Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Sokféle képzéssel a hátrányok leküzdéséért

A tanulásban és értelmileg akadályozottaktól az autistákig segítenek a fiataloknak, tanítják, nevelik őket a Rábaközben és a Lajta-parti városban is. Az Arany- és az Éltes-iskolában folyamatosan fejlesztik a segítségnyújtás lehetséges formáit, immár mindkét helyen óvodai csoportok is vannak.

Három képzési tagozat

A mosonmagyaróvári Éltes Mátyás Általános Iskola, Diákotthon és Gyógypedagógiai Módszertani Intézménybe jelenleg 177 tanuló jár. Három képzési tagozat van az intézményben, a tanulásban akadályozottak, az értelmileg akadályozottak, valamint az autisták tagozata. Vargáné Éder Etelka igazgató elmondta: az elsőnél és az autistáknál 1–10. osztályos a képzés, a másodiknál pedig 1–12. évfolyamos. Idén megnyílt az óvodai csoport is, jövőre pedig már két csoportot kell indítaniuk a legkisebbeknél is. A pedagógiai szakszolgálat keretében korai fejlesztés is folyik mozgásnevelővel, korai fejlesztővel, logopédussal.

Nyolcvanöt vidéki diák

Az Éltes-iskolában egyébként 42 pedagógus dolgozik, és 16-an vannak az ő munkájukat segítő különböző szakasszisztensek. A 177 gyerekből 85 vidéki, a társulás részeként az intézményt támogatják azok a községek is, ahonnan gyermeket fogadnak. A községek közül egyébként több is van, ahol megvalósul az integráció, a tanulásban akadályozott diákokat így nem kell kivenni a saját megszokott környezetükből, és az iskolák is kiemelt támogatásokat kapnak utánuk. Az utóbbi években ezért az Éltes-iskolában stagnál a tanulói létszám, viszont az arányok változtak: a középsúlyos és autista diá-

kok száma nőtt. Az óvodákban több helyütt jól működik az integrált nevelés, az utazó gyógypedagógus kijár a Vackor és az Ostermayer Óvodába is foglalkozásokat tartani. Az Éltes-iskolában a pedagógiai programban szerepel még a tanórákon kívül a napközi és tanulószobai ellátás és fejlesztőfoglalkozások: mozgásfejlesztés, logopédia, úszás, lovaglás, zeneterápia, de sok szakkör is, például íjászat, fazekasság, báb, furulya szakkör és kézműves-foglalkozások is várják a diákokat. A tanulásban akadályozottak közül többen Győrben, Csornán, Sopronban speciális szakiskolában tanulnak tovább, és a Hunyadi és a Haller-középiskola is fogadja némelyik szakmákra őket. Árufeltöltők, betanított munkások cukrász- és péküzemekben sokan lesznek közülük, de akadt, aki még a bolti eladói bizonyítványt is megszerezte.
Az értelmileg akadályozottak nem képesek az önálló életvitelre, de már van arra lehetőség, hogy 22 éves korukig – ha a család beleegyezik – bent tarthassák őket az intézményi rendszerben, hogy 18 éves koruk után még két szakmát is elsajátíthassanak.

Négy szakmát tanítanak

A csornai Arany János Óvoda, Általános Iskola és Speciális Szakiskolát és Pedagógiai Szakszolgálatot négy éve Lechner Aranka gyógypedagógiai tanár vezeti. Az intézménybe 110 gyerek jár jelenleg, és négy szakmát – fémtömegcikkgyártó, szőnyegszövő, varrómunkás, sütőipari munkás – sajátíthatnak el a fiatalok. Az iskola az európai színvonalnak megfelelő építmény: küszöbmentes bejárók, széles folyosók, lift, kapaszkodók is találhatók benne. Több sikeres pályázat eredményeképpen gazdagították az intézmény tárgyi eszközeit. Néhány év alatt elkészült a tankonyha, orvosi szoba, a számítógépes park kibővült. A tantermek többsége rendelkezik televízióval, videóval, DVD-lejátszóval és magnóval. A könyvtár hanganyaga is gazdagodott. A diákoknak lehetőségük van néptáncoktatáson, szakkörökön (sport, báb, kézműves, énekkar) részt venni.
Az óvodai tagozat a sajátos nevelési igényű gyermekek óvodai gondozásával, nevelésével, fejlesztésével és korrekciójával foglalkozik. Az óvodai csoport napközi otthonos szervezési formában működik egy gyógypedagógus óvónő és két gyógypedagógiai asszisztens irányításával.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

300 készítményt lehet januártól patikán kívül is árusítani

Mintegy 300 készítményt lehet januártól patikán kívül is árusítani - közölte az Egészségügyi… Tovább olvasom