Kisalföld logö

2018. 07. 16. hétfő - Valter 17°C | 28°C Még több cikk.

Sokan betegen is dolgoznak

Munka vagy egészség? – teszik föl a kérdést kényszerűen egyre többen maguknak, tudván tudva, a legjobb ez a válasz lenne: munka és egészség.
Munka vagy egészség? – teszik föl a kérdést kényszerűen egyre többen maguknak, tudván tudva, a legjobb ez a válasz lenne: munka és egészség. Ahogyan egyre inkább féltik állásukat az emberek, egyre általánosabb jelenség, hogy akár lázas betegen is dolgoznak. Különösen gyakran tapasztalható ez ősszel, a felsőlégúti megbetegedések szezonjában. Az idei év első felében a tavalyihoz képest 15 százalékkal csökkent a betegszabadságok száma.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) adatai szerint az idei év első felében a tavalyihoz képest 15 százalékkal csökkent a betegszabadságok és 10 százalékkal a táppénzes napok száma. Az Egészségügyi Minisztérium szerint ez elsősorban a vizitdíj bevezetésének köszönhető, de az idén elmaradt influenzajárvány is oka lehet.

Nem maradnak otthon

Egyre kevesebben keresik föl a háziorvost, veszik igénybe a betegszabadságot, mind többen dolgoznak betegen is az utóbbi években. Egyre inkább egészségük rovására is bemennek munka-
helyükre a munkavállalók – nyilatkozta Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Szövetségének (VOSZ) főtitkára. Megkérdeztünk szegedi szakembereket, hogyan látják e tendenciát most, évszakváltás idején, amikor különösen gyorsan szaporodnak a könnyen terjedő felsőlégúti megbetegedések.

Kiemelt munkakörök

– Valós jelenség a mind fokozottabb állásféltés, egyre többen semmilyen körülmények között nem akarnak otthon maradni. A tünetek jelentkezésekor sokan eleve nem is keresik föl háziorvosukat, inkább az otthoni gyógyszerkészletből vesznek be valamilyen lázcsillapítót, régebbi betegségből „visszamaradt" antibiotikumot, s így, a tüneteket enyhítve-elfedve jelennek meg a munkahelyen.

Ez nem szerencsés megoldás. Hiszen késve derülhet ki, ha például mégsem egyszerű megfázásról, hanem kezdetben ahhoz hasonlító, de súlyosabb betegségről van szó, s a nem megfelelő vagy fölösleges gyógyszerek szedése súlyos mellékhatással, szövődménnyel járhat – hívják föl a figyelmet a szegedi MediCenter foglalkozás-egészségügyi szakorvosai, dr. Tornyai Éva, és dr. Herczeg Zita. A munkavégzés okozta megterhelés, különösen fizikai tevékenység esetében, lassítja a gyógyulást, fokozza a szövődmény kialakulásának kockázatát. A heveny betegséggel küszködő nem csak magát veszélyezteti a munkahelyén: a fertőzés gyorsan terjed. Léteznek úgynevezett, járványügyi szempontból kiemelt munkakörök, ahol egyetlen, fertőző beteg jelenléte is súlyos következményekkel járhat. Ilyen foglalkozások például, ahol élelmiszerrel, ivóvízzel dolgozik az ember, vagy például kisgyermeket gondoz. Ezért az ilyen munkakörben dolgozóknak fertőző betegségre utaló tünetek (például hányás, láz, hasmenés, bőrkiütés) soron kívüli alkalmassági vizsgálatra kell jelentkezniük.

De ettől függetlenül is: a betegség okozta rossz közérzet, rosszullét, a szellemi és fizikai teljesítménycsökkenés szerepet játszhat munkahelyi balesetekben, tehát a betegen is dolgozó ember kockázatot jelent. Egyébként pedig a kellemetlen tünetektől gyötört ember, akinek például az orra csöpög, torka kapar, feje fáj, „minden baja van", aligha tudja kihozni magából a maximumot, képességének legjavát nyújtani. Az átadott betegség, az esetleg okozott baleset pedig megsokszorozhatja a munkaerő-kiesést. Mind a betegnek, mind a munkáltatónak, mind a társadalomnak nyomós érdeke fűződik hozzá, hogy a beteg igénybe tudja venni a gyógyulásához kellő időt.

Járványos időszak

A kisgyermekes szülőknek külön gondot okoz az ősz, és az ezzel általában együtt járó tömeges légúti megbetegedések sora. Régen a szülő táppénzt vett ki, s otthon maradt gyermekével, míg az teljesen föl nem épült. Ma a láthatóan elesett, lázcsillapítóval teletömött kisgyermek is ott marad a bölcsődében-óvodában, mert a szülő nem engedheti meg magának, hogy gyermeke betegsége miatt ne menjen dolgozni. Az eredmény: rengeteg a járványos időszakban újra és újra megbetegedő gyermek, s bölcsődei, óvodai dolgozó – ismertetik a sokszor tapasztalt visszásságokat a szakemberek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Extravagáns babafrizurák

Nagy-Britanniában új szelek fújnak a babafrizura-divatban. A kobakra nyalt, jófiús frizura már a… Tovább olvasom