Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 23°C Még több cikk.

Soltész Miklós: a kormány 2012-ben 8,5 milliárdot fordít a hajléktalanok ellátására

Az utcai szolgálatok támogatásával együtt a kormány 2012-ben több mint 8,5 milliárd forintot fordít a hajléktalan emberek ellátására - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkára.
Soltész Miklós szombaton a Magyar Máltai Szeretetszolgálat kecskeméti Gondviselés Házában tartott sajtótájékoztatóján elmondta: a támogatás több szinten valósul meg, többek között a hajléktalanok ápoló-gondozó otthonai, a nappali ellátást nyújtó intézmények sora, az átmeneti szállások és rehabilitációs intézmények kapnak költségvetési támogatást.

Az államtitkár szerint a hajléktalanellátás területén is szükség van szemléletváltásra, erre jó példaként nevezte meg a kecskeméti intézményt. Olyan megoldásokra van szükség, amelyek komplex módon segíthetik a lakhatásuk megoldását, oktatásukat és képzésüket, majd a munkába állásukat - fogalmazott az államtitkár.

Soltész Miklós kiemelte: jelenleg 10 700 embert tudnak elhelyezni az ország különböző intézményeiben. Emlékezetett arra, hogy az elmúlt tél leghidegebb napján, február 6-án kilencezer embernek sikerült szállást adni.

Az államtitkár ismertette: az Új Széchenyi Terv pályázatain a közép magyarországi régióban - itt koncentrálódik a hajléktalanok csaknem fele - öt nyertes pályázaton összesen 480 millió forint támogatást nyertek el, a többi, az úgynevezett konvergenciarégiókban pedig 12 pályázaton 680 millió forintot.

A hajléktalanok lakhatását, a szakképzésbe történő bekapcsolódását, valamint a munkahelyi beilleszkedést segítő pályázatok a megvalósítás szakaszában vannak - tette hozzá.

Soltész Miklós beszámolt egy lehetőségről is, amelynek keretében 105 millió forintot biztosítanak arra, hogy három szervezet segítségével a pályázók felkészülhessenek arra, hogy sikerrel járjanak. Ez lehetőséget ad egy újabb 860 millió forintos pályázatra, amely a konvergenciarégióban, a nagyobb városokban és településeken ad lehetőséget a hajléktalanellátás fejlesztésére a kecskeméti példa alapján - tette hozzá az államtitkár.

Olvasóink írták

  • 2. load 2012. október 28. 00:25
    „Az ez évi statisztikák alapján Magyarországon - egy kisváros lélekszámának megfelelő - 30 ezres lélekszámú hajléktalan tengődik, alszik aluljárókban, vasútállomásokon, bevásárló központok szellőző rácsain...stb.
    A helyzet ezek után gyökeresen meg fog változni.
    Ha az említett8,5 milliárd forintot valóban a hajléktalanok kapják, akkor a hajléktalanság, mint probléma meg fog szűnni, mert az egy hajléktalanra jutó havonkénti 23.611 forintért már egy szerényebb albérlet is megszerezhető.”
  • 1. friedel 2012. október 27. 17:13
    „Felesége válni akar, ki kell költöznie a lakásból ,elveszti a munkahelyét, nem tud gyermektartást fizetni , jön az alkohol. Ez nem mentség, de sajnos igy van. Sokaknál elöbb jön az alkohol aztán a többi. A társadalmi visszailleszkedés nagyon nehéz, nincs lakásod, nem kapsz munkát , nincs munkád, nem kapsz lakást. Egy ördögi kör. Reméljük, a sok millió forint odakerül, ahova kell! ?s imádkozzon mindenki, nehogy ilyen sorsra jusson. Mert onnan kilábolni, nagyon kevesen tudnak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Óvatosan a gombákkal!

Csak szakellenőr által megvizsgált gomba fogyasztható - erre hívja fel figyelmet a Nemzeti… Tovább olvasom