Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Sopronban elhunyt Havas Ferenc

Sopronban életének 72. évében elhunyt Havas Ferenc Kossuth-díjas balettművész, a Magyar Állami Operaház örökös tagja. A budapesti Farkasréti temetőben helyezik örök nyugalomra.
Hosszú betegség után a soproni Erzsébet-kórházban elhunyt a 2003 óta családjával Sopronban élt Kossuth-díjas balettművész, Havas Ferenc, a Magyar Állami Operaház örökös tagja. A budapesti születésű balettművész minden idők egyik legkiemelkedőbb alakja volt a tánc világának. Tehetségére jellemző, hogy már 17 évesen – tanulmányai közben, ösztöndíjasként – szerződtette a budapesti operaház, majd hamarosan magántáncosi kinevezést kapott. 1963-ban a moszkvai Nagy Színházban a kor legkiválóbb orosz balettmesterei csiszolták tudását.
– Férjem a balettirodalom valamennyi férfifőszerepét eltáncolta – mondta érdeklődésünkre Havasné Lukács Edina. – Nemcsak páratlan tánctudás, hanem jó színészi véna is jellemezte, ezért a világ szinte valamennyi neves színpadán öregbíthette a magyar táncművészet hírnevét, Londontól Brazíliáig, az Egyesült Államoktól Japánig. A fellépések mellett sokat oktatott is. 2003-ban, egy súlyos szívműtét után költöztünk Sopronba, amely város a nagy nyüzsgés után a kikapcsolódást és a felüdülést jelentette számára. Sajnos betegsége egyre súlyosbodott, szinte minden második héten kezelésre szorult a soproni, a győri vagy egy budapesti kórházban. Március 12-én lett volna 72 éves, sajnos ezt már nem érhette meg, szívelégtelensége végzett vele. Két kiskorú gyermeket hagyott hátra, Szonját és Krisztinát.
Havas Ferencet a Magyar Állami Operaház saját halottjának tekinti, ők gondoskodnak a gyászszertartásról is. A Farkasréti temető művészparcellájában helyezik majd örök nyugalomra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sándor Pál: Rendezni boldogság

Két évtized után tért vissza a rendezői székbe Sándor Pál. Az ok egyszerű: egy reggel arra ébredt,… Tovább olvasom