Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Sok szén fogyott, de nincs hiány

Győr-Moson-Sopron megye - Nem elsősorban a gázhiány, sokkal inkább a folyamatosan emelkedő energiaárak és az utóbbi hetek igen hideg időjárása miatt megnőtt a lakossági igény a szén és a tűzifa iránt. Tíz évvel ezelőttről ismerős vevőkkel találkozni újra a Tüzép-telepeken.
Az elmúlt hetek hideg időjárása „meghozta a fogyasztást rendesen", az igények kielégítésére meg kellett növelni a szokásos szénkészletet – mondta lapunk érdeklődésére Krafcsik Gábor, az országos hálózatú DBK (Donau Brennstoffkontor) Kft. győri, Pápai úti Tüzép-telepének vezetője.

Korábban úgy gondolták, hogy például a betárolt cseh diószén kitart január végéig, talán február közepéig is, de már decemberben látszott, hogy pótolni kell.

A kedvelt cseh szén egyébként mostanában lassabban érkezik, ez viszont már az ominózus gázválság miatt van így. A cseh bányák mellé ugyanis mindenütt telepítettek szénerőművet, s most a gázhiány idején érthetően elsősorban azokat látják el. A cseh szenet ebben az időszakban a Tüzép-telepeken kazahsztáni barnaszénnel tudják helyettesíteni.

A lengyel szénnel most már nincs gond, az év eleje után „ébredeznek" a szállítók. A telepen most 5 ezer mázsa jó minőségű lengyel szén van, és szükség esetén felszabadítható a tartalék is.

A közepes minőségű barnaszén mázsája most 3500 forint, a jó lengyel szén mázsája 4500 forintba kerül, de várható, hogy rövidesen 5000 forint lesz...
A közepes minőségű barnaszén mázsája most 3500 forint, a jó lengyel szén mázsája 4500 forintba kerül, de várható, hogy rövidesen 5000 forint lesz...

A szén ára a beszerzés miatt függ a forint-euró árfolyam változásától. Ha például 250 helyett 280 forint az euró, ez mázsánként 430 forinttal növeli meg a szén árát, ami meglehetősen jelentős. A szén ára egyébként is felment az utóbbi években. Egy közepes minőségű barnaszén mázsája most 3500 forint, a jó lengyel szén mázsája 4500 forintba kerül, de várható, hogy rövidesen 5000 forint lesz...

A telepvezető szerint az elmúlt évek tapasztalatai (a növekvő igények) alapján készültek fel a tűzifaellátásra, folyamatos a szállítás, győzik az igények kielégítését. A „felkuglizott" akác mázsája most 2250 forint, a cserfáé 1800 forint. Ez egy éve is ennyi volt, nem változott a nagyobb kínálat miatt. Most viszont az igények (nem csak a lakosságiak) nőttek, és elképzelhető, hogy a tűzifa is drágul.

Krafcsik Gábor a lakossági igényekről megjegyezte: tíz évvel ezelőttről ismerős arcokat látni újra a vásárlók között. Sokan még nem dobták ki régi tüzelőberendezésüket, s most újra begyújtanak...

Olvasóink írták

 • 4. Valaki 2009. január 21. 09:55
  „Érdekes, amikor 230 volt az euro, nem csökkentek az árak! Hol van ilyenkor a versenyhivatal, a népi ellenőrzési hivatal?”
 • 3. matriné 2009. január 21. 05:54
  „Hát igen kedves "morfi" Ez is a magyar ország vetősége bűne! Az alföldön pedig kukoricával fűtenek, mert az olcsóbb a tűzifánál és a szénnél a gázról meg ne is beszélyünk. Mit érdekné ez Gyurcsányt és a bandáját? Ezt a népet ott lehet nyúzni ahol ép akarja az erre szakosodott kereskedelmi maffia.”
 • 2. morfi 2009. január 20. 22:14
  „Én olyan faluba lakom,(2700 lakosa van) hogy a szénböl csak 5 mázsát adnak,és fel kell mutatni az adókártyát.Tüzelőfa meg nincs,és nem is volt,nem is lessz !”
 • 1. matriné 2009. január 20. 19:44
  „No, most aztán lehet emelni a szén és a fa árát is! Csupán azért mert most ezt veszik. Úgy szórakoznak e néppel ép az árdrágítók , ahogy nekik tetszik!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már a határon kopogtat az influenzavírus

Győr-Moson-Sopron - Elképzelhető, hogy már a hét végén tapasztalhatjuk az influenzajárvány jeleit,… Tovább olvasom