Kisalföld logö

2018. 08. 16. csütörtök - Ábrahám 17°C | 28°C Még több cikk.

Sokan támogatják a fesztivált

Számos kuriózumot rejt az április 28-tól május 6-ig tartó Mediawave idei filmkínálata.
Számos kuriózumot rejt az április 28-tól május 6-ig tartó Mediawave idei filmkínálata, a zenei program iránt érdeklődőknek pedig itt lesz többek között a világ egyik legelismertebb dzsesszzenekara, a Dave Holland Quintet. Bár a nagy szponzorokat célzó, márciusi árverés sikertelen volt, a fesztivál fedezetét sikerült végül előteremteni.

Az animációsfilm-szakma egyik legnagyobb prominenciája, az angol Phil Molley is tagja az idei zsűrinek, s maga is hoz egy saját, másfél órás alkotást az idei Mediawave fesztiválra. A rendező azon kevesek közé tartozik – Hartyándi Jenő művészeti igazgató szerint –, aki felbukkanása után nem tűnik el a süllyesztőben. Phil Molleyra emlékezhetnek a Mediawave-hez kötődő stábok több mint tíz évvel ezelőttről is: a ma már világhírű művész akkori szárnypróbálgatásai során egy nyolcperces rövidfilmet ajánlott a Győrben zsűriző szakma figyelmébe.

Hartyándi Jenő, a fesztivál szervezője elmondta: kuriózumnak számít a kínai Kunmingi Független Dokumentum Filmfesztivál anyaga. A művészeti igazgató, aki maga is járt a dél-kínai városban, azt tapasztalta, hogy – a több mint húsz ott élő nemzetiségnek köszönhetően is – jóval enyhébb a politikai elnyomás, a „tűrt" függetlenek művészeti mozgalma elképzelhetetlen volna ma még Pekingben vagy Sanghajban. Sokkal inkább „földalattinak" számít Hartyándi szerint a belorussziai diktatúra üldözöttjeinek művészeti tevékenysége, amelyből a fesztivál lengyel partnereinek közreműködésével két alkotást is láthatnak a vendégek.
A zenei kínálat egyik különlegessége a Dave Holland Quintet, amely nem önjelöltként vált a jelenkor legnagyobb dzsesszzenekarává, tavaly a „dzsessz Oscarjait" sikerült elnyernie.

A legmagasabb fokú megmérettetésnek a Down Beat amerikai jazzszaklap kritikusi szavazását tartja a szakma, ezen három első helyet is szerzett a zenekar.

Ígéretes az ősgermán hagyományokat őrző, német Corvus Corax és a sokak örömére újra összeállt magyar Kontroll is. Mindezeken kívül egészen kreatív ötletekkel is gazdagodott idén a fesztivál: Écs és Ravazd között traktortúrát szerveznek, a vendégeket számos népzenei csemege, valamint bor, pálinka és langallókóstoló várja az úton.
Hartyándi Jenő elmondta: a márciusi árverés sikertelenül célozta meg a nagy cégeket, de azóta számos kisebb vállalkozás ajánlott fel anyagi segítséget vagy szolgáltatást. A fesztivál hetvenegymillió forintos költségeinek fedezetét sikerül előteremteni – tudatta a Mediawave művészeti igazgatója.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bajnokság állása

1. Tovább olvasom