Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Sólyom László: a pályázati rendszer nem kedvez akistelepüléseknek

A jelenlegi pályázati rendszer nem kedvez az ezer lakosnál kisebb lélekszámú falvaknak, csak a gazdagabb települések képesek profitálni belőle - jelentette ki a köztársasági elnök szombaton a Heves megyei Tarnabodon.
Ebben a helyzetben ésszerűbb volna egy keretösszeg létrehozása kistelepülések számára, amelynek forrásait a helyi viszonyoknak megfelelően tudnák felhasználni az önkormányzatok - közölte Sólyom László, amikor a Bükki Nemzeti Park illetékességi területén tett látogatás keretében ellátogatott a hajléktalanokat befogadó faluként ismertté vált Tarnabodra. Az államfő elmondta: azt követően jutott erre a következtetésre, hogy együtt ebédelt 23 település vezetőjével, akik arra panaszkodtak, hogy mire egy-egy pályázatból pénz lesz megoldhatatlanná válik az eredeti probléma.

A köztársasági elnök a továbbiakban modellértékűnek nevezte azt a programot, amit Tarnabod önkormányzata, illetve a Magyar Máltai Szeretetszolgáltat működtet a településen, részben állami támogatással. A program Sólyom László szerint jól példázza, hogy szociális szolgáltatásokkal miként lehet egy elöregedő falut élő közösségé változtatni. Ez nem csak a betelepülőknek, illetve a helyi cigányságnak hasznos, hanem a község egészének - szögezte le. Ugyanakkor az államnak le kell vonnia azt a tanúságot, hogy ezt a tevékenységet nem lehet pusztán civil szervezetekre bízni, vagyis aktívan részt kell vállalnia ebben. Ugyanis a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, miközben számos településen van érdeklődés hasonló kezdeményezések iránt, nem vándorolhat a program megvalósításával községről községre - fűzte hozzá. Éppen a tarnabodi példa bizonyítja, hogy közlekedés híján egy olyan falubuszra volt szüksége a településen élőknek, amelynek segítségével a helyben élők eljuthatnak a környéken kínált munkahelyekre.

Az emberek pedig meg is ragadták az alkalmat, vagyis el kell oszlatni azt a tévhitet, hogy az emberek nem akarnak dolgozni, hiszen Tarnabodon éltek a kínálkozó lehetőséggel - vélekedett. Az államfő Tarnabodon látogatást tett egy helyben létesített elektronikus hulladékbontó üzemben, amely nem a profitért működik, hanem azért, hogy munkaalkalmat szolgáltasson a helybelieknek. Ennek kapcsán feltette a kérdést: miért nem lehet a hulladékipart úgy szabályozni állami szinten, hogy azt ne néhány erre szakosodott nagyvállalkozó uralja. Az ágazatot, a segélyezést kiváltandó össze lehetne kötni szociális programokkal - fűzte hozzá. Sólyom László annak kapcsán is elismerését fejezte ki, hogy a községből sikerült száműzni a játékgépeket.

A kocsmáros fagylaltozót működtet, a kocsma helyén pedig játszóház működik - sorolta. Az államfő ezt követően Visontára, a Mátrai Erőmű Zrt.-be látogatott, ahol a társaság vezetői tájékoztatást adtak számára az ország második legnagyobb áramtermelő üzemének működéséről. Szombati látogatása végén a köztársasági elnök a tervek szerint fogadást ad Parádfürdőn.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Borzasztó! Meghalt egy férfi egy építkezésen

Halálos kimenetelű munkahelyi baleset történt egy VI. kerületi építkezésen - mondta a Budapesti… Tovább olvasom