Kisalföld logö

2017. 05. 27. szombat - Hella 13°C | 24°C Még több cikk.

Sólyom visszaküldte a kormánytisztviselőkről szóló törvényt

Sólyom László köztársasági elnök hétfőn visszaküldte megfontolásra az Országgyűlésnek a kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvényt. Az államfő nem értett egyet azzal, hogy a munkáltatók a kormánytisztviselőket indokolás nélkül menthetnék fel a jövőben.

A Köztársasági Elnöki Hivatal MTI-nek adott tájékoztatása kitér arra: a köztársasági elnök álláspontja szerint az indokolás nélküli elbocsátás lehetősége ellentétes az Európai Unió jogával, mivel az EU Alapjogi Chartája kifejezetten biztosítja minden munkavállaló jogát az indokolatlan elbocsátással szembeni védelemre.

Ezzel a Magyarországot is kötelező európai jogi tilalommal ellentétes egy olyan szabályozás, amely indokolás nélkül teszi lehetővé az elbocsátást - értékeli az államfő.

Az államfő az Országgyűlés elnökének írt levelében hangsúlyozza, hogy az uniós jogba ütközés nem eredményezi a magyar jogszabály alkotmányellenességét, ezért nem fordult az Alkotmánybírósághoz.

Hozzáteszi: fontosnak tartotta azonban felhívni az Országgyűlés figyelmét az uniós jogi aggályokra, mert meggyőződése, hogy az Országgyűlés tudatosan nem kívánna uniós jogot sérteni.

Sólyom László levelében hangsúlyozza, hogy a kormánytisztviselőkről szóló törvény az indokolás nélküli elbocsátás lehetőségével veszélyezteti a közigazgatás semleges és szakmai szempontokat szem előtt tartó működését, hiszen akár a felettese utasítását szakmai megfontolások alapján vitató kormánytisztviselő is bármikor tarthat jogviszonyának megszüntetésétől.

Az államfő szerint így a politikai semlegesség, a politikai szándékokkal szembeni szakmai és jogi érvek megjelenésének lehetősége veszélybe kerül, aminek összességében, tágabb kontextusban és hosszabb távon maga a kormányzás is kárát látná.

A köztársasági elnök emellett utal arra az ellentmondásra is, hogy amíg a minisztériumok teljes közigazgatási kara indokolás nélkül elbocsátható lesz, addig a helyettes államtitkárokra továbbra is a köztisztviselői törvény szigorú felmentési szabályai irányadók.

Olvasóink írták

 • 4. tódi 2010. június 14. 16:55
  „Kemény volt :)”
 • 3. fióka 2010. június 14. 16:37
  „szálj sólyom messze szálj vissza izraelbe”
 • 2. janika 2010. június 14. 16:11
  „Szerintem a nép a munkáltatója e kasztnak! No és, ha a nem az elvárható mód végzik a rájuk bízott feladatokat, akkor minek kellene a felmondás mellé még kommentár is! De. ha annyira odavannak, akkor közhírré kellene tenni a felmondások okát! Sőt még a Sólyom főméltóságét is!”
 • 1. miracle 2010. június 14. 15:01
  „Ugyanmár.
  2/3-dal OV még azt is bevezeti, hogy a munkavállaló fizet végkielégítést a munkáltatónak.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyűjtik az elektromos hulladékot

Évről évre több elektromos és elektronikai hulladék keletkezik hazánkban, amelynek gyűjtését,… Tovább olvasom