Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

Sokmilliós műkincsek várják sorsukat

Múzeumi bemutatót tervez a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság vezetője azokból a lefoglalt műkincsekből, amiket a bűnjelkamrájukban őriznek. A régiségek közt a több száz éves hangszerektől kezdve az óragyűjteményen át az értékes festményekig minden megtalálható.
A különféle betörésekhez és egyéb bűncselekményekhez használt és a rendőrség által lefoglalt eszközök mellett számos értékes műkincs is „porosodik” a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság bűnjelkamrájának polcain. A lefoglalt értékek közt egyaránt megtalálhatók a több száz éves festmények, milliós értékű hangszerek, vagy a rendkívül sokszínű óragyűjtemények.
Horváth Csaba alezredes, kapitányságvezető lapunknak elmondta: az elmúlt időben a hatóságok gyakorta fedtek fel műkincscsempészeket a hegyeshalmi határátkelőn, illetve a környékén. Ezek a lefoglalt értékek aztán – feljelentéssel együtt – a kapitányságra kerülnek, míg le nem zárul az ügy.
Az ötven évnél idősebb műkincseket csak külön engedéllyel lehet kivinni az országból. Ennek ellenére gyakran buknak le ilyen tárgyakkal a határon. Ellenük kulturális javakkal való visszaélés gyanújával indul eljárás.
Az elmúlt időszak legnagyobb sajtóvisszhangot kiváltó ilyen esete volt annak az ukrán férfinek az ügye, aki két éve akadt fenn az ellenőrzésen a határátkelőn, táskájában ősi gepida műtárgyakkal (Kisalföld, 2004. március 6.). Ezek az értékek aztán szintén a mosonmagyaróvári kapitányság bűnjelkamrájába kerültek azzal a többzsáknyi műkinccsel együtt, amit néhány nappal később az ukrán férfi budapesti lakásában találtak. Ezek egy része még mindig a kapitányság tárolójában várja a sorsát, másik felét pedig már átszállították a bíróságra. Ugyancsak a mosonmagyaróvári rendőrök vigyázzák azokat a több száz éves vonós hangszereket, amiket két hónapja szintén a határon találtak egy autóban, de itt van az az értékes óragyűjtemény is, amit szintén megpróbáltak kicsempészni az országból. A bűnjelkamrában lévő több mint ezer lefoglalt régiség közt megtalálhatók a néhány tízezer forintostól a többmilliós értékűig műkincsek.
Horváth alezredes már felvette a kapcsolatot a helyi Hansági Múzeummal és azt tervezi, hogy a nyáron időszaki kiállításon bemutatják ezeknek a tárgyaknak egy részét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szoros küzdelemre számított a választáson?

Tovább olvasom