Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Sokba kerül a patikáknak az ügyelet

Az országszerte ügyeletet adó 770 gyógyszertárnak évi 1,8-2 milliárd forintjába kerül, hogy nyitva tartási időn kívül is a betegek rendelkezésére állnak.
A Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) azt szeretné, ha ezt az összeget nem a patikáknak kellene kigazdálkodniuk, és az ügyeletek szabályozása is egységes lenne - írja a Világgazdaság.

Az újság csütörtöki cikke ismerteti: az ÁNTSZ adatai szerint ma összesen mintegy 770 patika vesz részt a lakosság ügyeleti gyógyszerellátásában, országszerte egy időben 150-180 gyógyszertár áll a betegek rendelkezésére nyitva tartási időn túl.

Ugyanakkor – amint az a Magyar Gyógyszerészi Kamara alelnöke, Sohajda Attila által készült vitairatból kiderül – arra vonatkozóan, hogy melyik településen, mennyi gyógyszertárnak, milyen időbeosztásban kell ügyelnie, nincs egységes rendezőelv, a gyógyszertárakat az ÁNTSZ jelöli ki. Egyes területeken jelentős az átfedés, míg másutt ellátatlan területek találhatók.

Sohajda Attila szerint a gyógyszertári ügyelet szabályozásával párhuzamosan az ügyeleti finanszírozás rendszerét is át kell alakítani. Az elmúlt évek, évtizedek során kialakult gyakorlat szerint két bevételi forrás áll rendelkezésre az ügyeletek finanszírozására: a forgalomból származó árrés-bevétel illetve az ügyeleti díj.

Az utóbbi években mindkét bevétel jelentősen csökkent. Az MGYK elnöksége szerint egyrészt az OEP-költségvetésen belül biztosítani kell erre a célra egy alapdíjat, másrészt a nem ügyelő gyógyszertáraknak egyfajta hozzájárulási díjat kellene fizetniük az ügyeletben részt vevőknek - ismerteti az újság.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sok eső, viharos széllökések országszerte

Kilenc megyében és a fővárosban másod-, az ország többi területén elsőfokú figyelmeztetés van… Tovább olvasom