Kisalföld logö

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | 0°C

Sokorópátka: már nem fogy a falu

Sokorópátka költségvetését idén az jellemezte, hogy nagyon élére állították a forintokat, folyamatosan gondot okozott, miként jön ki belőle az önkormányzat, így aztán kis lépésekkel jutott előre a község.
Amikor 2005 eredményéről kérdeztük Mecséri Lajost, Sokorópátka polgármesterét, szokatlanul sokáig törte a fejét, aztán azt mondta, nagy dolgokról nem tud beszámolni, de megtanulták, hogy a szerény eredményeknek is tudjanak örülni. Örvendetes volt a település számára, hogy március 15-re felavathatták a község két 1848-as honvédtisztjének, Kutassy Ignácnak és Pálnak a kopjafáját. Nagyon is érdemesek az utókor tiszteletére. Öröm volt Sokorópátka számára, hogy oly módon sikerült a közintézmények világítását korszerűsíteni, hogy egyelőre alig-alig került pénzükbe. Az önkormányzat, az iskola, óvoda villanyégőit energiatakarékos eszközökre cserélték ki egy pénzintézet és egy vállalkozó segítségével. Nem lett kevesebb a fény az iskolában, sőt, megfelel az uniós követelményeknek, miközben kevesebb lesz az áramszámla. A fejlesztés mintegy hatmillióba került és a település tíz év alatt törleszti ezt, méghozzá az árammegt akarításból. Jó ötlet, igencsak alkalmas a követésre.
Sokorópátkán még mindig és nyilván sokáig fognak emlékezni arra a hét évvel ezelőtti nyári nagy esőre, amikor a dombokról lezúduló víz nagy kárt okozott. Azóta azon fáradozik a település, hogy megelőzze a hasonló eseteket. A község a megyei területfejlesztési alapból három évben felhasználhatóan 12,5 milliós támogatást kapott, ebből idén 2 milliót vehetett igénybe. Nos, ezt a pénzt a belvíz elvezetésére fordította. Sokorópátka lakóinak a száma 1097, s talán a legörvendetesebb, hogy már nem fogy a falu. Megállt a lélekszámcsökkenés, és enyhe növekedésről beszélhetnek. A községben hét civil szervezet működik, és nem a szám a fontos, hanem hogy a polgárőrségtől a Mustármag egyesületig valóban mindegyik működik.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megrohanták a bevándorlók az olasz partokat

Mintegy négyszáz illegális bevándorló kötött ki a dél-olasz partokon. Az egyik kis hajó felborult a… Tovább olvasom