Kisalföld logö

2018. 07. 18. szerda - Frigyes 18°C | 26°C Még több cikk.

Sonkaözön a piacon

Házi parasztsonkát vagy nagyüzemit, főtt, füstölt sertéstarját, alacsonyabb kalóriatartalmú, készre főzött, füstölt pulykacombot, prágai sonkát, olaszt, magyart – a kérdés még nyitott. Sokan nem szerezték még be a húsvéti sonkát, amelyekből az idén is túlkínálat jellemzi az üzleteket.
A parasztsonka sokszor csak egy cím: nem biztos, hogy a sertés combja valaha is látott vidéki udvart és füstölőt.
Az árak is nagyon különbözőek: kilónként 900-tól 2500-ig kínálnak parasztsonkát a hentesboltokban, piacokon és a hipermarketekben. Utóbbiakban nem biztos, hogy olcsóbban.
Ráadásul a hentesnél a vevő szakmai kérdéseket tehet fel a pult mögött állónak, míg a hipermarketben nem találkozik szakemberrel.
Aki gyakran vesz egész sonkát, annak érdemes beszerezni sonkafőző fazekat, amely néha kapható vidéki búcsúkon, piacokon.
A főtt, füstölt pulykacomb olcsó és jól szeletelhető, bár nincs igazán húsvéti jellege és sokan műízűnek tartják.
A tehetősebbek ilyenkor prágai, pármai vagy éppen serrano sonkát vásárolnak, ez utóbbi a sonkák királya – vagy királynője? – és ezt az ára is tükrözi.
A főtt, gyorsan füstölt, fóliázott sonkák nem tarthatók el sokáig a hűtőben sem. Nincs értelme túl sokat venni belőle, mert a fóliában hamar befüllednek. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bajnokság állása

1. Tovább olvasom