Kisalföld logö

2018. 08. 16. csütörtök - Ábrahám 17°C | 28°C Még több cikk.

Sok kiköltöző kevés gyerekkel

Tizenegy óra lévén csak a 82-es főút „zajos” Écsen. Az utcán legfeljebb a polgármesteri hivatal felé tartó helybélivel találkozunk. A negyedik ciklusban is a helyiek bizalmát élvező Mondovics László polgármester többek között eredménynek tartja, hogy mindig van beköltöző, a gyerekek itt járnak iskolába és a megyében az elsők között valósult meg a szennyvízberuházás. Harcsás Judit
A kiköltözők zöme középkorú pár, így sok óvodás, illetve kisiskolás gyermekkel nem számolhatnak az intézmények. Écsről legalább egy teljes osztálynyi, azaz 20–25 diák jár be a győri iskolákba, ami az iskola fenntartását tekintve tovább nehezíti a helyzetet. Az iskola működtetése ennek ellenére elsőbbséget élvez.
– Az écsi önkormányzat megkülönböztetett figyelemmel kíséri az itt élő idősek sorsát is: az arra rászorulóknak megszerveztük az ebéd házhoz szállítását és igyekszünk orvosolni a hozzánk fordulók gondjait – sorolta a község első embere. – A szociálisan rászoruló családokat sem hagyjuk magukra, a tartósan munkanélküliek közül 6–8 embert a munkaügyi központ támogatásával foglalkoztatunk.
Utóbbival persze mindenki jól jár: a falu – a gondos kezeknek köszönhetően – folyamatosan csinosodik és szépül, a közmunkások pedig – helyben – némi fizetséghez jutnak. Az écsi templom anno Árpád-kori elődjének a romjaira épült, a másik nevezetességet pedig az országban először felállított I. világháborús emlékmű jegyzi, aminek a díszkivilágítása nemrégiben készült el.
– A Rábaring nemcsak a régióban, hanem országosan is ismert és keresett hely – de az autó-motor sportnál jobban kedvelem a kézi- vagy a kosárlabdát – folytatta Mondovics László. – A település szempontjából még nem igazán jöttek össze a Rába által megálmodott kezdeményezések, ami egyfajta jó tartalék lehet. Igazából nincs okunk panaszra, hiszen hitel felvétele nélkül gazdálkodunk. Pályázunk, amire csak lehet. A jelenleg elbírálás alatt álló SAPARD keretén belül egy olyan teleházat szeretnénk kialakítani, ahol akár a szerényebb körülmények között élő diákok, akár az idősek is, használhatnák a világhálót és mindent, ami csak információt közvetít.
Az écsiek büszkék lehetnek múltjukra s arra is, ahogyan azt óvják. Psfenyvesük természetvédelmi terület, aminek kialakítása Szücs Mihály tanár nevéhez fűződik. A szlovákiai Nagyabony amolyan testvérfalujuk: a nyugdíjasok különböző rendezvényekre gyakran látogatnak ide, s viszont.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kínában az sms-t is cenzúrázzák

A kínai hatóságok az internetes forgalom ellenőrzése után most a mobiltelefonos… Tovább olvasom