Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

Sokan voksoltak külföldön

Nagy részvétel mellett zajlott az országgyűlési választások második fordulója a külföldi magyar képviseleteken. Egyes választókerületekben a voksok fordíthatnak az eredményen.
Országgyűlési választások esetében először fordult elő, hogy külföldön tartózkodó magyar állampolgárok is szavazhattak. Az Országos Választási Iroda adatai szerint az első választási forduló után „nyitva maradt” 110 magyarországi választókerület mindegyikét érintette a külföldi szavazás. A megadott határidőig 5943 külföldön tartózkodó, magyarországi lakhellyel rendelkező magyar állampolgár kérte külképviseleti névjegyzékbe vételét. Az április 1-jén kezdődött választás hivatalos végeredményét a külföldi képviseleteken lebonyolított szavazás, az urnák időt igénybe vevő hazajuttatása miatt csak körülbelül egy héttel a második forduló után állapítják meg. A külföldi szavazatokat a kijelölt szavazókörökben összekeverik az itthoniakkal, s ezután számolják meg, így végeredmény csak ekkor lesz. Szakértők szerint egyes választókerületekben szoros hazai eredmény esetén éppen a külföldi szavazatok dönthetnek.
A londoni magyar nagykövetségen 860 magyar állampolgár adhatta le voksát. Közülük az urnazárásig 557-en jelentek meg a képviseleten, vagyis összesen 64,76 százalékos volt a részvételi arány. Brüsszelben a választói névjegyzékbe feliratkozott 539 magyar választópolgár közül 436, Luxemburgban pedig a 157 feliratkozott közül 134 szavazott. Semmilyen rendkívüli esemény nem zavarta meg a választást Hágában. Összesen 217 szavazásra jogosultat vártak az urnákhoz, ebből összesen 152-en adták le szavazatukat. Ez pontosan 70 százalékos részvételi arányt jelent. Párizsban a választásra jogosult 352 állampolgár 74,43 százaléka, összesen 262 személy járult az urnákhoz. Az országgyűlési választások második, berlini és müncheni fordulójában alacsonyabb volt a részvételi arány, mint az elsőben. Németországban 512-en voltak még érdekeltek a második fordulóban: 228-an Berlinben, 284-en Münchenben. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nívódíjas szakkönyv a gazdáknak

Népszerű a mezőgazdasági szakkönyv, hiszen ahhoz, hogy eladható terméket kínáljon a gazdálkodó,… Tovább olvasom