Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Sólyom közbeszólt: Nem írta alá a gyesről szóló törvényt

Sólyom László köztársasági elnök nem ért egyet a gyes időtartamának három évről két évre csökkentésével, ezért nem írta alá a törvényt.

Sólyom László köztársasági elnök nem ért egyet a gyermekgondozási segély (gyes) időtartamának három évről két évre csökkentésével, ezért nem írta alá a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényt, valamint az egyes szociális tárgyú törvények módosításáról szóló jogszabályt - közölte Köztársasági Elnöki Hivatal csütörtökön közleményben az MTI-vel.

Az államfő a törvényt megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek, döntését levélben tudatta Szili Katalin házelnökkel. A közlemény szerint a köztársasági elnök indoklásában kiemelte: fontos, hogy az anyák továbbra is szabadon dönthessenek a munkába való visszatérésről.

Az államfő a házelnöknek írott levelében kifejtette: a törvény célja az anyák foglalkoztatottságának növelése, és nem a költségvetés egyensúlyának helyreállítása. Sólyom László a kisgyermekes anyák munkába állásának támogatását fontos célkitűzésnek tartja, és szerinte az erre irányuló intézkedések mind a családok, mind pedig a gazdaság egésze szempontjából kedvezőek lehetnek.

Sólyom László szerint pozitív, ösztönző intézkedésekre van szükség, és nem olyanokra, amelyek kényszert jelentenek - olvasható a kommünikében. Az államfő szerint ilyen pozitív intézkedés a bölcsődei férőhelyek számának növelése, a családi napközik létesítésének támogatása, a családi gyermekfelügyelet új formáinak megteremtése, a részmunkaidős munkavállalás lehetővé tétele, illetve támogatása, és az internetes távmunka ösztönzése is.

A köztársasági elnök külön felhívta a figyelmet a részmunkaidős foglalkoztatás fontosságára, hiszen ennek lehetősége jó kompromisszum lehet a család és a munkavállalás között.

Magyarország elöregedése és alacsony gyermekvállalási hajlandósága ismeretében a köztársasági elnök meggyőződése, hogy bármilyen, az anyasági ellátásokat módosító intézkedéssel nem szabad a várható gyermekszám további csökkenését kockáztatni. Ha a most is aggasztó általános elöregedés folytatódik, az súlyosan veszélyezteti a nyugdíjrendszer jövőbeni fenntarthatóságát - idézik a közleményben az államfő házelnöknek írott levelét.

Sólyom László levelében demográfiai és pszichológiai kutatásokra is hivatkozva azt is kifejtette, hogy a gyermekvállalási kedvre, valamint a gyermek egészséges fejlődésére is kedvező hatással van, ha az anya szabadon, kényszerektől mentesen választja meg, mikor, esetleg milyen fokozatos táv- vagy részmunkaidős megoldásokon keresztül tér vissza a munka világába.

A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvény, valamint egyes szociális tárgyú törvények módosításáról szóló, az Országgyűlés által május 25-én elfogadott jogszabály szerint a 2010. május elseje után születő gyerekek esetében kétéves korig jár majd a gyes. A gyermekgondozási díjat (gyed) legfeljebb annyi időre lehetne igénybe venni, mint amennyit a szülő biztosításban töltött, és maximum a gyermek kétéves koráig járna. Jövőre nem emelkedne a családi pótlék, amelynek összegét az idei szinten fagyasztanák be, és amelynek folyósítását az eddigi maximum 23 évről 20-ra csökkentik.

A terhességi gyermekágyi segély (tgyás) és a gyermekgondozási díj igénybevételéhez a jelenlegi 180 nap helyett 365 nap biztosításban töltött időre lenne szükség.

Olvasóink írták

46 hozzászólás
 • 46. Domestic 2009. június 14. 17:50
  „ez csak formalitás! Egyszer megteheti, másodszorra meg nem is kell az aláírása...
  Akkor most ennyit a kismamákról!
  Köszönjük Emese!”
 • 45. Zaraki_Kenpachi 2009. június 13. 23:13
  „Mielőtt védelmedbe veszed az otthon lébecolós anyákat javaslom figyelmedbe, hogy az a bizonyos kategória a gyereket eszköznek szüli, hogy így ne kelljen dolgozni. Mi a fontosabb? Az anya, vagy a gyerek érdeke abban a kérdésben? Ha egy nő azért szüli a gyereket, mert családot akar is más, ha egy anya azért szüli a gyereket, hogy így ne kelljen dolgozni és vígan ellehet otthon az is más. Nem fér el mindenki a gyereknevelés és a hasonló szociális hülyeségek széles háta mögött.

  Ha rosszul alszik a gyerek : oka van, ha nyűgös: oka van. Max. 2 éves korig magyarázható azzal, hogy beteg vagy fáradt, de afölött már inkább az akaratosság beszél a gyerekből és ha nem elég határozott a szülő, akkor a fejére nőhet. Nem egy példát tudnék erre mondani.

  A pszichomókusokról meg annyit, hogy mindenki tud okoskodni és könyvet írni az ostobaságairól, amire ezeregy másik oldalról rá tud cáfolni más. Okoskodással pénzt keresni a legkönnyebb. Ha normális az anya, akkor ő tudja egyedül, hogy mivel tesz jót a gyerekének, és mivel nem, nem pedig két bestseller író. Elég az a 2 év, mert sokkal több szempontot kell vizsgálni, mint 2.

  Végül igenis a cigánykérdéssel kell törődni akár tehetünk ellene akár nem, hiszen rengetegen vannak, ugrásszerűen sokasodnak és mi tartjuk el őket. Eleve ott folyik ki a legtöbb pénz első körben. A lényeg, hogy a nagy kalapba ők nem adnak, de a nagy kalapból követelnek. Ez így nem megy és nem mehet. Utána jönnek azok, akik a gyerekszüléssel eszközt kapnak a kezükbe az állam és a férjeik ellen. És sajnos az ilyen sarokpontok miatt szívnak a normális anyák. De ahogy utaltam, egy normális anya tudja, hogy kinek mi a jó a saját családjába.”
 • 44. sop32 2009. június 13. 22:02
  „A szocializációs környezetről meg annyit, hogy a gyerek szemszögét érdekes egyik ember sem nézi,hogy az anya határozza meg az első 3 évét legerőteljesebben,persze jobb bedugni egy bölcsibe már ha van ugye ,ezzel is hadilábon állunk./Persze igérgetni lehet hogy majd lesz építünk ...de addig a gyereket hová tegyék?Ja és a falvak anyái ,akinek a legközelebbi bölcsi 40 km-re van ,az munkába menet keltse fel a gyerekét hajnali 5 -kor hogy beérjen dolgozni 6-ra.Mondanom sem kell hogy egy kétéves gyereknek a hajnali 5 órai kelés a legideálisabb.
  Ajánlom DR.Ranschbug Jenő és Vekerdy Tamás pszichológusok írásait akik a gyerek szemszögeit tartják szem előtt.”
 • 43. sop32 2009. június 13. 21:25
  „Soha nem írtam ide, de megteszem mert felháborító hogy mindig a kisebbséggel jöttök,igen nem jó amit ők csinálnak ők mások és nem lehet rajtuk változtatni sajnos.Viszont más rendes ember is van a világon.
  Szóval a gyerek első és legjobb szocializációs környezete az anya. Nemtudom miért kell írigykedni de szerintem azok az irigyek itt, akiknek fogalmuk sincs a gyereknevelésről mert nincs gyerekük.Az otthon lébecolós anyákról meg annyit hogy ,hogy aki ezt írta nemtudom mit kezdene a nap 24 órájában egy rosszul alvó nyűgös gyerekkel,akivel egésznap foglalkozni kell és még wc-re sincs ideje menni. tőle.Szeretem a gyerekemet de sokszor inkább visszamentem volna dolgozni .A gyereknevelés nem könnyű feladat de megéri.”
 • 42. Tündérmackó 2009. június 13. 20:52
  „Én még szülés előtt állok, és mégsem vagyok felháborodva.Szerintem elég a 2 év.A GYES-ből pedig amúgy sem lehet megélni.Én úgy gondolom, hogy a legtöbb nő visszamegy a gyermek 2 éves korában dolgozni.(a legtöbb ismerősöm vissza is ment).Én eggyel nem értek egyet.A GYED összege maximálva van.Akkor a befizetések miért nincsenek?Én többet fizetek az államnak, de mégsem kapok vissza annak megfelelő összeget.
  Sokan felháborodnak, hogy az eddigi 180 biztosított napot is felemelték.Szerintem az is jogos.Valaki dolgozik 6 hónapot, aztán bejelenti, hogy gyermeke lesz és, hogy nem jön 3 évig majd dolgozni.”
 • 41. Zaraki_Kenpachi 2009. június 13. 09:08
  „Azért jó lenne, ha sokszor a kérdést teljesen körbejárnátok, és nem azzal kezdődnek az obégatás, hogy ez mekkora szemétség.

  Én még mindig amellett vagyok, hogy a két évre való csökkentés nagyon is megfelelő az egyéb körülményekkel együtt. Miért?
  - hány és hány olyan nő van, akinek szó szerint büdös a munka, és arra utazik, hogy olyan hülye pasit találjon magának, aki eltartja. Szül egy gyereket, de utána meg lusta visszamenni dolgozni, így bevállal még egyet. Ezzel a réteggel mit csináltok? Nem tesz semmi a közös kalapba, de onnan kivesz
  - ott a kisebbség. Ők kimondottan erre a rendszerre mentek és eleddig játszid könnyedséggel megkaptak mindent. <moderálva>
  - ott van az is, hogy a munkáltató nem szereti azt, hogy ha valaki elmegy szülésire. Ha a munkáltató normális, akkor visszaveszi, ha félig, akkor a kötelező 3 hónapra visszaveszi, utána felmond, ha hülye, akkor kikényszeríti a közös megegyezést. Minél később áll valaki a munkába, annál jobban kiesik abból a területből. És ugyebár köztudott, hogy mióta lett a Munka Törvénykönyve negatívan lemódosítva

  Ne feletjsük el, hogy a 3 év az úgy van, hogy 2 év gyed, és 1 év gyes. Tehát a gyed az eddig is két évig folyt, csak szigorúan meg volt tiltva, hogy akár a 2 évben akár az utolsóban az anya, akár rész, akár teljes munkaidőt vállaljon mellette. Most csak az 1. év van korlátozva úgy tudom és 2. évtől vállalható akár rész, akár teljes, nem fog megszűnni a pénzügyi ellátás. Ha meg úgy nézzük a 3. évben nem mindegy, hogy az ember elmegy-e dolgozni, vagy otthon marad azért a havi 22-24 ezer Ft-ért? Ugyanakkor meg, ha a szülő pl nem tud rendesen gyereket nevelni, mert sajnos nem egy tapasztalatom van erre, akkor nem mindegy, hogy rábízza-e a család többi tagjára, pl nagyszülőknek a nevelést és a munkahelyen teszi magát hasznossá?”
 • 40. Eva- 2009. június 13. 08:18
  „40-hez!

  35 évvel ezelőtt is pontosan ugyanez volt a gond:
  a nagymama még dolgozott
  bölcsibe nem vették fel a gyereket a jelentkezők nagy száma miatt--vigyázott rájuk pótmama(másik kismama a házból)
  Óvóda már jutott, de 35 fős csoportban.

  Otthon én sem maradhattam--mert elveszett volna az állásom.
  Meg ugyanúgy , mint akkor/ma is két keresőre vannak megállapítva a kiadások

  Akkor már élt a GYES, de oly keves volt az összege, hogy még csak jelképes volt.Akkor is arra volt hivatva, hogy a bölcsödét kiváltsa.Aki tudott élhetett vele.Akkor kevesen, ahogy nőtt az összege egyre többen, mert később pótolta némileg a keresetkiesést.
  (Volt akinél 9 évig!)
  Szóval nehéz kérdés mindig a visszacsökkentés---”
 • 39. kema 2009. június 12. 21:39
  „Azok a feleségek, akiknek a férjurai romba döntik az országot, nem küzdenek azzal a problélmával, hogy muszáj legyen két év után visszamenni dolgozni... Persze, könnyű a máséval a csalánt verni...”
 • 38. imob 2009. június 12. 21:21
  „A gyereknek az első években az anya mellett a helye.A kényszer sokszor mást szül.de ez szerintem a legideálisabb.Ez olyan magyar vívmány,amire büszkének kellene lennünk.Aki szeretne és tud előbb munkába állni,eddig is megtehette.Az lenne jó,ha mindenki maga dönthetné el,mit tesz.Nem hiszem,hogy ez dönti romba az ország pénzügyi helyzetét.Aki úgy tekint a családokra(főleg egy kalap alá véve mindenkit a "megélhetési gyerekgyárosokkal" mint élősködőkre-azokkal van baj.Még senkit nem hallottam háborogni a rengetegféle adócsökkentő,adóvisszatérítö dolog miatt(pl:egészségpénztár,életbiztosítás stb)”
 • 37. Goldmund 2009. június 12. 10:15
  „16.hsz.: "Ti meg csak támogassátok azt, hogy EHELYETT havi 28 ezerből éljen, 2 gyerekkel 5-6 évig otthon elfelejtsen mindent a szakmájáról, és egyesek kimondottan gyerekpotyogtatásból éljenek..."

  Elfelejtés: ez csak egyes pályákon merülhet fel, pl. a megváltozott jogszabályok miatt könyvelőnél, jogásznál; vagy ahol annyira gyors a technológiai fejlődés. De itt is van megoldás: az utolsó 2-3 hónapban utána kell nézni dolgoknak, fölvenni a kapcsolatot a céggel, stb. Egyébként ostobaság feltételezni, hogy aki 5-6 év alatt MINDENT elfelejt, annak 2-4 év után nem kellene semmit újratanulnia.

  Gyerekpotyogtatásból élni: ez pont az MSzP-kormány idején alakult ki. És nem a Gyed-Gyes miatt, hanem a családi pótlék és a segélyezés rendszere miatt. A Fidesz a családi adókedvezményt preferálta, a családi pótlék folyósítását a tanköteles gyerek iskolalátogatásához kötötte. Az MSzP viszont tényleg gyerekpotyogtatásra ösztönözte a lumpen réteget.
  És mit gondolsz, Kolompárné a Gyed-Gyes lejárta után (akárhány évig is tart) a 8 gyereke mellől, a szabolcsi kis faluban el fog menni dolgozni, járulékot fizetni? Ugye te sem gondolod komolyan?

  19.hsz.: "világviszonylatban sem igen van ország, ahol hosszabb ideig fizetik az otthoni lébecolást"

  Ez a legszomorúbb, hogy te ezt lébecolásnak tartod. Túl azon, hogy akár egyetlen csecsemő is adhat annyi munkát egy nőnek, még enni sem nagyon van ideje napközben, a "lébecolás" az etetés, büfiztetés, tisztába tevés, fürdetés stb.stb. tevékenységeken kívül azt is jelenti, hogy MESÉT MOND NEKI, EGYÜTT RAJZOLNAK, ALKOTNAK, LABDÁZNAK, HINTÁZTATJA, ÖLELGETI stb.. Ezek erősítik a gyerek személyiségét, a megfelelő kötődés kialakítását, és ez KELL (!!!) ahhoz, hogy boldog, kiegyensúlyozott ember legyen belőle. Csak ez nem mérhető közgazdaságilag.

  26.hsz.: "Igaz, hogy egy 25 éves anya szinte semmit nem tett be még a közösbe.."

  Mégis, hány évesen kéne szülnie? 40-50 évesen?”
 • 36. akinemfél 2009. június 11. 23:00
  „Evi 70.000 hivatalosan nyilvántartott abortusz van Magyarországon. Csak úgy szorakozásbol,vagy azért mert a Gyes havi 70 euro,tehát napi 2 euro és 30 eurocent ? Vagy a magyar nok szeretik az abortuszt és nem szeretik a gyerekeket ?”
 • 35. xo16zy 2009. június 11. 21:58
  „35. Primax!
  Le liberalizáljunk itt kérem szépen :-D”
 • 34. Primax 2009. június 11. 21:51
  „susan #29 !
  Közös ? :)”
 • 33. KisVadföld 2009. június 11. 21:34
  „<moderálva>”
 • 32. ettike0412 2009. június 11. 21:25
  „eggyetértek az előttem szólókkal.
  ha én szülök jövő májusban,akkor 2012 májusában,azaz év vége előtt(bölcsödei év vége)valószínűleg az én gyerekemért fognak versenyezni a bölcsödék a többi kb. 1000 gyerek közül(elég nagy városrészben lakunk és errefele 3 bölcsöde van kb 300 férőhellyel)arról nem beszélve, hogy a bölcsik milyen állapotban vannak........
  ha a tisztelt nagyurak előszőr megfelelő bölcsödéket építetnének,nagyon sokan örülnénk egy ilyen lehetőségnek(hamarabb visszatérni a munkába,ami nagyobb jövedelmet=jobb életminőséget jelent)
  és persze ehhez nem a munkahelyek csökkentésével kéne kezdeni....
  kisfiam elmúlt 1 éves mikor úgy döntöttem elkezdek állást keresni......kb. 100 munkát hívtam fel,mentem el személyesen.....eggyik helyre sem vettek fel.volt olyan "főnök" aki simánn a képembe röhögött......

  persze havi többszázezres jövedelemmel engem sem érdekelne,hogy miből élnek meg azok,akik megkeresik az én fizetésemre valót,az összes "nagyszájú" úriembert bekéne költöztetni egy 2 szobás panelba és nem adni többet havi 100 ezer forintnál(per fő)plussz a nyakukba varni egy havi 60-70 ezres lakástörlesztést.1 hónap utánn menekülnékek mint patkányok a süllyedő hajóról.....”
 • 31. kema 2009. június 11. 21:19
  „Kedves Miracle!

  Amikor 24 évesen megszültem az első gyerekemet, már 4 év munkaviszony állt mögöttem, magyarul senkinek a pénztárcáját nem kellett azért megcsapolni, hogy a gyedet, gyest legyen miből kifizetni a "lébecoló" anyukának! Ne felejtsük el, hogy a gyed és a terhességi-gyerekágyi segély csak akkor jár, ha valaki dolgozott előtte, egyébként nem kaphatja egyiket sem, csak gyest. Tehát akárhogyan is nézem, én már jócskán megdolgoztam azért, hogy otthon "lógathassam a lábam" a gyerekem mellett napi huszonnégy órában....”
 • 30. jockey 2009. június 11. 21:09
  „Annyit kérdeznék a 2 okos szocitól, hová menjenek vissza dolgozni a kismamák? Az elmúlt 7 év vívmányainak hatására dübörög a munkanélküliség, a válság miatt pedig nem több, hanem egyre kevesebb munkahely létesül. Akkor hová is menjenek vissza? Hová tegyék a gyereket, ha nincs bölcsőde, a nagymama meg haláláig dolgozik. Azt is tudjuk, kiknek köszönhetően. Szóval akkor hová?”
 • 29. AranyKözépút 2009. június 11. 20:51
  „És még előző hsz-om kiegészítés. Amikor Sólyom azt írta, hogy ösztönözni kell és nem kényszeríteni, azt hiszem, egy belgiumihoz hasonló modellt képzelhetett el: Belgiumban azzal ösztönöznek, hogy aki dolgozik részmunkaidőben, az KAP gyest, 2 évvel tovább és nem azzal KÉNYSZERÍTENEK, hogy mindent elvesznek és ha nem akarsz éhenveszni, akkor menj dolgozni. Ez azért is teljesen igazságos, mert aki dolgozik, az befizet, az tud visszakapni is.”
 • 28. susan 2009. június 11. 20:41
  „Nekem csak egy kérdésem lenne!
  miracle és Primax van gyermeketek?”
 • 27. AranyKözépút 2009. június 11. 20:40
  „TakácsTamás,
  hangosan nevettem vietkong hasonlatodon:))) Találó!
  Amúgy , nemcsak idejük lejárt, hanem pl. Primax iszonyatosan baromságokat is ír. Elég volt csupán Belgiumnak utána néznem és máris kiderült ez.
  http://www.npk.hu/public/palyak/eu/mappa/belgium/cbelgium.pdf?PHPSESSID=cb05770909c2faec119be4572ae71b39

  Kis idézet:
  A kereső tevékenység részmunkaidőben is folytatható,azonban ekkor csökken a "gyes" havi összege.A "gyes"-t a kereső tevékenység megszakításaesetén legfeljebb a gyermek második születés napjáig,részmunkaidős foglalkoztatás esetén pedig a gyermek negyedik születésnapjáig folyósítják.

  Primax meg itt 15 hetet írt. Drága Primax: ez gondolom a szülési szabadság, ami Magyarországon is kb. hasonló időtartamú. Szóval tájékozódj már és ne írj be fals infókat a szoci kormány védelme érdekében. Mellesleg ez tipikus, anno Veres is így hamísitott.”
46 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szülök, figyelem: éljenek az iskolakezdési támogatással!

Az iskolakezdési támogatás a jelenlegi törvényi előírások értelmében gyermekenként 21 450 forint értékben adható évente egy alkalommal mindkét szülőnek, s így a munkáltató is jól jár. Tovább olvasom