Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Sólyom: nem megnyugtató

A vasárnap esti viharban csónakjából kiesett és eltűnt román férfi holttestét találták meg csütörtökön a Duna budapesti szakaszán, a Petőfi híd budai hídfőjénél horgonyzó A38-as állóhajónál – adta hírül a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője. Így a vihar halálos áldozatainak száma ötre emelkedett.
Az elsüllyedt csónak, benne a négy napja keresett férfi holttestével, a szórakozóhelyként működő hajót rögzítő vasmacska kötelébe akadt bele. Schőn Péter közölte: azt a csónakot emelték ki, amelyről a vasárnapi viharban többen a vízbe estek, és a csónakban annak a férfinak a holtteste volt, aki az augusztus 20-i tűzijáték alatt kitört vihar idején tűnt el a Dunában. A nyolcszemélyes, motorral házilag felszerelt lemezcsónak az A38-as állóhajó horgonyába akadt bele, és elsüllyedt. A csónak padja alá szorulva egy férfi holttestét találták meg a búvárok. A csónakon utazott egy román állampolgárságú házaspár is, a 47 éves nő holttestét a Fejér megyei Ercsinél, a kőgátnál találták meg hétfőn délután. A vasárnap esti vihar áldozatainak száma így már ötre emelkedett, több százan megsérültek.
Az augusztus 20-i viharral kapcsolatos vizsgálatot az államfő nem érzi megnyugtatóan lezártnak. Erről Sólyom László azután nyilatkozott, miután csütörtökön a Madarász Utcai Gyermekkórházba és az Országos Baleseti és Sürgősségi Intézetbe látogatott, hogy találkozzon a viharban megsérült gyerekekkel és felnőttekkel. Mint az államfő a katasztrófa kivizsgálása kapcsán kiemelte: „a felelősség kérdését mindenképpen tisztázni kell”.
Kérdésre válaszolva, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a katasztrófával kapcsolatos vizsgálati anyag áttanulmányozása után úgy döntött, nem indokolt a politikai felelősségre vonás ebben az ügyben, azt mondta: „Az én kevés információim alapján az egész ügyet nem érzem megnyugtatóan lezártnak.” Azt is elmondta, hogy a történtek után nem kapott személyes tájékoztatást, pedig mint megjegyezte, rendkívüli eseményekről, a következményekről, a kárelhárítási tervekről az elnököt tájékoztatni kell.
Mindeközben a Magyar Demokrata Fórum arra kérte a miniszterelnököt, hogy hozza nyilvánosságra a tragédiáról szóló vizsgálat teljes anyagát. (mti)
(Olvasónk beszámolója a tragikus ünnepről a 15. oldalon.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A gízai piramisokhoz költöztetik II. Ramszesz szobrát

A csütörtökről péntekre virradó éjszaka költöztetik át II. Ramszesz egyiptomi fáraó 11 méter magas… Tovább olvasom