Kisalföld logö

2018. 03. 21. szerda - Benedek -4°C | 5°C Még több cikk.

Sokszor maguk a lakástulajdonosok könnyítik meg a bűnözők do

Győr egyik társasházában nyár eleje óta már a harmadik lakást törték fel, s a bűnözők áldozatául esett egy luxusautó és több bicikli is. A lakók félnek, az eset pedig korántsem egyedi: sokszor maguk a lakástulajdonosok könnyítik meg a betörők dolgát, a kivitelezők pedig gyakran a zárakon spórolnak.
Mi mennyi?

Távfelügyeleti rendszerek
vezetékes telefonos rendszer: beszédsávon ellenőrző hívásonként a Matáv-tarifa, kezdő beruházás nincs; beszédsáv felett 70–100 ezer forintos beruházási költség, üzemeltetési költség nincs
rádiós kapcsolat: 70–90 ezer forintos bekerülési költség, üzemeltetési költség nincs
GSM-kapcsolat: körülbelül 100 ezer forintos bekerülési költség, üzemeltetési költség a hívásonkénti mobiltarifa
+ mindegyik rendszernél a kiszállás átalánydíja - 4–15 ezer forint havonta, ami függ a védett ingatlan értékétől, helyétől, védettségétől.
Hevederzár: 17–18 ezer Ft
Cilinderes zár: 7–8 ezer Ft
A győr-belvárosi Tarcsay Vilmos utca egyik új társasházában a lakók már félnek hazamenni, nem tudják, legközelebb melyik lakást találják kifosztva. Utoljára két hete történt betörés, akkor a tulajdonos mindössze egy órára ment el otthonról. A bűnözőt – vagy bűnözőket – senki nem vette észre, ami nem csoda, hiszen a legtöbb házban a lakók még egymást sem ismerik. Bejutni nem volt nehéz: a kívülről bombabiztosnak tűnő rácsos kaput és a lépcsőházajtót – mint azt az intézkedő rendőr be is mutatta – egyetlen csavarhúzóval ki lehet nyitni, s a lakásajtó két zárával sem kellett sokat bíbelődni a tettesnek. Az csak utólag derült ki, hogy a kivitelező egyszerű, műanyag erkélyajtót szereltetett be a lépcsőházba, amibe még drága zárat szerelni sem érdemes...

– Egy kicsit mi is hibásak vagyunk – vallotta be az egyik feltört lakás tulajdonosa, akitől pénzt, ékszert, fényképezőgépet vittek el. – Mi, lakók sem ismerjük egymást, fel sem tűnik, ha idegen jár a házban. A múltkor az egyik szomszéddal megpróbáltuk sorra venni, melyik lakásban ki lakik, de kilencél elakadtunk, pedig összesen tizenhét lakás van a házban...

Tény, hogy az új építésű társasházak népszerűek a betörők körében, egyrészt mert feltételezik, hogy lakóik nem létminimumon élnek, másrészt egy új házban még nem szokott össze a lakóközösség, s az sem tűnik fel, ha valaki babrál a zárral.

Szollinger János alezredes, a Győri Rendőrkapitányság bűnügyi osztályvezetője is egyetért abban, hogy a közösség összetartó ereje az egyik leghatékonyabb megelőzés: elriasztja a betörőt, ha látja, hogy a lakók figyelnek egymásra, esetleg megkérdezik tőle, kit keres. Ugyanennek az ellenkezője is igaz: ahol sejthetően módosabbak élnek, s ahol egyszer könnyű volt a bejutás, oda szívesen térnek vissza a bűnözők. S bár a lakásbetörések száma egyre csökken (a tavalyi év hasonló időszakában 150-et jelentettek be, míg idén eddig csak 120-at), s a betörők csaknem felét elkapják, ez nem vigasz: az ellopott tárgyakat rövid időn belül továbbadják az orgazdáknak, így nagyon kicsi az esélye annak, hogy később előkerülnek.
 
Kispórolják a zárakat

Ahhoz képest, hogy az emberek többsége sokszor mekkora értéket – műszaki cikket, ékszert, készpénzt – őriz a lakásában, csak kevesen áldoznak eleget a védelemre, pedig a nemegyszer több tízmilliós ház vagy lakás ára mellett eltörpül egy jobb riasztórendszeré vagy záré. Hogy mennyire nem figyelünk értékeinkre, arról Zsemberi Zsolt győri „zárszakértő" tudna mesélni, aki évek óta foglalkozik lakások védelmével.

– A kivitelezők sokszor egyszerűen kispórolják a többszáz millió forintból felépített társasházakból a minőségi zárakat, de a lakástulajdonosok sem nagyon figyelnek erre. Az egyszerű hengerzárat úgynevezett zárfésűvel vagy elektromos zárnyitóval másodpercek alatt ki lehet nyitni. Ugyanez a cilinderes rendszernél már nehezebb, azt ugyanis csak roncsolással lehet kinyitni, ez pedig akkora zajjal járhat, hogy a betörő inkább odébbáll. Ezekhez a zárakhoz kulcsot másoltatni sem egyszerű, csak a gyártó vagy speciális szakszerviz tud pótkulcsot biztosítani. Panellakásoknál a hevederzár a legelterjedtebb, de ebből sem mindegy, milyen minőségűt szereltetünk be; csak a komoly betéttel ellátott zárak nyújtanak biztonságot.
 
Fegyvereseknél riaszt


Nem könnyű a dolga annak, aki riasztóval szeretné megvédeni magát a betörőktől, hiszen a cégek ezerféle típust kínálnak. A hangosan vijjogó, szirénázó riasztók már szinte semmit nem érnek, ugyanazt a hatást érik el, mint az egyszerűbb autóriasztók: nemhogy nem ösztönzik az átlagembert  tettetéréses elfogásra, de hangjuk idegesíti is a szomszédokat.

Aki biztosra akar menni, profi szakemberekre bízza értékeit, s olyan riasztórendszert telepít lakásába, amely közvetlenül a biztonsági cég elfogó szolgálatánál vagy a rendőrségen jelez, ha baj van. Molnár Zsolt, a Security Patent ügyvezető-helyettese szerint a távfelügyelettel csak komoly, nagy céget érdemes megbízni, amelynek van elég - jól képzett és jól felszerelt - embere, járműve vészhelyzet esetére, szakmai felelősségbiztosítása. A Patent naponta kap riasztást a távfelügyeletet választó ügyfeleitől, s bár ezek egy része a rendszer téves kezelése miatt fut be – például a családtagok elfelejtik a kódot –, volt már krimibe illő, „rajtaütéses-lövéses" történetük is – azóta járnak fegyveres járőreik golyóálló mellényben.

A távfelügyeleti rendszerek ára attól függ, milyen technikai megoldást választ az ügyfél. A legegyszerűbb megoldás, amikor a vezetékes telefonvonalon keresztül ellenőrzi a szolgálat a lakást. Ez történhet a beszédsávon, vagy felette; az előbbi megoldás elég labilis, a vonalat ugyanis a vezeték átvágásával könnyű kiiktatni. Jól működik a rádiós kapcsolat is, illetve választhatjuk a mobiltelefonos megoldást. Molnár Zsolt a két lábon álló rendszert javasolja, például a telefonvonalas és a rádiós módszer kombinációját. A szakember szerint sokszor már az is visszatartó erő, ha a betörő látja: a lakást kamera, elektromos riasztórendszer, biztonsági szolgálat védi.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fahrenheit 9/11

Michael Moore nem hazudtolta meg önmagát: legújabb filmje, a Fahrenheit 9/11, melyben a jellegzetes… Tovább olvasom