Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Sólyom vs. Fico: Szili nemzetközi vizekre viszi a botrányt

Az Országgyűlés elnöke nemzetközi fórumokon kívánja felhívni a figyelmet arra, hogy nem engedték be Szlovákiába Sólyom Lászlót.

A Külügyminisztérium dolga, hogy megtegye azokat a válaszlépéseket, amelyeket a diplomácia lehetővé tesz. Ugyanakkor "házelnökként azt tudom tenni, hogy nemzetközi fórumokon erre a lépésre felhívom a figyelmet" - mondta hétfőn újságíróknak Szili Katalin, aki szerint precedens nélküli, ami történt.

Hozzátette: "nincs olyan lépés, nincs olyan intézkedés, ami egyébként mentheti azt, hogy a partnerek ezt úgymond belpolitikai célú intézkedéssé tették".

Szili Katalin azt mondta, az esetre vonatkozóan nincs európai előírás; van "egyfajta európai intelligencia, és szokásjog, amit (...) mindenkinek követnie kell". Hangsúlyozta, azt szeretné, ha a szlovák-magyar viszony enyhülne, s nem válna még feszültebbé.

A házelnök megjegyezte, hogy a szlovák államnyelvtörvény módosítása ügyében július közepe óta előkészületben van egy négypárti delegáció brüsszeli, hágai és párizsi látogatása.

Sólyom Lászlót pénteken nem engedték be Szlovákiába. Robert Fico szlovák miniszterelnök pénteken délután, rendkívüli sajtóértekezleten jelentette be a pozsonyi döntést, miután tanácskozott Robert Kalinák belügyminiszterrel és Ján Packa országos rendőrkapitánnyal. Az erről szóló diplomáciai jegyzéket átadták Magyarország pozsonyi nagykövetségének.

A köztársasági elnök a lépést példátlannak, a két szövetséges állam viszonyában megmagyarázhatatlannak és kimenthetetlennek nevezte.
A magyar államfő tervezett révkomáromi látogatásával kapcsolatban a szlovák kormány a szlovák államnyelvtörvény módosításával szemben történt magyar fellépést sérelmezte, s kifogásolta, hogy az út időpontját "érzéketlenül" választották meg.

Augusztus 21-én volt 41 éve, hogy a Varsói Szerződés öt tagállamának csapatai - köztük a magyar katonák is - bevonultak Csehszlovákiába, hogy véget vessenek a prágai tavaszként ismert reformfolyamatnak. Kifogásolta a pozsonyi kormány azt is, hogy Sólyom László látogatása során nem kívánt egyetlen hivatalos szlovák vezetővel sem találkozni.

Robert Fico miniszterelnök továbbá azt mondta, a pozsonyi magyar nagykövetség csak augusztus 13-án közölte levélben a szlovák külüggyel, hogy Sólyom László augusztus 21-én részt vesz Szent István szobrának felavatásán Révkomáromban.
 
A Köztársasági Elnöki Hivatal szombati közleménye szerint Sólyom László június 19-én vette át Peter Weiss, Magyarországra akkreditált szlovák nagykövet megbízólevelét.

Találkozójukon a magyar államfő jelezte: a szlovákiai Komáromban felállítandó Szent István szobor felavatásának ünnepségére meghívták, ezt elfogadta, részt vesz, és beszédet mond az eseményen. A nagykövet tudomásul vette a köztársasági elnök tájékoztatását, amely a diplomáciai érintkezésben a legmagasabb szintű hivatalos értesítésnek minősült.

Peter Weiss később bemutatkozó látogatáson ismét járt a Köztársasági Elnöki Hivatalban, ahol július 10-én találkozott a magyar államfő külügyi főtanácsadójával.

Megbeszélésük napirendjén szerepelt a szoboravatás témája, amellyel kapcsolatban a szlovák nagykövet csupán annyit közölt: a jelzett időpontban Ivan Gasparovic köztársasági elnök szabadságon van, így nem tud találkozni Sólyom Lászlóval, illetve nem tud részt venni az ünnepségen.

Balázs Péter külügyminiszter hétfőn, a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában arra a kérdésre, hogy Magyarország mit tesz ebben a helyzetben, kifejtette: "amellett, hogy tisztázzuk Szlovákiával kétoldalú kapcsolatokban, én már tájékoztattam az Európai Unió miniszteri tanácsát, annak is az elnökét", és Magyarország azt szeretné, ha az Európai Unió tagállamai tudnák, mi történt.

És - mint mondta - "szabad a pálya Európai Parlamentben", ahol fel lehet vetni a kérdést.

Peter Weiss, Szlovákia magyarországi nagykövete vasárnap este a TV2 Tények című hírműsorának azt mondta: javasolni fogja, hogy a magyarok ne kérjék az Európai Unió segítségét, ezt a kérdést a két országnak kell megoldania.

Olvasóink írták

34 hozzászólás
12
 • 34. Muaddib 2009. augusztus 26. 21:48
  „Ez persze nem most volt, de ha egy Iszlám Ország vezetőjét így megaláznák a Szlovákok, akkor valószínű nem lenne csak ennyiben hagyva.”
 • 33. Muaddib 2009. augusztus 26. 21:43
  „Kedves load
  1 példa a sok közül !

  Tiltakozáshullám a muzulmán világban

  Százezrek tüntettek Teheránban és más iráni nagyvárosokban pénteken a Mohamed prófétáról európai újságokban megjelent gúnyrajzok ellen tiltakozva, de százak vonultak az utcákra az iraki Bászrában és Fallúdzsában, a jeruzsálemi Mecsetek terén, a pakisztáni és a bangladesi fővárosban is.

  Teheránban ezrek lepték el az utcákat a pénteki nagyima után: "Ez a sértés nem marad válasz nélkül, halál Amerikára, halál Izraelre" - kiáltozták annak ellenére, hogy sem az Egyesült Államokban, sem Izraelben nem tették közzé a kifogásolt karikatúrákat. Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök kijelentette: ha a muzulmánok nem vesznek tudomást az ilyen sértésekről, az iszlámellenes mozgalmak még inkább elharapóznak.”
 • 32. pancser 2009. augusztus 25. 22:04
  „28-nak! A 29. válaszolt helyettem illetve ugyanúgy gondolom.”
 • 31. load 2009. augusztus 25. 21:08
  „28. Muaddib
  "Vannak Országok, ahol ennek a viselkedésnek a töredékéért is halálra ítélnék távollétébe."
  Melyek azok az országok Muadibb Úr?”
 • 30. fortuna54 2009. augusztus 25. 19:30
  „Sokan mindent az uniótol várnak,hát nem tudnak semmit maguktol megoldani?Mind a gyerekek minden szomszéddal háboruznak,s utánna a megoldást az uniótol várják.Hol lennének az unió nélkül?”
 • 29. kivagyokén 2009. augusztus 25. 16:20
  „Nem értem miért akarja bárki is kidobni innen a szlovák nemzetiségű magyarokat, a szlovákiai munkavállalókat. Kit bántanak. Elöbbiek élnek maguknak, utóbbiak végzik a dolgukat. Nem bántanak senkit.
  Nem ők tehetnek arról, hogy az ország első közjogi méltóságából az csinál hülyét aki akar. A magyarországi pártoktól kezdve az összes vele egyszinten lévő politikus, akiknek sajnos azt kell hogy mondjam a cipőjét se kötheti meg! Kíváncsi vagyok Merkel, vagy Sárkozy államfőket is kirúgtak volna? Erőssen kétlem. Ha valakivel meg lehet csinálni megcsinálják.

  röhrögtem ugyan, pedig sírni kellett volna a magyarázaton. Magánemberként, magáncéllal indult. DE állami autóval, állami gorillákkal. Persze, ez jár neki. Ugyanakkor azt hiszem addig amíg hivatalban van addig bármikor, bármit tesz, azt egy állam ELSŐ embereként teszi.

  Nem a szlovákokat kell bántani, hanem megfelelő embert keresni erre a pozícióra. Kapja meg a végkielégítést és menjen le a színpadról!”
 • 28. Muaddib 2009. augusztus 25. 14:58
  „Pancser úr !
  Gondolja hogy Ön nem ír hülyeségeket?
  Csak a másik oldalról!
  Én sem vagyok híve a gyűlölködésnek de ezt a tartsd a másik orcádat gondolkodás kicsit már fáj.
  Gondolja, hogy ha virágot küld Sólyom a Szlovákoknak, akkor legközelebb nem tesznek hasonlót.
  Vannak Országok, ahol ennek a viselkedésnek a töredékéért is halálra ítélnék távollétébe.
  Nem azt mondom agresszív lépés, kellene a Szlovákok ellen, de határozott lépés igen.
  Mert ha kormány nem tesz semmit az is majd a ,,Magyarok fejére fog hullani"”
 • 27. kolombela 2009. augusztus 25. 14:47
  „Úgy látszik Szilinek fázis kimaradása van. Az eu nagy ívben szarik ránk, persze ez nem újdonság.

  "Az Európai Bizottság tesz a tótok magyarellenességére
  2009. augusztus 24. 15:38

  HunHír.Hu

  Kétoldalú ügynek tekinti az Európai Bizottság a múlt pénteki magyar-szlovák diplomáciai incidenst, azt, hogy nem engedték be Szlovákiába Sólyom László magyar államfőt.


  Michael Mann, az EU legfőbb végrehajtó testületének ügyeletes szóvivője hétfői sajtótájékoztatóján az MTI kérdésére azt mondta, hogy az esetet olyan kétoldalú ügynek tekintik, amelyben az Európai Bizottság semmilyen formában nem érintett.

  Arra az újságírói kérdésre, hogy van-e jogszabály az EU-ban a tagállamok közti ilyen konfliktus esetére, a szóvivő azt válaszolta, hogy nincs semmilyen specifikus előírás. Arra a kérdésre, hogy a szabad mozgást biztosító schengeni övezettel miként egyeztethető össze egy államfői határátlépés megtiltása, a szóvivő nem adott érdemi választ: megismételte, hogy az esetet a két tagállam ügyének tekintik.

  Szlovák sajtójelentésekre hivatkozó brüsszeli médiabeszámoló szerint a svéd miniszterelnök és a német kancellár előzetesen azt tanácsolta Sólyom Lászlónak, hogy halassza el Szlovákiába tervezett útját.

  hírszerző"”
 • 26. pisti83 2009. augusztus 25. 13:49
  „Ebben a konfliktusban világosan láthatjuk, hogy mely országok amelyekre számíthatunk az EU-ban, melyek azok akik csak azért vettek be minket, hogy a saját termékeinek piaca legyen. Egyedül Csehország aki ki állt mellezünk. A többiek le sem sza´-nak. Olyan, hogy a szabad mozgáshoz való jog meg egyebek, kit érdekel, az EU-ban első a gazdasági érdek.
  Persze a dologhoz az is hozzá tartozik, hogy beérett a elmúlt 7 év Gyurcsány -Bajnai féle külpolitika gyümölcse, hogy a magyarokat nem lehet komolyan venni, akiknek ilyen miniszerelnökük van mint Gyurcsány és csapata. És lássuk be őszintén, sajnos ez is volt a helyzet.”
 • 25. Aloe 2009. augusztus 25. 11:16
  „Miből is gondolta bárki, hogy az EU majd állást foglal? Ugyan már, nem fognak diplomáciai bonyodalmat simítani. A valós, és nem a vélt problémákat kell konfliktus-mentesen megoldani, talán akkor lesz nyugodt, -baráti ezek után biztos nem - viszony a szomszédos állammal.”
 • 24. jimike 2009. augusztus 25. 09:50
  „Pancser te tuti,hogy nem M.o.-n élsz!!Milyen nemzetet is kell félteni és kitől??Szerintem neked kellene elgondolkodnod ha tudsz!Olyan dolgokat firkálsz ide ami arra vall,hogy abszolút nem akarsz tudomást venni a tényleges ,valós helyzetről.Ébredj fel és nézz körül!További jó napot!”
 • 23. pancser 2009. augusztus 25. 09:37
  „22-höz! Gondolkozz, esztelenség amit leírtál!”
 • 22. jimike 2009. augusztus 25. 09:04
  „Teljes mértékben igazat adok 20-asnak.Tótok irány haza,adjon nektek munkát Ficó komátok!Sólyom meg a politikai elittel együtt ne a koszorúkat cipelje hanem az ország terheit!Elég volt ebből a csűrhe bandából!!”
 • 21. pancser 2009. augusztus 25. 07:10
  „20-hoz ! Na az ilyenektől kell félteni a nemzetet. Hazazavarni, micsoda hozzászólás. Inkább éljünk normálisan! Miért kell nekünk azzal foglalkozni mit csinálnak milyen ostobaságokat ott fönnt? Mindjárt gondoltam, hogxy lsznek emberek aki azt hidszik az eset kapcsán, hogy gyűlölködni kell. Nem uram, nem szabad gyűlölködni, sem az újságban, sem a lipóti termálban, sem Rajkán!”
 • 20. GD 2009. augusztus 25. 00:17
  „Az EU torony magasról lesz.r bennünket. Nem foglalkozik a 2 ország közötti vitával. Erélyesebb fellépés kell a tótokkal szemben. Minden tótot hazazavarni + teljes vagyonelkobzás és csók! Aztán Rajkán túl lehet puffogni! + keresni kéne egy tökös parasztgyereket köztársasági elnöknek,mert Sólyom inkább kinéz egy második világháborús veteránnak,mint közt. elnöknek. Határozott jellemű ember kell ide aki népszerű a polgárok körében és teljes mellszélességgel kiáll a magyarokért. Jobban teszi,ha állami ünnep alkalmával itthon marad és itthon koszorúzgat stb...”
 • 19. AstarothZ 2009. augusztus 24. 22:26
  „És persze szijjártó ,,hangember" péter (a kisbetű nem véletlen) is felépült (sajnos) a sportbalesetéből:
  ,,A kormány a hibás...! A kormány a hibás...! Ha más nem, legalább valami meteor a világűrből üsse már agyon azt a faszt végre!!! Na, pontosan ő az említett nemes reinkarnációja a muhi csatából!!!”
 • 18. pancser 2009. augusztus 24. 22:05
  „Belém alighanem több diplomáciai érzék szorult mint Sólyom Lászlóba. Egy államfő nem utazhat úgy mint én, a hivatalnak meg kell adni ami jár, ha ezt Sólyom elvárja, elvárhatja más is. Nem akarok senkivel szemben sem gyűlölködni, egy mosoly százszor többet ér az önfejűségnél. A diplomácia nem jog, hanem egészen más!”
 • 17. AstarothZ 2009. augusztus 24. 22:05
  „Erre Svájc tényleg jó példa. Ők tanultak a történelemből (és nem is csak a saját kárukon!), tudják, hogy ha felépítettek egy jól működő, pikk-pakk kis országot, annak a biztonságáról és tekintélyéről is gondoskodni kell, úgy, ahogy az ember a saját lakása, családja biztonságáról is gondoskodik, és költ a heveder-zárra, meg a riasztóra, kerítésre, meg a házőrző kutyára. Svájc területe 41285 km2, lakossága kb. 7.300.000 fő. 1999 - 2003 közti adatok, a ZMNE - A világ fegyveres erői c. tankönyvéből: A hadserege szinte teljes egészében tartalékosokból áll, a hivatásos állomány csak kb. 3500 (!) fő, de a tartalékosok összlétszáma 351.000 (!!!, 19 - 40 éves korig), ebből évről-évre (rotációban) 186000 fő vesz részt a 3 - 15 hetes kiképzésen (2001-es adat). Felszerelés: 556db harckocsi (176db Pz-68/88 és 380db (!) Leopard-2A4), felderítő harcjármű: 319 db (Eagle I/II, HMMWV), páncélozott gyalogsági harcjármű: 435 db (M-63/73, M-113), páncélozott szállító jármű: 842 db (M-63/73, 415 db Piranha), tüzérségi löveg: 558 db (önjáró 155 mm), aknavető: 534 db (120 mm), 130 db harci repülőgép (!!!, nekünk jelenleg 14db JAS-39 van, mivel a MIG-29-eket már vonják ki a forgalomból!!!) (80 db Tiger II/F-5; 33 db F/A-18 (!!!); 16 db Mirage-III/RS; 20db szállító repülőgép), 80 db helikopter (Super Puma és Dauphin, harci helikopterük nincs), és egy légvédelmi-rakéta dandár. Mivel 2003-ban Svájcban is haderő csökkentés volt, ezért a fenti adatok azóta már némiképp változtak, de még így is durva, az éves katonai költségvetés jelenleg is kb. 4 milliárd CHF. http://hu.wikipedia.org/wiki/Sv%C3%A1jc_hadereje. Szóval, ha ez Magyarországon csak fele részben (ami Svájchoz viszonyítva (terület, népesség) csak 1/4 -rész) meg lenne, akkor a kedves északi szomszédunk sem merne így szívóskodni. Na, de ne álmodozzunk...”
 • 16. Agent 2009. augusztus 24. 21:54
  „15, kár lenne az ő szintjükre alacsonyodni.”
 • 15. price 2009. augusztus 24. 21:45
  „Nem kell semmi fórumos megoldás. Visszavágásként lehetne annyit, hogy aki szlovák állampolgár, azt nem engedik be az országba. Ennyi meg egy bambi...”
34 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eljárás a rendőrpalota előtt felvonuló gárdisták ellen

Eljárást indított a rendőrség azok ellen a gárdisták ellen, akik a magyar gárda egyenruhájában,… Tovább olvasom