Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Sopronban járt

az oktatási ombudsman

A Fenyő Téri Általános Iskolába látogatott tegnap Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa. Az ombudsman többek között a tanárok és diákok jogairól is beszélt. Mint kiderült, az ombudsmani ajánlások csaknem száz százaléka megvalósul.
Barilichné Tóth Rita igazgató meghívására a Fenyő téri iskolába érkezett tegnap az oktatási ombudsman, Aáry-Tamás Lajos, akit az intézmény pedagógusai a munkájuk során tapasztalt jogi problémákról kérdezhettek. – Több mint hétezer ügynek jártunk a végére 1999 decembere óta, mióta hivatalomban vagyok – mondta el az ombudsman, majd kiderült, ezek kétharmada az alap- és középfokú oktatás területéről, a többi pedig a felsőoktatásból érkezett. – Főként szülők fordulnak hozzánk, de – az elektronikus ügyintézés lehetősége miatt – nem ritka, hogy maguk az iskolások keresik fel a hivatalt. Állásfoglalásaink nem kötelező érvényűek, a statisztika mégis azt mutatja, csaknem százszázalékos a megvalósulási arány.
„ Azt, akit jogsérelem ért” – felelte Aáry-Tamás Lajos arra a kérdésre, hogy Magyarországon kit véd a jog: a tanulót vagy a tanárt. – Tudni kell, hogy az oktatás szolgáltatásnak minősül, és mint ilyen, a szolgáltatást végzőnek, azaz a tanárnak a kötelességei, az igénybe vevőnek, azaz a diáknak pedig a jogai helyeződnek előtérbe – mondta az ombudsman. – Ahogy a rendőr nem verhet meg senkit, az ellenőr nem veheti ki a pénztárcánkat, a tanár fegyelmezési lehetőségei is korlátok között mozognak, ám ez nem jelenti azt, hogy ne lenne joguk például a tanuló eltanácsolására. A szülő, a tanár és a diák a közoktatás rendszerében kénytelen együttműködni, ahhoz, hogy a rendszer megfelelőképpen működjön és mindkét (mindhárom) fél érdeke érvényesüljön.
A legtöbb pedagógust a kisegyházak tagjainak a gyerekeikkel szemben betarthatatlannak tűnő elvárásai foglalkoztatták. Elmondásuk szerint például a Himnusz elvetése, a szülők által alkalmazott testi és lelki fenyítés, és egyes műemlékek és templomok látogatásától való tartózkodás megengedhetetlen. Erre az ombudsman az igazgatónőnek azt tanácsolta, hogy vegye fel a kapcsolatot a kisegyházak vezetőjével és tolmácsolja nekik a megfogalmazott panaszokat.
– Egy HIV-pozitív fiú ügyét sajnos nem sikerült megoldanunk, pályám során talán ez volt a legemlékezetesebb eset – mondta befejezésképp az ombudsman. – Sikeres vizsga után mégsem nyert felvételt abba a középiskolába, ahová szeretett volna bekerülni. Betegsége volt az elutasítás indoka, ami jogilag nem lehet kizáró ok. Nagyon bántó volt, mikor az intézmény igazgatója négyszemközt kijelentette: „Ez a gyerek meg fog halni.” A fiú most magántanodában tanul, az igazgató ellen pedig még az eljárás megindítását sem sikerült elérnünk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ünnepel az Alsó-Lövérek iskolája

Duplán jubilál a soproni Hunyadi János Evangélikus Általános Iskola, hiszen ötven éve állnak a… Tovább olvasom