Kisalföld logö

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 20°C | 30°C Még több cikk.

Sokkal gyorsabban emelkedhet a vártnál az óceánok vízszintje

A világtengerek szintje a klímaváltozás miatt sokkal nagyobb mértékben emelkedhet, mint ahogy eddig feltételezték - erre a következtetésre jutott az a nemzetközi kutatócsoport, amely tavaly október és december között az Antarktisz keleti részén fúrásokat végzett a Ross-tengert borító jégpáncélban.
Csaknem 1290 méterre fúrtak le, és méterenként tízezer esztendő időjárás változásait figyelhették meg. A jégben levő lerakódások azt mutatják, hogy a déli földrészen "csak" az elmúlt egymillió évben volt a klíma folyamatosan hideg. Kerek ötmillió évvel korábban a tengert borító jég teljesen elolvadt, akárcsak az Antarktisz szárazföldi részét borító jégpáncél. Ahol most a kutatók 80 méter vastag jégen fúrtak keresztül, ott korábban nyílt tenger hullámzott.

Az adatok szerint 3 és fél millió éven át folyamatosan váltakozott a klíma. Lothar Wiereck-Götte, a kutatócsoport német tagja tájékoztatása szerint a fúrások során a kutatóknak szerencséjük volt, ezért olyan rétegekbe is eljutottak, amelyek a kettő és öt millió évvel ezelőtti éghajlatról adnak információt. Ezzel kapcsolatban eddig nem álltak rendelkezésre adatok, a most szerzett új ismeretek pedig a német tudós szerint kifejezetten ijesztőek.

Az Antarktiszi jég ugyanis sokkal érzékenyebb és mobilabb, mint azt feltételezték. Teljesen új információ, hogy egymillió évvel korábban jégmentes volt a tenger. Az úgynevezett miocén- pliocén korban a Földön folyamatos felmelegedés zajlott, és a tenger hőmérséklete 2-3 fokkal megemelkedett, ami látszólag csekély mértékű változás, ennek ellenére drámai mértékű olvadást okozott az Antarktiszon.

A kutatók arra hívják fel a figyelmet, hogy az ENSZ legutóbbi modellszámításai szerint a globális felmelegedés folytán 2100-ig a hőmérséklet 2-5 Celsius fokkal lesz magasabb. A modellek azonban azt nem vették figyelembe, hogy ez már a Kelet-Antarktiszi jégpáncél olvadását is kiválthatja, ami a korábbi előrejelzéseknél jóval nagyobb mértékben emelheti a világtengerek szintjét.

"Az emberek a jelek szerint alábecsülték a látszólag kisebb felmelegedés hatásait" - idézte Frank Niessen ismert német sark- és tengerkutatót a hamburgi Der Spiegel online változata.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jó, ha az oktató csak egy helyen oktathat?

Tovább olvasom