázók viszont valóban azt tapasztalhatják, hogy a turistaútvonalak mellett kevesebb növénnyel találkoznak. Ennek elsősorban az az oka, hogy az útvonalak menti növények nagyobb veszélynek, például kiásásnak vannak kitéve.
A szakember elmondta még, a legutóbbi felmérést várhatóan jövőre ismétlik meg. Ekkor már pontosabb adatok állhatnak rendelkezésre, de ennyire rövid távú adatokból nem szabad hosszú távú jóslásokat tenni. Csak példaként: néhány évvel ezelőtt, a szárazság idején többen már féltették a Fertő tavi és a hansági békaállományt, hiszen a szárazság miatt az éves szaporulat több helyen elpusztult. A csapadékos években viszont megindult az állomány erősödése, és az idei évben ismét láthatunk békavonulást a Fertő-parton. Egyes növények esetében is tapasztalható időnként akár jelentős állománycsökkenés, de amennyiben a csökkenést kiváltó okok megszűnnek, az állományok általában helyreállnak. Problémát az okoz, ha a kiváltó tényező nem szűnik meg.
– Hazánk Nyugat-Európával szemben előnyösebb helyzetben van – tette hozzá Takács Gábor. – Nálunk még vannak összefüggő, természetközeli állapotú területek, ahol többé-kevésbé zavartalan körülmények között élhetnek az állatok és a növények.

A ciklámenről

Évelő, tőleveles, gumós növény. Levelei kissé bőrszerűek, szív vagy vese alakúak, hosszú nyelűek. A levélfonák általában bíborvörös. Virágai 8–12 centiméter hosszú tőkocsányon magányosak, illatosak, bókolók. Szirmai lilásak vagy bíborosak, jellegzetesen visszahajlók. A ciklámen védett növény, pénzben kifejezett értéke ötezer forint. Gyűjtését vagy elpusztítását a törvény bünteti.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felügyelők elemezték

a szabálysértéseket

Az útfelügyeleti szabálysértésekkel kapcsolatos eljárások, a kerékbilincselés és… Tovább olvasom