Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Sokkhatásként érheti a lakosságot a reál-jövedelem csökkenés

Fogyasztási szempontból sokkhatásként élheti meg a magyar lakosság a reál-jövedelmek idei csökkenését - jelentette ki a Magyar Nemzeti Bank igazgatóhelyettese.
Csermely Ágnes elmondta: a szakemberek szerint a fogyasztók a reáljövedelmek 2 százalékos növekedését tartják semleges helyzetnek, ezt tekintik anyagi stagnálásnak. Ehhez képest kell értékelni, hogy több mint három százalékkal csökken majd a reáljövedelmük, ami egy igen komoly megszorítást jelent.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy az emberek rövid vagy hosszú távon számolnak a feltételek romlásával, és azt sem, hogy hitelfelvétellel vagy takarékoskodással készülnek a megszorításokra. Ez egy bizonytalansági tényező, mi arra tettük le a voksunkat, hogy átmenetileg esik vissza a fogyasztás – tette hozzá Csermely Ágnes.

Elképzelhető, hogy ragadósak lesznek a magasabb árak, és a magánszektorba is átgyűrűzik a kétszámjegyű árnövekedés. A jegybank igazgatóhelyettese ugyanakkor bízik abban, hogy az árazást végzők körültekintően járnak el, és számolnak a visszaeső kereslettel.

Ez megakadályozhatja, hogy az áremelkedési sokk átragadjon a magánszektorra, és a gazdaság lassulása is inflációmérséklő hatású. A szakember elmondta azt is: a kormányzati intézkedések hatása nélkül az áremelkedés nem volt több négy százaléknál.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Méltó lesz az ünnep március 15-éhez?

Tovább olvasom