Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Som Lajos kék madara

Som Lajos, a hazai rockzene nagy öregje A boldogság kék madara című új könyvéről beszélt az Old Man,s Music Pubban tartott sajtóbemutatón.
A könyv a hét végén kerül a boltokba. A mű vallomás a boldogságról, Som Lajos életéről, szerelemről – prózában és versben. Zenésztársakról nem sok szó esik benne, Radics Bélát és Zalatnay Saroltát leszámítva. A fiatalon elhunyt Radicsról ezt írja: „Radics Béla nagyon előre és túl sokat fizetett az életért".

A sajtóértekezleten több kérdés hangzott el a Piramis együttesről, már csak azért is, mert a legendás együttes idén több mint egy évtized után ismét koncertet ad. Som Lajos hangsúlyozta, hogy a Piramist nem lehetett, nem lehet elhallgattatni, szétrombolni. Utalt arra, hogy a zenekart megalázták, meghurcolták. Tény: a Piramis 1992-ben állt utoljára színpadra, előtte 1981-ig dolgozott folyamatosan a legnagyobb tömegeket mozgató hazai rockzenekarként.

Az együttes basszusgitárosa elmondta, hogy a koncerten a tervek szerint ott lesz a Piramis minden zenésze – Závodi János, Köves Miklós, Révész Sándor és Gallai Miklós. Szeptember elején kezdik a próbákat. Két és fél órás koncertet terveznek, ami húsz-huszonöt számot jelent.

Som beszélt tévútjairól, az alkoholról és a drogról is. Mint mondta, érdekelték azok a dimenziók, amelyeket Jimi Hendrix, Janis Joplin vagy Brian Jones megtapasztalt, de nem akart azon az úton haladni, s mint mondta, nem is tanácsolja senkinek, hogy ezen az úton induljon el. Felidézte az elvonókúra gyötrelmeit, az intézetben töltött napjait.

Kérdések hangzottak el az előző, ma már csak gyűjtőknél fellelhető könyvről a Piramis – Vádiratról. Som Lajos is úgy vélekedett, hogy a könyvet érdemes lenne újra kiadni.

Som Lajos a hatvanas évek közepén kezdett zenélni a Dog Beats, majd a Record együttesben. Az út többi állomása jól ismert a rockrajongók előtt: Neoton, Tűzkerék, Taurus, Piramis, Senator. A zenélés mellett folyamatosan ír (hétéves korától), ötvösként dolgozik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hogy legyünk tökéletes barátnők?

Milyen figyelmes tőled, hogy nem emlékeztetsz állandóan a koromra! Bezzeg a bunkó kollégáim egy… Tovább olvasom