Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Solaris

Egy transzcendentális organizmus. Az élő lelkiismeret? Az Isten? A Gonosz? A Megváltó? A Pusztító? Solaris.
rendező: Steven Soderbergh
író: Stanislaw Lem
forgatókönyvíró: Steven Soderbergh
zeneszerző:
Cliff Martinez
operatőr: Steven Soderbergh
díszlettervező: Steve Arnold, Keith P. Cunningham
jelmeztervező: Milena Canonero
producer: James Cameron
látványtervező: Philip Messina
vágó: Steven Soderbergh

szereplő(k):
George Clooney (Kris Kelvin)
Natascha McElhone (Rheya)
Jeremy Davies (Snow)
Viola Davis (Helen Gordon)
Ulrich Tukur (Gibarian)
Donna Kimball (Gibarian felesége)

A film sztorija

Soderbergh Solarisa tehát alapvetően érzelmes, rejtélyekkel teli szerelmi történet, melynek cselekményét tudományos-fantasztikus háttér foglalja keretbe. A jövőben játszódó történet alaphelyzete a következő: Dr. Kris Kelvint azzal a feladattal bízzák meg, hogy megtalálja az okát a Prometheus nevű űrállomáson tartózkodó, tudományos kutatást folytató, mindössze háromtagú tudóscsoport rejtélyes viselkedésének. A kutatók ugyanis mindenfajta kommunikációt megszakítottak a Földdel.

Kelvin, miután áttanulmányozza a Prometheuson lévő csoport vezetője, Gibarjan (aki mellesleg Kelvin jó barátja) hivatalos közleményét, elvállalja a feladatot. A parancsnok Kelvin segítségét kéri, de hogy miért, nem hajlandó - vagy nem képes - elmagyarázni. Az űrállomásra érkező Kelvin, aki tisztában van azzal, hogy az ő véleménye nyomán születik meg a végső döntés a Prometheus további sorsáról, megdöbbenve látja, hogy Gibarjan időközben öngyilkosságot követett el, a bázison maradt két tudós pedig paranoiához hasonló elmezavar jeleit mutatja. Látomásaik minden bizonnyal a Solaris nevű bolygón végzett kutatómunkájukkal állnak összefüggésben.

Lassanként Kelvint is hatalmába keríti e különös világ misztériuma: a Solaris megajándékozza a lehetőséggel, hogy újraélje feleségéhez fűződő múltbéli kapcsolatát, mely az asszony halála óta folyamatos bűntudatot és lelkiismeret-furdalást okozott benne. Vajon képes megváltoztatni a múltat, vagy arra van kárhoztatva, hogy újra elkövesse ugyanazokat a hibákat? www.port.hu

Kritikák

Port.hu

"Soderbergh nem másolja Tarkovszkij filmjét, nem egyszerű remake-et készít. A nagy orosz előd inkább inspirálja, elsősorban a hangulatával, bár Clooney is döbbenetesen emlékeztet az orosz főszereplőre, Anatolij Szolinyicinre, itt inkább a szerelmi szál körüli kérdéseken van a hangsúly. Ehhez a lassú, elgondolkoztató, lebegő filmhez kitűnő atmoszférát varázsol Cliff Martinez üveghangokon játszó, szférikus zenéje."
A teljes cikk

MoziNet.hu

"Mert józan ésszel kevéssé fogható fel, hogy egy háromórás 1972-es szovjet film újráját miért készítették el Hollywoodban. Igen, a kijelentés nem félreírás: nem Lem könyvének új megfilmesítéséről beszélünk, sokkal inkább Tarkovszkij filmjének újraforgatásáról. Soderbergh ugyanis több olyan motívumot átvett a szovjet elődtől (pl. az eső mint atmoszférateremtő elem alkalmazása), amely az ő ötlete és nem a regény szerzőjéé volt."
A teljes cikk

Nemzetközi filmtár

A film hivatalos oldala
A film magyar nyelvű oldala
All Movie Guide
IMDb.com

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Windows 2003 Server itthon is

A Microsoft Magyarország a mai napon - 5 nappal a San Francisco-i bejelentést… Tovább olvasom