Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Sokkal elterjedtebb, de veszélytelenebb a madárinfluenza

A svéd Karolinska Intézet Vietnamban végzett kutatásai szerint a madárinfluenza sokkal elterjedtebb mind azt először gondolták, ugyanakkor sokkal kevésbé veszélyes. A karibi térségbeli Trinidadon mintegy kétezer szárnyas pusztult el különböző háztáji gazdaságokban az elmúlt 5 nap alatt.
A svéd Karolinska Intézet Vietnámban végzett vizsgálatából az derült ki, hogy a madárinfluenza legagresszívabbnak vélt emberre is veszélyes törzse, a H5N1 valójában sokkal elterjedtebb, de kevésbbé veszélyes, mint azt eleinte gondolták. Sokan ugyanis csak egy enyhe nátha tüneteivel megúszták az egészet, így orvoshoz sem mentek el. Az intézet professzorasszonya szerint ez jó hír és rossz hír is egyszerre.

Mint mondta: jó hír, hiszen a H5N1-ről eddig úgy tudták, hogy hihetetlenül magas a halálozási aránya. Ezt a rátát azonban az ismertté vált esetekhez viszonyítva adták. Vagyis talán mégsem olyan veszélyes, mint gondolták. Ugyanakkor rossz hír is, mivel ha a vírus ennyire gyorsan és széles körben terjed, sokkal nagyobb esélye van egy mutáció, vagyis az emberről-emberre terjedő variáns kialakulásának.

A professzorasszony hangsúlyozta, az eredmények egyáltalán nem megnyugtatóak. Az alacsony, 1-2 százalékos halálozási arány ilyen terjedési sebesség mellett könnyen átcsaphat egy világméretű gyilkos járványba, ha a vírus mutálódik.

A hírek szerint már decemberben észlelték a szárnyasok elhullását Trinidadon , a hatóságok azonban csak a napokban értesültek a hírekről. Mint kiderítették, sokkal többen fertőződnek meg, ám legtöbben egy enyhe lefolyású nátha tüneteivel megúszták.

A trinidadi egészségügyi miniszter állítása szerint csak kedd este értesült arról, hogy országszerte több farmon is a szárnyasok tömeges elhullását jelentették. 5 nap alatt mintegy 2 ezer baromfi pusztult el. Azt is csak néhány órája tudja, hogy a trinidadi farmerek már decemberben találtak beteg vagy elpusztult csirkéket, de azonnal elásták azokat a fertőzéstől félve. Azt mondták, hogy a csirkék először nem ettek, majd vizenyős duzzanatok jelentek meg a szemük és a csőrük körül. Az elhullott állatoknak pedig hatalmasra duzzadt a gyomra. Az országos főállatorvos vizsgálatot rendelt el, ám szerinte nem madárinfluenzáról, hanem valamilyen gombás fertőzésről van szó. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete szerint a tünetek sok más mellett utalhatnak madárinfluenzára is, így kiemelt óvatosságra intett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A lengyelek sem tudják mikor vezethetnék be az eurót

Lengyelországnak az euróövezeti feltételek teljesítésére és a gazdasági konvergenciára kell… Tovább olvasom