Kisalföld logö

2018. 11. 21. szerda - Olivér 4°C | 6°C Még több cikk.

Sólyom László Szerbiába látogat

Hivatalos látogatásra a Szerb Köztársaságba utazik csütörtökön Sólyom László köztársasági elnök.
Az államfő a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) meghívására utazik Szabadkára. Az észak-bácskai település melletti Palicson találkozik Boris Tadic szerb elnökkel, majd Szabadkán részt vesz a XX. század elején tevékenykedő mozis, Lifka Sándor nevét viselő art mozi és színház új épületének felavatásán.

Az avatóünnepség keretében ünnepélyesen bekerül a 100 ezredik aláírás a Magyar Nemzeti Tanács (a vajdasági magyarok kisebbségi önkormányzati szerve) megválasztásához szükséges nemzeti kisebbségi külön névjegyzékbe. A 35 tagú MNT közvetlen választásának az a feltétele, hogy az adott nemzetiség választásra jogosult tagjainak legalább fele iratkozzon fel a névjegyzékbe; ez a magyarok esetében azt jelenti, hogy nagyjából 118 ezer embernek kell regisztrálnia március 11-ig. Sólyom László előzőleg ellátogat a szabadkai magyar tannyelvű tanítóképző karra, ahol tájékozódik a tehetséges fiatalok felkarolását segítő tehetségpont működéséről.

Felkeresi még a szabadkai püspökséget és a szociálisan hátrányos helyzetű családok gyermekeit befogadó napközi otthonként működő hajdújárási Lurkóházat, amelyet tavaly ősszel adtak át. Sólyom László legutóbb idén októberben találkozott szerb hivatali partnerével.

A magyar államfő idén az eredeti tervek szerint részt vett volna a Vajdaságban a március 15-ei ünnepségeken, de háromnaposra tervezett útját egynaposra rövidítette, miután a szerb elnök jelezte, "jelentős fenntartásai" vannak a magyar államfő délvidéki látogatásával kapcsolatban, és úgy nyilatkozott, hogy az veszélyeztetheti a vajdasági statútum és más fontos kérdések rendezését.

A látogatás lerövidítéséről hozott magyar döntés miatt viszont a vendéglátó VMSZ elnöksége lemondta a közös ünneplést.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Romagyilkosság: Cs. István bűnsegéd volt?

A bizonyítékok, valamint a gyanúsított vallomása alapján megalapozott a gyanú, hogy Cs. István a… Tovább olvasom