Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Soltész: Ötezerrel több fogyatékossággal élő ember kap munkát

Így áprilistól összesen 15 ezerrel többen dolgoznak majd, mint a 2010-es kormányváltáskor.
Jövő év áprilisáig a jelenleginél ötezerrel több fogyatékossággal élő, megváltozott munkaképességű embernek lesz munkája, így összesen 15 ezerrel többen dolgoznak majd, mint a 2010-es kormányváltáskor - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma szociális és családügyért felelős államtitkára szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Soltész Miklós arról beszélt, hogy a foglalkoztatási, illetve a támogatási rendszer átalakításának köszönhetően egyre több megváltozott munkaképességű ember tud elhelyezkedni a nyílt munkaerő-piacon.

Elmondta, a rendszert egyebek mellett azért kellett átalakítani, mert korábban az ugyanolyan szintű fogyatékossággal élő embereket különböző módon támogatták; volt néhány kiemelt cég, akik több, míg más munkaadók jóval kisebb támogatást kaptak.

Közölte, az új, jövőre is működő rendszerben egységes támogatást kapnak a megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztató cégek, ezek jelenleg 320-an vannak. Hozzátette: a jövő évi pályázati támogatást már kiírták, már 350 vállalkozás jelezte is az igényét, és várakozásaik szerint összesen 30 ezer embert tudnak majd a rendszerben foglalkoztatni.

Az államtitkár a szociális intézményi foglalkoztatók intézményéről is beszélt; ezeken a "védett" munkahelyeken azok a súlyosabban fogyatékos emberek dolgozhatnak, akik a nyílt munkaerőpiacon nem tudtak elhelyezkedni. Ezekben az intézményekben jelenleg további 8 ezer ember dolgozik - fűzte hozzá.

Elmondta azt is, hogy az új támogatási formát, a rehabilitációs kártyát eddig 5.263 cég több mint 20 ezer megváltozott munkaképességű foglalkoztatott után tudta igénybe venni, többségében a nyílt munkaerőpiacon. E támogatás lényege, hogy a munkaadóknak az érintettek után nem kell szociális hozzájárulási adót fizetniük.

Tájékoztatása szerint a fogyatékossággal élő emberek foglalkoztatását segítik továbbá a számukra indított különböző képzési, illetve az elhelyezkedésüket megkönnyítő további programok.

Közölte, már több mint 1 200 vállalkozás jelentett be 3 000 új munkahelyet, így ezeknek, valamint a képzési és más programoknak köszönhetően várhatóan 2014 márciusának végére több mint 15 ezerrel több megváltozott munkaképességű ember dolgozhat majd, mint 2010-ben.

Bejelentette továbbá, hogy a jövő évi költségvetésben is biztosítani fogják a fogyatékossággal élő emberek számára a gépjárművásárlási támogatást; használt autóra 600 ezer, míg új autóra 900 ezer forintot kérhetnek az érintettek, továbbá 90 ezer forintot a jármű átalakítására.

Hozzátette: eddig több mint ezer autót rendeltek meg, ezek között közel 600 az új gépkocsi.

Emlékeztetett arra, hogy 2010-ben még csak 300 ezer forintot kaphattak az érintettek gépkocsi-vásárlásra, autó-átalakításra pedig 30 ezer forintot, így általában nagyon rossz állapotú autókkal jártak a mozgássérült emberek.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy már nem csak mozgásukban korlátozott emberek, hanem látás-, hallássérültek, értelmi fogyatékos emberek, illetve hozzátartozóik igényelhetik a támogatást.

Olvasóink írták

  • 1. oxana 2013. november 13. 12:39
    „2014. április egy mágikus dátum. Az vessen rám követ, akinek erröl más jut eszébe.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eloltották a teherautótüzet az M0-son

A tűzoltók levonulás után szabaddá vált az út, helyreállt a rend az M0-son. Senki nem sérült meg. Tovább olvasom