Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 14°C Még több cikk.

Sokan voksoltak külföldön

Nagy részvétel mellett zajlott az országgyűlési választások második  fordulója a külföldi magyar képviseleteken. Egyes választókerületekben a voksok fordíthatnak az eredményen.

Országgyűlési választások esetében először fordult elő, hogy  külföldön tartózkodó magyar állampolgárok is szavazhattak. Az  Országos Választási Iroda adatai szerint az első  választási forduló után „nyitva maradt" 110 magyarországi  választókerület mindegyikét érintette a külföldi szavazás. A  megadott határidőig 5943 külföldön tartózkodó, magyarországi  lakhellyel rendelkező magyar állampolgár kérte külképviseleti  névjegyzékbe vételét. Az április 1-jén kezdődött választás hivatalos végeredményét a  külföldi képviseleteken lebonyolított szavazás, az urnák időt  igénybe vevő hazajuttatása miatt csak körülbelül egy héttel a  második forduló után állapítják meg. A külföldi szavazatokat a kijelölt szavazókörökben összekeverik az  itthoniakkal, s ezután számolják meg, így végeredmény csak ekkor  lesz.    Szakértők szerint egyes  választókerületekben szoros hazai eredmény esetén éppen a külföldi  szavazatok dönthetnek. 

A londoni magyar nagykövetségen 860 magyar állampolgár adhatta le voksát. Közülük az urnazárásig 557-en jelentek meg a  képviseleten, vagyis összesen 64,76 százalékos volt a részvételi  arány.  Brüsszelben a választói névjegyzékbe feliratkozott 539 magyar  választópolgár közül 436, Luxemburgban pedig a 157 feliratkozott  közül 134 szavazott. Semmilyen rendkívüli esemény nem zavarta meg a választást Hágában. Összesen 217 szavazásra jogosultat vártak az urnákhoz, ebből  összesen 152-en adták le szavazatukat. Ez pontosan 70 százalékos  részvételi arányt jelent. Párizsban a választásra jogosult 352 állampolgár 74,43  százaléka, összesen 262 személy járult az urnákhoz. Az országgyűlési választások második, berlini és müncheni  fordulójában alacsonyabb volt a részvételi arány, mint az elsőben. Németországban 512-en voltak még érdekeltek a második  fordulóban: 228-an Berlinben, 284-en Münchenben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Véradás Pinnyén és Nagylózson

A Vöröskereszt soproni szervezete, valamint a területi vérellátó véradást szervez holnap 16 és 19… Tovább olvasom