Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

Sólyom: vannak visszalépések, de Magyarország demokrácia marad

Sólyom László szerint vannak súlyos visszalépések az új alaptörvényben, támadható annak egypártisága, az alkotmányozás elvesztette méltóságát, de Magyarország európai demokrácia marad.

"Magyarország az európai demokráciák között marad az új alkotmány hatálya alatt is" - szögezte le a Heti Válasznak adott interjú MTI-hez eljuttatott részletében a volt köztársasági elnök, "nevetséges próbálkozásoknak" minősítve azokat a kritikákat, amelyek szerint az új alaptörvény a homoszexuálisok jogait korlátozza és az abortusz tilalmának ágyaz meg.

Sólyom László szerint azonban az efféle mondvacsinált ügyeken túl az új alkotmánnyal valódi bajok is vannak, amelyek annak mérlegét "menthetetlenül negatívra fordítják".

Ilyen súlyos visszalépésnek látja az első Alkotmánybíróság egykori elnöke a többi között az Alkotmánybíróság hatáskörének korlátozását, amely szerinte valóra váltotta a minden pártra jellemző, a politikát a jog fölé helyező felfogást.

Sólyom az elfogadhatatlan változások közé sorolta azt az utolsó pillanatban benyújtott módosítást is, amellyel a bírák szolgálati idejét megkurtították.

"Indokolás nincs - hacsak nem a jobboldali sajtónak a "kommunista bírók eltávolítását" követelő demagóg támadása, amely az indítványt megelőzte" - fogalmazott az interjúban a volt államfő, aki arra emlékeztetett: a bírák kétharmadát a rendszerváltás után nevezték ki. A legnagyobb baj szerinte az eljárással van. "Az utolsó másodpercben, a bírói kar tudta nélkül, egyéni képviselői javaslattal durván beavatkozni egy önálló hatalmi ág szerkezetébe - tisztességtelen" - mondta.

Sólyom László szerint az alkotmányozás elvesztette méltóságát, a közönséges parlamenti huzavona színvonalára süllyedt, az új alaptörvény egypártisága pedig olyan támadási pont lehet, mint a rendszerváltó alkotmányban az 1949-es évszám meghagyása volt.

A volt államfő mégsem reményvesztett, szerinte ugyanis a történeti alkotmány egyetlen használható és élő része a "láthatatlan alkotmány", amelyet nem lehet hatályon kívül helyezni, és amely szükségszerűen az új alaptörvény alkalmazásának is alapja lesz.

Sólyom László szerint "olyan ez az alkotmány, mint a Nemzeti Színház épülete. Semmi köze a modern színházépítészethez, eklektikus, dagályos, amelyet az építész-szakma egyhangú tiltakozása ellenére, hatalmi szóval erőltettek át. Ám ettől még lehetne benne jó színházat játszani, ha van jó színész, jó darab és jó rendező" - tette hozzá.

A Sólyom Lászlóval készült interjú teljes terjedelmében a 10 éves Heti Válasz csütörtökön megjelenő, jubileumi lapszámában lesz olvasható.

Olvasóink írták

  • 2. Dr.Lang 2011. április 18. 16:41
    „Solyom ennyit nem beszelt amig hivatalban volt. Lathatoan meg van sertodve, hogy a takolmany amit o par het alatt osszeirt 1989-ben a Tolgyessyvel egyutt, meg lett valtoztatva. Na bumm :-)
    Egy erzelem nelkuli szaraz vacak volt amugy is. Maximum egy adokozosseget tartott ossze, nem egy nemzetet.”
  • 1. elemér 2011. április 18. 14:41
    „Sólyom egy tisztán látó ember. Bajnai is jó volt mint szakember és most jön az USA-ba tanittani. Remélem Charlie hivja interjura. Szóval nevetséges kisemberek irányitsák ma Mo.-t. Hatalmat biztosotsák maguknak és lehet hogy valami jót is képessek produkállni, de én nem vagyok velük elragadtatva.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alkotmány: kiemelt védelmet kap a termőföld és a vízkészlet

Font Sándor a Jobbik indítványára válaszolt sajtótájékoztatón. Tovább olvasom