Kisalföld logö

2018. 07. 17. kedd - Endre, Elek 18°C | 28°C Még több cikk.

Sólyom László átadta az állami kitüntetéseket

Sólyom László köztársasági elnök, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Szili Katalin, a parlament elnöke az Országház kupolatermében átadta az állami kitüntetéseket.

A köztársasági elnök - a miniszterelnök előterjesztésére - Kossuth-díjat adott:

Bangó Margit előadóművésznek,
Benkó Sándor Liszt Ferenc-díjas zenésznek,
Boross Lajos előadóművésznek, prímásnak,
Bozsik Yvette koreográfusnak, táncművésznek,
Csákányi Eszternek, a Krétakör Színház Jászai Mari-díjas színművészének,
Ferencz István Ybl Miklós-díjas építészmérnöknek, a Napúr Bt. vezető tervezőjének, ügyvezetőjének,
Fischer Iván karmesternek, a Budapesti Fesztiválzenekar művészeti vezetőjének,
Görgey Gábor József Attila-díjas írónak,
Herskó János
Balázs Béla-díjas filmrendezőnek,
Karátson Gábor Munkácsy Mihály-díjas festőművésznek, József Attila-díjas írónak,
Kulka Jánosnak, a Nemzeti Színház Jászai Mari-díjas színművészének,
Léner Péter Jászai Mari-díjas rendezőnek, a budapesti József Attila Színház igazgatójának,
Lukáts Andornak, a Katona József Színház Jászai Mari-díjas színművészének, rendezőnek,
Megyik János Munkácsy Mihály-díjas szobrászművésznek.
Petrovics Emil Kossuth-díjas zeneszerzőnek,
Solti Gizella Munkácsy Mihály-díjas textiltervező iparművésznek,
Spiró György Babérkoszorú-díjas írónak, költőnek, irodalomtörténésznek, műfordítónak,
Szőnyi Erzsébet Erkel Ferenc-díjas zeneszerzőnek,
Sztevanovity Zorán Liszt Ferenc-díjas előadóművésznek,
Tordai Zádor írónak, a filozófiai tudomány doktorának, az MTA Filozófiai Intézete tudományos tanácsadójának,
Vágó Nelly Jászai Mari-díjas díszlettervezőnek, a Magyar Képzőművészeti Egyetem egyetemi tanárának és
Zsótér Sándor Jászai Mari-díjas színművésznek, rendezőnek.

Széchenyi-díjat kapott:

Árkai Péter geológus, akadémikus, az MTA Geokémiai Kutatóintézete igazgatója, kutatóprofesszor.
Bacsó Béla esztéta, a filozófiatudomány doktora, az Eötvös Loránd Tudományegyetem tanszékvezető egyetemi tanára.
Czibere Tibor Kossuth-díjas gépészmérnök, akadémikus, a Miskolci Egyetem egyetemi tanára, professor emeritus.
Dávidházi Péter irodalomtörténész, az irodalomtudomány doktora, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Angol Tanszék egyetemi docense.
Detrekői Ákos akadémikus, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem egyetemi tanára.
Falus András akadémikus, immunológus, a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézet igazgatója, egyetemi tanár.
Fodor Géza, a filozófiai tudomány kandidátusa, Erkel Ferenc-díjas és Nádasdy Kálmán-díjas esztéta, dramaturg, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar egyetemi docense, a Holmi Szerkesztősége szerkesztője.
Hankiss Elemér szociológus, az irodalomtudomány doktora.
Harnos Zsolt matematikus, akadémikus, a Szent István Egyetem rektorhelyette, tanszékvezető egyetemi tanár.
Kunszt György, a műszaki tudomány doktora, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Kar címzetes egyetemi tanára.
Litván György történész, a történelemtudomány doktora, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Szociológiai Intézete nyugalmazott egyetemi tanára.
Messmer András kémikus, a kémiai tudomány doktora, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar címzetes egyetemi tanára, az MTA Kémiai Kutatóközpont Kémiai Intézete nyugalmazott tudományos tanácsadója.
Mosonyi Emil Kossuth-díjas víz-építőmérnök, akadémikus, professor emeritusa.
Nagy János, a mezőgazdasági tudomány doktora, a Debreceni Egyetem rektora, tanszékvezető egyetemi tanár.
Perneczky Géza művészettörténész, képzőművész, író.
Szabad György történész, akadémikus, nyugalmazott egyetemi tanár, professor emeritus.
Szegedi Gyula immunológus, akadémikus, a Debreceni Egyetem Általános orvostudományi Kar III. számú Belgyógyászati Klinika egyetemi tanára. Szelényi Iván szociológus, akadémikus, a Yale Egyetem tanszékvezető professzora.
Totik Vilmos matematikus, akadémikus, a Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézete tanszékvezető egyetemi tanára.
Ujfalussy József Kossuth-díjas zenetörténész, zeneesztéta, akadémikus.

Sólyom László a Széchenyi-díjat megosztva adományozta:
Katona Ferenc Állami-díjas fejlődésneurológusnak, az orvostudomány doktorának, a Svábhegyi Állami Gyermekgyógyintézet címzetes egyetemi tanárának és
Kullmann Lajosnak, az orvostudomány kandidátusának, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet főigazgató főorvosának, címzetes egyetemi tanárnak.

A köztársasági elnök által adományozott állami kitüntetések mögött az egész nemzet elismerése áll, hiszen az elnök személye a nemzet egységét testesíti meg - mondta Sólyom László államfő a nemzet ünnepén, március 15-én, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 158. évfordulója alkalmából tartott díjátadó ünnepségen a Parlamentben.

Idén 22-22 személyt tüntettek ki Kossuth-, illetve Széchenyi-díjjal. Kossuth-díjat kapott többek között Bozsik Yvette koreográfus-táncművész, Fischer Iván karmester, Csákányi Eszter és Kulka János színművész, Görgey Gábor és Spiró György író; Széchenyi-díjas lett mások mellett Falus András immunológus, Hankiss Elemér szociológus, Harnos Zsolt matematikus, Litván György és Szabad György történész, valamint Szelényi Iván szociológus.

A köztársasági elnök a miniszterelnök előterjesztésére az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kezdete, a modern parlamentáris Magyarország megszületésének napja alkalmából Kossuth- és Széchenyi-díjakat, továbbá a Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztje, Középkeresztje, Tisztikeresztje és Lovagkeresztje kitüntetéseket nyújtott át. Miniszteri előterjesztésre ezenkívül a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje, valamint Arany, Ezüst és Bronz Érdemkeresztje kitüntetéseket adott át.

Sólyom László köszöntőjében úgy fogalmazott: felfogása szerint a miniszterelnök által felterjesztett kitüntetések adományozásával az elnök azt a személyes erkölcsi súlyt is hozzáadja a kitüntetéshez, amelyet az alkotmány szerint az elnöki intézmény képvisel. Kifejtette, ez az adományozás nem csupán abból áll, hogy automatikusan aláírja az előterjesztési listát; igyekezett utánanézni, például az interneten, kiket tüntet ki.

Az elismerésekhez csatolt rövid indoklások nem fejezik ki a küzdelmes életutat, a sok fáradságot és lemondást, amely a kitüntetés mögött áll. Az életrajzokból az látszik, milyen sokfajta életút, szerteágazó teljesítmény lehet érdemes ilyen elismerésre, a sporttól kezdve, a művészeten és tudományon keresztül, a gazdasági teljesítményekig - tette hozzá.

Sólyom László szerint az elismerések mögött rengeteg szorgalom, munka van, de jelen van a szerencse, a körülmények összejátszása is és a felelősség. Minden ember felelős saját magáért, a rábízott talentumokért - hangsúlyozta az államfő.

***

Sólyom László köztársasági elnök - az MTI-nek a kitüntetési eljáráshoz közeli, névtelenséget kérő forrástól szerzett és a Köztársasági Elnöki Hivatal által nem cáfolt értesülése szerint - három személy, Fekete János közgazdász, Marjai József nyugalmazott miniszterelnök-helyettes és Mosonyi Emil vízépítőmérnök kitüntetését nem támogatta volna. A hivatal korábban annyit közölt: az államfő szerint az alkotmány értékrendje alapján nem támogatható bizonyos személyek kitüntetése.

Sólyom László a kitüntetés átadásakor nem fogott kezet Fekete Jánossal, az MNB volt elnök-helyettesével, akinek kitüntetését pár nappal ezelőtt kifogásolta.

Fekete János és Marjai József átvette a magas állami elismerést, mindkettőnek a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje a Csillaggal kitüntetést adományozták.

Mosonyi Emil Kossuth-díjas vízépítőmérnöknek, akadémikus nem jelent meg az ünnepségen; sógornőjén, Antall Józsefnén keresztül előző nap azt közölte az MTI-vel, hogy betegsége miatt nem tudja átvenni az elismerést, úgy tervezi, májusban utazik Budapestre, és akkor veszi át a Széchenyi-díjat.

(Forrás: MTI)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

''Enyhíteni kell a károkat''

A Fidesz alelnöke szerint az elmúlt négy év elég cudarul bánt a kistelepülési iskolákkal, óvodákkal.… Tovább olvasom