Kisalföld logö

2018. 07. 16. hétfő - Valter 17°C | 27°C Még több cikk.

Sólyom kitiltása Szlovákiából - Az Európai Bírósághoz fordul a Külügyminisztérium

Sólyom László Szlovákiából való kitiltása ügyében az Európai Bírósághoz fordul a Külügyminisztérium - közölte Balázs Péter külügyminiszter pénteken.

A tárcavezető elmondta, bízik abban, hogy Szlovákia a nemzetközi szervezetek nyomására enyhít a nyelvtörvényen.

Balázs Péter a köztársasági elnök ügyében azt mondta, hogy az Európai Bizottság által a héten nyilvánosságra hozott vélemény részben Magyarországot igazolja azzal, hogy Szlovákia tévesen hivatkozott egy közösségi irányelvre, hiszen az uniós állampolgárok szabad mozgása a szövetség országain belül alapjognak számít. A bizottságnak azt a meglátását, amely szerint viszont az államfő más elbírálás alá esik, nem tartják kielégítőnek.

Balázs Péter szerint ha ezt elfogadnák, akkor más elbírálás alá esne a kormányfő, a külügyminiszter vagy a Külügyminisztérium dolgozói és nem lehet pontosan meghatározni, hogy a sornak hol van vége. Éppen ezért jogértelmezési igénnyel fordulnak az Európai Bírósághoz, ahol - reményeik szerint - körülbelül fél év alatt születik egy precedensértékű ítélet, hiszen ilyen estre az Európai Unión belül korábban nem volt példa.

Sólyom László augusztus 21-én akart Révkomáromba utazni egy szoboravatásra, de Szlovákia diplomáciai jegyzékben minősítette nemkívánatosnak a köztársasági elnök személyét.

Amikor a szlovák külügyminisztérium egy szóbeli jegyzékben megtagadta Sólyom László belépését Szlovákiába, az Európai Uniónak a személyek szabad mozgására vonatkozó irányelvére hivatkozott.

A szlovákiai nyelvtörvényről Balázs Péter úgy vélekedett, hogy az ügy a szlovák kormány december 16-i döntésével fordulóponthoz érkezett, hiszen miután jóváhagyták a végrehajtási rendeletet, az január 1-jétől hatályos.

A külügyminiszter azt mondta, nem várja, hogy a pozsonyi parlament ezt a rendeletet pusztán Budapest kívánságára megváltoztatja, azt viszont el tudja képzelni, hogy a nemzetközi szervezetek nyomására rákényszerülnek bizonyos módosítások keresztülvitelére. Hozzátette, kezdettől fogva számoltak ezzel a forgatókönyvvel is.

A lehetséges magyar lépések kapcsán azt mondta, az Európai Unió önmagában nem fogja bírálni a szlovák nyelvtörvényt. Akkor viszont, ha konkrét ügyekkel lehet az EU-hoz fordulni, például ha munkavállalási feltételül szabják az államnyelv ismeretét, ahol az nem indokolt vagy ha egy magyar nyelvű újságnak előírják, hogy szlovákul is meg kell jelentetnie bizonyos cikkeket, akkor a diszkriminatív vagy versenyhátrányt okozó esetek miatt fel lehet lépni.

Közölte, hogy miután a szlovákiai magyaroknak nincs akkora apparátusa, mint a magyar államnak, készek bekapcsolódni a felvidéki magyarságot ért sérelmek kezelésébe. Közölte, hogy a jogorvoslat mellett a nyelvhasználat miatt kirótt esetleges büntetések befizetését is vállalják, de ezekben az esetekben azonnal peresítik az ügyet.

Olvasóink írták

 • 4. uribe 2009. december 18. 21:05
  „Sólyom úr nemhogy örülne, hogy még nem körözi a szlovák rendőrség..”
 • 3. kefefejű 2009. december 18. 18:41
  „Én szívem szerint Magyarországról tiltanám ki ezt a kretén gnómot.”
 • 2. janika 2009. december 18. 17:31
  „A szlovákokra nem lehet ráerőltetni a nemkivánatos személyeket ! Ez csak is Magyarországon lehetséges!”
 • 1. kivagyokén 2009. december 18. 17:00
  „Ez a tuti. Aki més esteleg nem hallott volna róla, milyen tuty-mutyi vezetőnk van, az se maradjon tudatlan. Égessük magunkat mindenhol.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szaloncukrot loptak karácsonyfáról

Már a szaloncukor sincs biztonságban a tolvajoktól, egy korán feldíszített karácsonyfáról ugyanis… Tovább olvasom