Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Sokan nem tudják, mitől bio a bio

A magyar vásárlók egyharmada, nem tudja, miben különbözik a bioélelmiszer a hagyományostól. És csak minden tizedik figyel oda az egészséges táplálkozásra – állítja a legfrissebb véleménykutatás. Az országos minősítő szervezet ellenőrei bármikor jogosultak szúrórpóbaszerűen megvizsgálni a biogazdaságot.
Egyre többen és többet áldozunk a vitamindús, rostban gazdag étkezésre. lusztráció: Segesvári Csaba
A magyar lakosságnak csupán elenyésző százaléka van tisztában azzal, hogy mit eszik – olvasható a GfK Hungária egyik legújabb, bioélelmiszer-fogyasztásra vonatkozó felmérésében. A megkérdezettek egyharmada azt sem tudta megmondani, milyen a bioélelmiszer. A válaszadók zöme a „biot" a vegyszermentességgel azonosítja, kisebb hányaduk várja el a természetességet. A fogalom azonban ennél jóval összetettebb.

– A bio azt jelenti, hogy az egész családi gazdaságban speciális technológiát alkalmazunk – definiálja a fogalmat a vásárhelyi Héjja Zalán biogazda. – Például nem vegyszerekkel, hanem növényi kivonatokkal permetezünk. Kizárólag a biogazdálkodás szabályai szerint dolgozunk, csak az elfogadott listán szereplő szereket használjuk, amelyek lebomlanak.

A biogazdák tehát lényegesen több figyelmet, több fizikai munkát, több időt szentelnek ugyanarra a termésmennyiségre, mint a kemikáliákat alkalmazó társaik. A tisztaságot a Biokontroll Hungaria Kht. ellenőrzi. Az országos minősítő szervezet hatósági tanúsítványt minimum három éven tartó vegyszermentes gazdálkodás után ad ki. Évente rendszeresen laboratóriumi vizsgálatnak veti alá a talaj- és növénymintákat. Ellenőrei jogosultak bármikor szúrópróbaszerűen megvizsgálni a biogazdaságot.

A felmérés

Egészségesen táplálkozók 40 százaléka hatvan éven felüli – mutatja a közvélemény-kutatás. A nagyvárosok lakói is tudatosabban vásárolnak, az egészségre törekvők többsége pedig nő.
A válaszadók 58 százaléka véli úgy, hogy „teljesen normális" étkezéssel is bejut a szervezetünkbe minden szükséges tápanyag. 29 százalékuk még akkor is azt eszik, ami jólesik, ha az nem számit egészségesnek. És egy vékony réteg, mindössze 13 százalék „nagyon odafigyel" a kiegyensúlyozott étkezésre.

Hogy a „vegytiszta" biokertnek sikerül-e tökéletesen teremnie, ha szigetként ékelődik be a kemikáliákkal kezelt környezetébe? A dietetikus szakembernek van efelől némi aggálya. Ennek ellenére Szenteczki Magdolna úgy véli, egy-egy termény igazolásához alapvető a hatósági minősítő bizonyítvány. Igény is lenne a bioélelmiszerekre. Egyre többen és többet áldozunk a vitamindús, rostban gazdag étkezésre. Sőt a dietetikus úgy látja, az igazán tudatos vásárlók akár máshonnan kispórolva is többet költenek a drágább, ám valóban természetes ételekre. Aki pedig nem engedheti meg magának a biotápanyag-forrást, gyakorta vegyesen választ biot és hagyományos betevőt.

– A kétféle gazdálkodás egyformán juttathat az asztalunkra egészséges étkeket – teszi hozzá Szenteczki Magdolna –, mert ha egy gazda fegyelmezetten betartja a termelés szabályait, akár bio módra termel, akár nem, egészséges és vegyszermaradványoktól mentes a portékája. És itt vissza is kanyarodunk a tudatossághoz, mert ehhez nemcsak vásárló, hanem a termelő tudatossága is alapvetően fontos.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Garázspiaci körkép Szegeden

A szegedi ingatlanközvetítők eltérően ítélik meg, melyik autós milyen garázst szeretne: néha a… Tovább olvasom