Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Sok cégtáblát cserélni kell

Hiába sikerült hatósági úton elérni, hogy magyar elnevezés kerüljön az üzletek működési engedélyére, a cégtáblákra a tulajdonos azt ír, amit akar – egyelőre. Öt éve rendelet írja elő, hogy a cégek üzletkörének elnevezése hazai hangon csengjen és tegye világossá a hely profilját.
(illusztráció)
Ugyanakkor a magasabb szintű törvény 2003 januárjáig ad haladékot az üzletek tulajdonosainak a névváltoztatásra. Így a semmitmondó vagy idegen nyelvű cégérek már most is jogszabályt sértenek, de a tulajdonosoknak januárig nem kell tartaniuk szankciótól. Utána viszont szigorú ellenőrzésekre kell számítani.
Nagyné dr. László Edit, a győri közigazgatási iroda vezetője szerint a jövő év első negyedének ellenőrzéseinél a hatóság fő szempontként fogja vizsgálni a cégtáblákat. Törvénysértés esetén a hatóság intézkedik a bolt ideiglenes, legfeljebb kilencven napig tartó bezárásáról, s ha az illető ezután sem lép, bevonhatja a működési engedélyt.
Az, hogy a működési engedélyeken mi szerepel, már más kérdés, az iroda állandó vitában áll a butikos vagy vendéglátós ügyfelekkel, akik gyakran kardoskodnak amellett, hogy „ szimpla " magyar névvel az árut nem lehet eladni. A győri iroda érdeme például, hogy a használtruha-bolt ma már nem „ second hand " -ként szerepel a táblákon. Neuralgikus pontja ezeknek a vitáknak például a „ stúdió " . Ez a szó ugyanis hiába honosodott meg, az iroda állásfoglalása szerint nem azt jelenti a közvélemény számára, mint amit akár egy bútorüzlet ki szeretne vele fejezni. Szinte lehetetlen a működési engedély dolgában fellépni az irodának akkor is, ha az egyéni vállalkozó – tetemes pluszköltségért – egyéni cégként jegyezteti be vállalkozását a cégbíróságon.
Ez azonban nem jelenti azt, hogy január 1-jéig a cégtáblát sem kell megváltoztatnia. A jogszabály még azt is lehetővé teszi, hogy a tulajdonos fent hagyja az idegen fantázianevet a cégéren, ha alatta magyarul is feltünteti fő üzletköri tevékenységét. Egy átlagos cégtábla elkészíttetése egyébként húszezer forintnál kezdődik, onnan határ a csillagos ég.
A törvényhozók nem véletlenül hagytak két évet a táblacserére: a homlokzaton álló feliratok megváltoztatása új építési engedélyt, műemlékvédett környezetben pedig műemlékvédelmi engedélyt is igényel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Spanyolország biztos győzelemmel indított

Ötvenkét év után először rajtolt világbajnokságon győzelemmel a spanyol labdarúgó-válogatott. Az… Tovább olvasom